Friday, December 31, 2010

♥ 2010 Kata Pergi .... 2011 Kata Mari! ♥

Dey! tambi,minaci,amma,appa ada sehat kahh hohoo....

Azam tahun baru...nak tinggi cam KLCC....hohoho

lama sudah ku tinggalkan ini belog PINK MERAH JAMBU gara-gara bermacam perubahan yang berlaku secare mengejut,spontan dan segalanya baru-baru ni...RINDU sumeee rakan blogger..Thanks pada yang sudi jadi Flower Kukumalu haha...Thanks juga pade yang rajeenn singgah...nanti i poolos u back ya!


Jutaan trimas pada Pasukan Harimau Malaya tanpa mereka - mereka ni, tak la saye merase nikmat CUTI ari ini....yeeahooo~~apa-apa poon u olls memang TERBAIKK!


Hari ini 31 Disember 2011...beberapa jam ja lagi kita semua nak say 'Hi' pada 2011 dan nak kata 'tata' pade 2010...apa yang korang lakukan pada akhir-akhir tahun ni??sempat lagi tak nak capai azam tahun ni??ape pulak azam korang tahun depan??

Azam ku tahun 2011...hurmm
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Pikir sat

-
-
-
-
-
-
-
-
Jap la tengah pikir ni...

-
-
-
-
-
-
-
-
-
Hah! ingat dah!

-
-
-

Azam ku tahun 2011 ialah nak capai azam tahun 2010 punye...huhu

lalalala

 aku tak bersedia nak berjumpe tahun 2011...seliyuss tak bersedia...
TAK!
TAK!
TAK!
ngape?sebab aku dah mula dewasa..haha sebab aku kene pikir jalan masa depan aku...sebab aku kene perjuangkan hidup ku bermati-matian...wahh berjuang habes ni!

maklumla tahun depan umur dah 23...tua nye aku!...23 weii...jap g kene kawen...kawen kawen kene beranak pulak..beranak lagi...beranak lagi...beranak lagi....dan seterusnya....wahh bape ramai anak aku nak...



samada kita bersedia atau tidak kita akan tempuh juga tahun 2011...

aku harap tahun baru nanti tak mau dah aku dengar berita-berita pasal kes rogol,perkosa,bunuh..apa sajala yang melibatkan penderaan atas wanita,nak-nak budak-budak...aku tak boley dah dengar kes-kes macam ni...rase nak picit je jerawat die! kalau ade.....huhu...


SELAMAT TAHUN BARU SEMUA!!



Saturday, December 25, 2010

Tazpunyeblog's 3rd Year Anniversary Contest


cik Taz's adalah penaung contest ini...
sila rujuk blog beliau kalau tak caya.. thanks jemput meriah, menarik untuk di join.. =)
jam sekarang 2.00 a.m~


rasanya contest ni agak berlainan sedikit..sebb tu korang kene tengok T&C kat blog cik Taz's



SOALAN 
Bagitau tips² belajar yang efektif bagi korang



"lame cik Azi Nur meninggal kan segala buku - buku akaun, cukai, audit, usahawan dan segalanya...(walhal baru setahun..) tips belajar saya mudah je alhamdulillah berjaya graduate..oow yeahh!"



1. pemilihan rakan bilik @ roomate
-siapa rakan bilik untuk sem depan adalah sangat sangat penting...sebab apa...dia boleh mempengaruhi jiwa, minda, dan segala... "awak hormat saya, saya hormat awak"





 2. belajar sebelum diajar 
 i miss my messy desk!-buat nota - nota kecik lepas tu sebelum tidur hafal la dalam 2 bab...insyallah bila ada kuiz mengejut tak la pale otak jem...lecture sekarang suke buat ngepop kuiz...kuiz mengejut...kuiz terkujat...kuiz 3 minit...ayooo~



3. tidur la awal bila ada quiz, test, final
-bangun pagi besok pale otak rasa fresh..lepas tu selak - selak gitu je...mase mandi ingat la balik jalan kerja, point - point kalau easy. masa sapu marjerin kat roti tu baca la sekali pandang...ingat! jangan menghafal...just baca...baca untuk ingatkan kembali apa yang kita dah hafal semalam. sebab apa, kalau kita hafal time - time dah nak masuk mulut buaya, confirm lupe...caye la cakap den! free u mind...kalau boleh jangan bergaul dengan member - member yang terkumat kamit menghafal...takoottt cuak beb!
oh! jangan lupa slip pekse...haha




4. main game, dancing atau bersukan
-sape suke ngadap buku 24 jam...jadi lapang - lapangkan jiwa, minda, hati, jantung, limpa untuk sejam dua mainla game, game fesyen ke game masak - masak ke. tak pun menarila menyayila tak sapa tahu, kalau takut roomate bocor rahsia...sila rujuk no.1




5. dekatkan diri pada Allah
-solat jangan ponteng...banyak kan berdoa, rajinkan diri baca Yassin, besar makna yang tersirat tersurat dalam surah Yassin...yang penting kita dah berusaha...barula boleh berserah pada takdir..tak kesahla result tu tak sebangga yang kita mahu, ketahui la ada hikmah disetiap kejadian...
sekian, tammat~senyum sikit..(^^,) peacee

 jam sekarang 2.41 a.m
jomm tidoo..hooyei~

 **gambar sekadar hiasan sumber: HD

Friday, December 24, 2010

♥ contest : Aku dan Kaca Mata ♥

ini adalah cerita contest...bukan award bukan bedtime story..kuikuikui


Trimas kat Shagegurlz yang meng 'tag' kite untuk join contest ni...
sebagai tidak menghampe kan beliau...daku juin juga haha..
amboi cakap kite suke capture bagai...mane ade...tu sume dusta...haha


kalau korang nak join boleh la pergi ke blog Syafiq untuk keterangan lanjut...yeahh~
hadiah dia cukup lumayan...
berbaloi - baloi...ahaks!

banner tuan empunya contest...



dan ini 


sekiping gambar 


yang masuk bertanding..




sila klik untuk lihat jerawat lebih jelas...hoho

gambar terbaru antara yang terbaru...ok abes! 

tag?
sume yang terbaca boley join...tenet poblem...agak siput ujung - ujung bulan ni...almaklum tak mau bayar bil cepat - cepat..ahah!

Thursday, December 23, 2010

♥ kongsi rase SUKE! siri 6 ♥

suke suke dapat award yang shomel...

ekceli b4 ni ada juga kasi tp tak nyempat lagi nk post kat entry...terima kasihh...
bukan sombong! ehh mane ade...

sebeno - beno nye time kita nak save image kan, klik kanan...pas2 kuar la segala kata, nak masukkan saye dalam jel la nak sepak saye pun ade..ishh takoot...jadi prosuder nye saya pospon dulu bleh..ala nanti saye amek..janji!


meh la berkisah pasal award yang shomel dari si shomel yang shomel...trimas ASLUVCAT
As ni kan kecik je orangnya...tapi mata dia lawa..suka tengok orang mata besar...
mana tau?? tu ade pic dia kat blog...hehe


geramnye nak coobit pipi mudak nih!


saye memang suke jawab menjawab soklan ni...elok la kita hormat menghormati si pemberi award ni...penat ni taip...tak boleh kopi - kopi..haha


(1) pendapat blog si pemberi award
blog Asluvcat memang cun tak caya pergi tengok..simple saja...yang penting ada unsur - unsur pink di situ...haha


(2) snap gambar desktop


 haha takde image bagaii...itam jek...pink pun tak mau...banyak sticky note untuk orang - orang pelupe la macam kiter ni...ha di situ ada game fesyen...best!



 (3) snap gambar sendiri dalam apa jua keadaan
haissh bia betol....daku ^&*(& ni...ape yang ade dalm HD la ek..hoho

ini adalah koleksi gambar bajet aku...bajet cun, bajet lawa, bajet 2011 eh..jangan tengok kalau tak suka..wekk!


(4) 3 words describe pasal si dia
Handsome, berkarisma, bertanggungjawab (my dad) haha


(5) 3 words describe yourself
suka ketawa, berjenaka, buli sape - sape yang ada kat depan mate..haha


(6) anda selalu masak?
OMG i luve cooking! selalu la masak untuk sendiri dan keluarga...dari sekolah i suke masuk pertandingan masak! selalunya dapat nombor 2...sebab peserta lain masak ayam..saye masak ikan jek mase tu! juri yang pengelat! mana tau kene masak ayam...huh~


(7) tag blogger yang shomel
akan diberi tahu di Cbox...tungguuu....ehh kalau anda rasa anda shomell sila la ambil...hihi

Wednesday, December 22, 2010

♥ contest : Baju sama by Ika PUK PUK ♥

Yeah yeah suke suke suke ade contest ni...haha
jom meramai - ramaikan majlis...pegi terjah blog Ika PUK PUK


ni ghuper banner contest..


dan


ini ghuper gambar yang dipertaruhkan!




gambar ni lase jaman - jaman blajo dulu last sem ni...giler skema, gelak tak abes - abes kalau tengok gambar ni...macam kumpulan nasyid da....ehh macam kendarat pun eye...macam mana den boleh terjebak nih! hahahaha heep jangan ketawe!

 ala mase jaman - jaman blajo ni la nak baju sama, kasut sama, semua
sama...dah macm trend. kalau pergi kelas tak pelik jumpa budak - budak lain yang bergroup ni pakai baju sama...kasut pun same! haha

baju kurung pink - pink purple cantek kan kan kan...sebenarnya ada 8 orang yang sama baju macm ni....tp untuk cukupkan syarat saya bubuh yang ada 6 orang je la..abes dah! =)

♥ Kek dan Saya oopocoot... ♥

opoocott...melatah gedik - gedik....huhu
aku di tag aku di tag...tulun tulun...
trimas cik Penghuni Malam menjemput saye menjawab tag nya kek dan korang..





Kek Coklat +Aising Coklat


kek: k.izzah
hiasan: azi nur
gambar: nasuha


saya tak la suka sangat makan kek...bukan la penggemar makanan yang manis - manis ni...hehe...
 
kek ni buat sendiri tau..kakak yang tersangat rajin dah memang hobi die buat kek.segala macam kek dia tahu buat..asal balik cuti je mula la keluar segala tepung - tepung...baik tepung naik sendiri...naik nanti...tak naik - naik...hahaha...
 
 
saye la yang menambah - nambah hiasan..hampeh xlawoo mane...main baling je mane yang ade..
tah dah expired kot kuaci tu...hoho...ehh ade lep - lep merah tu sape - sape tak berani nak makan...heboh lepas saye kate yang ia nya beracun...begurauuuu kok sume amek seyes..haha daku memang nakal!


tak boleh blah! alas tutup periuk..tu dah memang tak boleh nak cover...hahaha...ini sumer kes - kes emergency, capai mane yang dapat...karang panjang pulak cerita pasal tutup periuk ni...darr~

Tuesday, December 21, 2010

♥ Salam.... Otak Kau....... ♥

Cara betul memberi Salam pada para Muslimin Ilmu utk dikongsi bersama : Dr ustaz Zawawi citer tentang sunnah Rasulallah s.a.w.
 
Antaranya tentang bab memberi salam. Baginda memberi salam dgn lafaz "assalamualaikum" dan menjawab salam dari para sahabat dgn salam yg penuh "waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh
Apabila kira berkirim salam pada org lain, hendaklah kita berkata "Kirim salam assalamualaikum pada ZIZAH ye" contoh lerr...

Bukannya : "Kirim salam kat ZIZAH ye" 
Dan bukannya " Kirim salam maut"
statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan!
Semoga ada manfaat.

"Akum = Avde Kokhavim U Mazzalot" Maksud singkatan " A'kum"
Untuk renungan bersama : JANGANLAH kita menggantikan perkataan "Assalamualaikum" dengan "A'kum" dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan "As Salam" iaitu SAMA MAKNA dengan Assalamualaikum.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform A'kum dalam sms ataupun email.

Perkataan 'AKUM' adalah gelaran untuk orang-orang YAHUDi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud 'BINATANG' dalam Bahasa Ibrani.
Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yang bermaksud 'HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT'.

Mulai sekarang jika ada orang hantar shortform "A'kum", kita ingatkan dia guna "As Salam" kerana salam ialah dari perkataan Assalamualaikum. Semoga ada manfaatnya.

kalau ada kemuskilan berjumpalah yg pakar dlm bidang ni.....
info diperolehi dr sini
 bukan suka suki aku ciplak...bace ni kalau tak caya
JIKA ANDA TIDAK KEBERATAN, FORWARD LAH CERITA KEPADA TEMAN TEMAN MU, KERANA SESUNGGUHNYA ILMU YANG BERMANFAAT ITU, AKAN ABADI JIKA DIAMALKAN.
 
ngape aku tergerak nak share info ni? sebab 1st time aku dimaki sebegini ghuper kot..sebelum ni rasenye tidak...rase tercabar juga...rase nk lawan juga....marah ni..marah - marah ayu....tapi sabr jela tak kan api nak lawan dengan api.....kata manusia...jadi mcam - macam ragam la...
satu perempuan ni mula kan chating di FB...
niat bergurau ye disitu...biase la aku suke bergurau...lepas tu tergamam gak...start die kate 'bdh' ape maksudnya...'bodoh?' ayoyo bodohnye aku! haha
lepas tu aku jadi seliyus kerut - kerut dahi, hidung bagai....ha...tau takut...huaaaa
 
sambungan
ceewahh...keluar dah anak polis disitu bagai....ingat aku takut...abes aku anak tett tettt tettt ha...ape tett tett...haha tau kau takut...marah ni dengan comel ni...hoho ingat nak menambah - nambah segala tapi tak mau la...kita sama - sama perempuan. sama - sama ada maruah...terus offline si perempuan tersebut...opps ade 'nur' disitu...sajee suspend sikit...baru best setoly ini...hahaha
kalau BW pun kita selalu guna Salam ziarah atau Salam 1 malaysia atau sebagainya...rasanya dah tak ada lagi yang menggunakan short-form...tak terjumpa pulak...
ampun...pagi - pagi selase kok aku terjumpa ini olang...ayoooooo~~~

Monday, December 20, 2010

♥ Kenali Cik Azi ♥

 mane - mane majalah pun mesti ade cerita pasal horoskop (jawenye aku!)....tapi sejauh mana kepercayaan korang pasal horskop ni??jangan terlalu taksud tau...khurafat.....nauzbillah...kenape...tak percaya ke...ustat kita yang bagitau mase sekolah agama darjah khas dulu..


 ape yang aku nk post kat sini just for fun orang puteh yang kate...



oleh kerana Cik Azi Nur iaitu presiden blog PMJ (meletop!)...lahir tanggal sekian sekian pada bulan seven, bulan tujuh, bulan 7.
 ghupe cik azi nur dalam pink




Cik Azi Nur yang ni memang suke ketawe...memang suke melawak...memang suke buat orang ketawe...memang otak gila - gila...memang suka menyakat orang haha....memang suke buli adik beradik...haha suke suki ape lagi... 


iklan:
 suke masam??daptkannya di Pizza Hut..memang terangat weii!

Contest : Blogger List Pilihan Hanani Hani Mkay


ghuper blog header blog Hani sape - sape nk juin leh la kelik - kelik di situ yang kaler pink tu..korang kan suke meramai - ramaikan majlis...haha


untuk tidak menghampakan permintaan Hani ceewahh....bukan - bukan saye juin sebagai support blog Hani yang comel berdinding polca doot doot pink ade biru ade sokelat ade...elok la buat contest bagai...salah satu alternatif nak up trafic di samping menambah follower...ya semangat macam ni yang patut dicontohi...da da ape aku melepek...laksanakan langkah seterusnya  yang agak rumit juga la untuk dijawab...hehe bergurau~


  • Sila tekan butang follow belog Lecka Lecka ini.  BEREH
  • Sila buat post tentang " Blogger List Pilihan Hanani Hani Mkay ".  OK!
  • Post tersebut mengenai kenapa anda mahu berada di blog list saya , dan beritahu post mana yang anda suka di blog saya dan ceritakan mengapa anda suka post tersebut. BAIK! 
jawapan: mengapa saya mahu berada di blog list saudari Hana ialah kerana saye mahu menyemakkan dan mengoverkan blog PJM saye disane..boleh? huhu
post yang paling besh adalah post yang Pengakuan Ekslusif: Saya dah tutt 9bulan betul ni baru bace td...saye suke sebab kek tu buat saye lapa hehe sebab - sebab lain saye memang suke tgok pic..nak - nak budak comel 16 tahun ni ala tomei - tomei mai kat mama mai..hikhik
  • Dalam post tersebut jangan lupa untuk hyperlink nama saya okay ? OH OK! 
  • Ohh jangan lupa untuk letak picture OH SUDAH!
  • Jangan lupa juga untuk letak banner  di sidebar anda BAIK BOSS! 
  • Sila tag lima rakan anda pada post tersebut.
 

untuk join untuk tau ape hadiah hebadd dr Hani terjah ke blog Hani ramai - ramai! yeahh!

♥ Golek - Golek Telor Pecah Sebijik! ♥

hello Bombay...morning~~ 
Hello Malaysia....morning~~
hello Bloggers....morning~~


pagi - pagi subuh dah update entry....bukan mengigau...bukan mamai...bukan salah bantal....lupe kah. hari ni kan ari Isnin....aktiviti mencari cecuap nasik sudah bermula...

selamat bertugas pada yang bekerja...selamat belajar pada yang belajar, ade kuiz kah ade  test kah ade assigment kah buat elok - elok,jangan meniru tp kalau tertengok tak pe! ahaks!...selamat mengomas ghumah pada yang dok umah..


hari ni saye akan outstation...wahh saye saye pulak...hahaa haru biru!


bangun pagi bende pertame yang korang tengok ape.. aku kan bangun pagi bende pertame yang akan ditengok iyolah para bantal - bantal ku sekalian....korang tidor suker bape banyk bantal?? aku musti ade 5 bijik bantal...3 dikepala....2 dipelukkan...hohoooo banyak giler!...





Lakukan pekerjaan mu seperti biasa...
lebih kan keikhlasan dalam bekerja...
pasti hidup mu bahagia...
seperti saye...hoho


Saturday, December 18, 2010

♥ oiii tahi kucing betul! ♥

hahahaaahaaa ketawe dulu , nak marah pun ade!


alkisah...sedang aku berusaha laju - laju menyiang ikan bilis setengah kilo depan pintu dapur rumah, (iyalah buat kerja cepat - cepat kejap lagi nak tengok REMAJA)...sambil menyiang sambil juga aku berangan sambil juga aku dengar lagu sambil juga aku membebel bilamana duri ikan bilis tercucuk jari telunjuk aku yang runcing lagi cantek ni..ahaks! syok - syok aku berangan kawen - kawen tiba - tiba



jeng jeng jeng



aku terkujat BAPAKK!! (itula ayat melatah gedik aku..orang lain panggil makk bila terkejut..aku pulak panggil bapak...haha) sambung balik setoly aku terkujat dek terdengar vokal jeritan ibu ala - ala Ziana Zain. terlambung - lambung tahi ikan bilis sikit lagi mau masuk dalam mulut aku (untuk menyedapkan lagi cerita!)


"oii kucing kurang asam kau , berak dalam pasu bunga aku!!"


lebih kurang macm tu la lirik yang dilontarkan...kalau mase tu ade handset ditangan dengan kadar segeranya aku menekan button record...jahat gila anak ibu yang sorang ni....hahaha



adat berumah taman, mana ada tanah untuk kucing melepas hajat...jadinya tanpa memikir panjang malah malas nak memikirkan risiko yang akan datang maka kucing tersebut yang digelar boboi oleh tuan empunya, melepaskan hajat tersebut didalam pasu bunga ibu...pasu bunga cantek berwarna coklat kuning - kuning air di beli di Air Hitam antara koleksi terbaik malah tumbuhan yang segar lagi hijau tersebut telah banyak berjasa bagi menyedapkan lagi lauk pauk masak lomak cili api baik ikan keli mahupun ayam...pokok apakah?? itu la dia Daun Kunyit diberi nama...hohoho masih ketawe lagi dengan nada yang slow...



dek kerana bengang dengan tindakkan drastik kucing tersebut ibu membuang pokok beserta denagn tanah -  tanah nya sekali..paling lucu kucing tu boleh duduk dalam jarak yang agak dekat juga la memerhatikan tahi nya dibungkus oleh ibu tanpa rasa bersalah....hahahhaaha nasib baik kau kucing kalau manusia dah lame aku bakar...bia gatal 'tott' kau hahaa...






aku dengan adik tolong juga..tolong gelak tolong bebel kan si kucing yang tak mungkin akan paham bahasa manusia ini...


selesai kes tahi kucing ni...dengan segera aku menyudahkan kerja yang tinggal lagi beberapa ekor (banyak lagi!) sebelum cerita REMAJA setat..


sambil - sambil aku menyiang ni sambung balik berangan kawen - kawen..tp kejap berselang seli dengan kes tahi kucing tadi...ketawe bagaiiii....



aku terpikir ape selama ini memang pasu tu jadi toilet kucing tu ape, sebab kan bila dia dah mula melepas kat situ maka hari seterusnya dia akan melepas kat situ juga cuma baru ari ni aku baru perasan atau baru hari ni kucing tu melepas kat situ...jadinya...jeng jeng jeng pokok Daun Kunyit lagi subur dan hijau adalah baja semula jadi yang disedekahkan oleh  kucing tu ke??....hahaaa padanla SOOODAPPP~~


**segala gambar ehsan yahoo!

Friday, December 17, 2010

♥ contest : Blog terkemas ♥

lagi PMJ juin contest dr blog cik HANA

jum ramai2 pakat juin bg memeriahkan lagi contest ni...

kemas ke blog PMJ ni...kosong jek..xde bende gorak2...musing2...flash2 jadah...

hahaha


segale ketorangan, lebih jelas, lebih terperinci, lebih yakin boleh la rujuk di sini 



 ku suke TAG:


♥ Jiwang yang merindui ku.... ♥



lame xbukak gmail...dpt email dr jiwang.org...


dulu teramatlah rajin mendownload segala mcm jadah yang ade kat jiwang.org...


sekarang ade mals cikit...start nak download cerita GEMERLAPAN yang ade problem sket...2 yang majuk nagn jiwang.org...huahuahuaa


oleh kerana xmahu mengeciwakan jiwang.org aku redah ke sane jap...kwangkwangkwang


Tuesday, December 14, 2010

♥ hyperhidrosis:: aku la mangsanya! ♥

korang pernah dgr x hyperhidrosis??name penyakit yang aku sedang bertarung nih!

ehh penyakit ni xbawa maut...cume buat diri rase xselesa dan rasa terlalu merendah diri bila berhadapan dgn orang ramai...

ape sebenarnye hyperhidrosis ni...senang ckap sindrom tangan basah!..macam aku bukan takat tangan jek, tapak kaki juga terlibat..


semenjak 2 3 menjak ni menjadi2 la tahap kebasahan die...kalau dulu masa sekolah sampaila masuk IPTA memang xleh nak ckpla...nak bersalam dgn orang pun aku malu, nak melukis n menulis n pegang kertas lama2 pun aku xberani sebb bila melukis, abes luntur warna pesel sebb tapak tangan aku basah! begitu juga bila menulis bagai tercarik2 dakwat pen..kalau pegang kertas..alamat xsampai 5 minit hancur dah kertas 2 dek terkena penangan 'tangan basah' aku ni!...nak2 kalau ade presentation makk aii banjir aku wehh!


kalau bab kasut? mesti kene cr kasut yang ade tali belakang...kalau x tengah jalan2 confirm kasut tertinggal kat belakang! pernah berlaku tau! tekad lepas ari malang 2 aku harus beli kasut atau sandal atau segala ape jenis kasut mesti ade tali belakang! kalau nk tau, kaler kat tapak kasut2 aku 2 menais dah xnampak ape cop ape jename...huhuhu


kalau makeup??eyeshadow pun dah xde warne...sume menais! sebb 2 aku jarang makeup...makeup muke orang adelah..


jijik??aku lagi jijik!...skrg ni aku menaip dgn tangan dan kaki yang basah....susah bagi aku nak gune touch pad..berjuta2 kali keje mengelap die aje...ayoyo...lagi susah nk drive...syok2 amek coner, terlepas pulak! bahaya kan...sebb 2 aku kalau memandu mesti pakai stokin dan mesti ade tuala buat lap tangan!


aku malu kalau nk buat kad bank! cukup lah dulu amek masa berjam jam jam jam lamenye buat My Kad...sebbnye cap jari xdapt dikesan! korang leh rase x penderitaan ku! susahh...dulu mase buat kad bank pun cam2...sampai dorang kate sistem rosak! sume punce dr aku...keja aku mengelap je la jari IBU sampai pijau..sampai aku rase xde air tp still juga xleh detect! senang2 cop jela pakai kaler itam ke biru ke PINK lagi cantek tp dorang xmau! ahaks..korang xrase ke aku leh jadi penyamun! hahahahaa


tp boleh jadi alasan! kuar dating zaman2 bercintan dulu xlah peygang2 tangan...hepp...aku tau...aku juga perasan...die lap tangan die pas2...ceh! xgune munyer BF hohohoo...


aku tau bukan aku sorang aje yang sedang menhadapi...ramai lagi kat luar sana sama mcm aku...bukan aku nk merungut tp sekadar berkongsi rasa....mane tau kat luar sana lagi teruk dari aku...terselit juga aku rasa bersyukur sebb jenis basah ni bukan jenis peluh yang berbau...basah aku juga bukan jenis lendir....basah aku basah sejuk...mcm ais!



 jaman2 blajo

Monday, December 13, 2010

♥ Blogger dan Survey! ♥

dgn sukarela tanpa paksaan untuk menjawab soklan2 servey dr blog MAHAMAHU..hihi
oleh kerane mase rehat yang panjang ari ini 2 yg juin...hihi
walaupun bukan contest atau GA tp suke2 juga mahu juin...
tujuan saya untuk merapatkan hubungan sesamer blogger..tiada niat tersirat tersembunyi atau sebagainya...just for fun! ahaks

lets check it out~~~ zasss!



 SOALAN:

1) Apakah jenama telepon bimbit yg anda gunakan sekarang?
    a) Nokia
    b) iPhone
    c) Sony Ericsson
    d) Samsung
    e) LG
    f) HTC
    g) Blackberry
    h) Motorola
    j) CSL

C: Sony Ericsson


2) Apakah jenama komputer riba yang anda gunakan sekarang?
   a) Acer
   b) Hp
   c) Dell
   d) Lenovo
   e) Sony
    f) Apple
   g) Compaq
   h) Fujitsu
   i) Toshiba
   j) MSI


E: Sony


3) Apakah jenama kamera digital yang anda gunakan sekarang?
    a) Nikon
    b) Sony
    c) Casio
    d) Canon
    e) Kodak
    f) Samsung
    g) BenQ
    h) Panasonic
    i) Olympus
    j) Fujifilm


B: Sony


4) Apakah saluran jalur lebar yg anda gunakan sekarang?
    a) Streamyx
    b) P1
    c) Maxis
    d) Celcom
    e) Digi
     f) Yes
    g) Time
    h) Jaring
    i) U Mobile
    j) Tune Talk


D: Celcom


5) Apakah jenama pakaian yg anda selalu beli sekrang?
    a) Zara
    b) Padini/PDI
    c) CK
    d) AX
    e) Guess
     f) Adidas
     g) Levi's
     h) Prada
     i) D&G
     j) Romp
     k) Soda
      l) LV
     m) GAP
   
 
H: Prada


6) Di manakah restoran/cafe yg selalu anda singgah untuk makan?
    a) Starbuck
    b) Old Town White Cafe
    c) Mcdonald
    d) KFC
    e) Pizza hut
     f) Chiken Rice Shop
     g) Nando's
     h) Dunkin Donut
     i) Teppanyaki
     j) Sushi King
     k) Big Apple
     l) Secret Recipe 





J: Sushi King


7) Di manakan gedung membeli belah yg selalu anda kunjungi?
    a) Tesco
    b) Jaya Jusco
    c) Giant
    d) Carrefour
    e) Pakson
    f) Clod Storage
    g) Mydin
    h) Metrojaya
    i) SOGO
    j) ISetan
    k) Ikea



B: Jaya Jusco


8)  Apakah saluran radio tempatan yg selalu anda dengar?
    a) HotFM
    b) EraFM
    c) SuriaFM
    d) SinarFM
    e) HitzFM
     f) RedFM
    g) ThrFM
    h) FlyFM
    i) MuzikFM
    j) KlasikNasionalFM
    k) XFM
    l) IKIMFM
   m) MIXFM


H: Fly FM


9) Apakah saluran TV tempatan yg selalu anda tonton?
     a) TV1
     b) TV2
     c) TV3
     d) Ntv7
     e) 8TV
      f) TV9
      g) Astro Ria
      h) Astro Prima
      i) Astro Oasis
      j) Astro Citra
      k) Astro Warna
      l) Astro Ceria
     m) AFC






M: AFC


10) Apakah jenama pewangi badan yg anda gunakan sekarang?
     a) Dunhill
     b) Burberrys
     c) Gucci
     d) Bvlgari
     e) Channel
     f) Calvin Klein
     g) Christian Dior
     h) Hugo
     i) Davidoff
     j) DKNY
     k) D&G
     l) Escada
     m) Estee Lauder
     n) Giorgio Armani
     o) Lacoste
     p) Lancome
     q) Tommy Hilfiger
     r) Versace
     s) Ralp Lauren

 
F: Calvin Klein
 
 
11) Apakah jenis majalah yang anda selalu baca?
     a) Remaja
     b) Media Hiburan
     c) Mangga
     d) Intrend
     e) Wanita
      f) Pesona Pengantin
     g) Hai
     h) Pa & Ma
     i) Maskulin
     j) Majalah PC
     k) Impiana
     l) Arena Bola Sepak
     m) Nona
     n) URTV
     o) Majalah Saji
     p) Mastika
     q) Novel


F: Pesona pengantin

♥ undian dibuka....ngee!! ♥

slamat pagiiii sumer.....hhooooiit bagun2 jum pegi mengundi! hihi

 
 

 dekat pilihan 8 tau!
 
 
 
 Tempoh undian ini akan berakhir pada jam 7 pagi 17 disember 2010 (jumaat)..
 
 
 
bedebar dikala pagi subuh ni....saingan yg hebat!..sume blog lawa2 dan follower dorang lagiii ramai dr kiter...hihi....
 
kalau korang rase blog ni layak untuk ke pusingan seterusnye dalam BLOG  BARU PILIHAN MALAYSIA 2010 jum undi blog ni! saye juga akan mengundi rakan2 sedarjah eh rakan seperjuangan dgn sye..hohoo


sokongan korang amatlah diperlukan!


cyagg korang! huhu

Sunday, December 12, 2010

♥ Akulah Puteri PINK! ♥


halluu....salam sunday(malam sudah!)....
aku baru balik jalan2 sopin buang duit my dad...
hepp aku ade wet cirik tau! tp kumpul wat mase depan...
kumpul punye kumpul xkaye2 jugek! haha


 
arini aku betul2 kuatkan semangat untuk pakai baju kaler grey atau kelabu...hakikatnye jiwe meronte2 tangan gatal je nk capai baju kaler pink! saje nk buat perubahan diri sempena tahun baru ni....
STOP ADDICT PINK! ceewahh boley ke??




hahaa...tajuk n3 yang gatal bubuh pink dibelakang....ekceli ni tajuk buku cerita kanak2 yang berlatar belakang warne pink!...ape ingat aku xbace ke buku2 mcm ni??aku bace semuuaa jenis buku...semuaa aku balun bace...dulik ape ade brader pandang2...ape pandang2??nk aku stoly la 2...
ke nk ngurat??oh! azi stop it! jgn perasan ukie die nk tegur ade lade kat celah gigi ko! kihkihkih





satu lagi....beli tau jgn xbeli! bace sebelum titun...msti mimpi best2 mcm cerite Azi di Alam Fantasi...ehh?? mate dinasor 2 leh gerak2 tau...soo cute! teruje ko! seyes...dulu aku kecik2 xde ni buku mcm ni...


see.....aku dah katekan aku bace buku2 camni juge...beli2...elok ni untuk kita2 yang berimpian untuk kaye...ingat! bukan kaye duit je tau...haruslah kaye ilmu agame juge! barula idup happy~~



TARGET yang tercapai!

jeans baru >>>>>> dapat! hooyeii
t-shirt kaler hijau! >>>>>> xjadi sebb nampak warne PINK
shawl warne purple >>>>>> xjadi jugek sebb dalam dilema antara pink ngn purple last2 aku tinggal pergi...sakit pale buat keputusan besar ni!
jeans je yang tercapai...

nampak gaye my dad n my mom yang lebih2 sopin...beli set periuk belange stainless steel...beli penapis air...beli dapur elektrik (sedang berangan 2..)...wahh bukan men lagi pasangan 2 sejoli 2...
 adik pun banyk beli...tudung, baju bajan, buku, kasut, sandal...sedangkan aku??huaaa

aku memang cerewet bab2 membeli ni...kadang2 bende yang same, warne yang same cume corak die lain cikit jek..itu pun amek mase berjam2 nak buat keputusan! ayoyo~~ even nk order air ape pun pale aku leh haru biru xtau nk pilih ape!
 lepak jap..



tgk si dagu lekuk...huhu




my nasuha




tulisan kecik : sesetengah pic kurang memuaskan..hal ini kerana masalah teknikal yang seyes xdpt den nk nulung....

Friday, December 10, 2010

♥ cuci mate...suke sebb die pink... ♥

xde bende nak setoly moly....saje wat penuh2 n3 bubuh pic yang sopan...
copycate je ni...musti u orang dah pnh tgk...

pemes rupenye pic2 ni...tersebar luas sudah...tp try cr website die xku jumpe...byk lagi yang cun...antare beratus2 yg ni jela dpt dikongsi.....hihiii



suke 1


suke 2


suke 3



suke 4



suke 5

♥ tersenarai.... ♥




alhamdulillah tersenarai dalam blog baru (2010) pilihan malaysia...
yang pink pink 2..saye munyer laarr...hoohoohooyeii~~

tersenarai aje pun ok what~~...
kalu menang lagiiiii ookk...hohoho

cara pengundian akan diberitahu nanti..
hopefully u olls leh support blog ni...hihiii

untuk lihat sape lagi yang tersenarai klik SINI
darrrr~~

Thursday, December 9, 2010

♥ pulangggkan pulangkann!! ♥

ni bukan cerite pontianak...bukan cerite tipu bukan juge cerite novel..ini realiti!


adakah korang pengguna BRODBAND CELCOM?
adakah korang pasti brodband tersebut didaftarkan atas nama korang???
nape aku tanye??
sebb aku adelah mangse! ye mangse kecuaian mereke2 yang bertanggungjawab mendatarkan name atas brodband!

berbulan2 lamenye hampir setahun aku gune broadband ni baru ari ni aku tau bahawe broadband ini bkan milik ku! mereke2 2 telah terslah daftar name....bile aku perasan??

bile aku dpt msj die kate aku ade tunggakkan RM104! untuk 2 bulan....dan dgn suka hati nye mereke memblok line internet aku! hello~~ aku xpernah lambat membayr hutang piutang ukie!

nasib baik tertukar dgn org yg aku knl...cube byangkan kalau aku xkenal.....pulak 2 tah die nk bayo ke x bil die ni....aku dgn murah hati membayrla bil member ni...kate member lagi kalau aku xbayo...aku xdptla gne...die pun janji akan b.in balik duit 2...next time kalu kami berjumpe diharap pulangkannnn pulanggkannnn....aku hampir meroyan tahu!




pergi dgn bergayenye...hehee

Tuesday, December 7, 2010

♥ lagi juin contest : Erti Cinta ♥



create your own banner at mybannermaker.com!


contest ni dtg dr En. Turtie sebuah cerita dalam bentuk video berjudul Erti Cinta..
bestt korang patut tengok...2 pasal aku nk juin..hehe

lepas 7 episod aku tgok baru jap tadi, aku harus menjawab soalan ni...yela kate contest...



To:
En.Turtie, 
setelah abes dr part 1 hingga part 7...sy mendapati terdapat 12 nama ADAM digunakan..

video ERTI CINTA sgt best! jalan cerita yang teratur...kadang-kadang buat kita terfikir balik apa sebenarnya yang diperlukan dalam sesebuah perhubungan..lagi, cerita yang penuh dgn nasihat dan kesedaran...video ini juga xboring sebb dihidangkan dgn lagu-lagu yang best bersesuaian dgn situasi...


♥ jum blog baru 2010 (pilihan)! ♥

lari laju-laju lepas men badminton...huhu
cepat2 nak hupdate n3 baru pasal blog baru pilihan 2010 yang di ajurkan oleh 
tetbe rase nk join...saje suke suki...jauh skali untk giler glamer...
saje meramaikan calon...huhuhuhu



1st time nii..korang2 jum la join..
syratnye mesti blog korang dibina pada tahun ini iaitu tahun 2010..
mcm aku ni baru menapak la... 
klik sini untuk 1st entry aku...hehe


copat2 tinggal bape jam je lagi ni....suspen jek! 
darrr~~

♥ Posto, Poskad dan dot dot dot ♥

hoiitt dah tidoo ke...relax r sok kan cuti sempena tahun baru bulan islam..

ape buang tebiat aku post n3 tgh2 malm ni...huhu..
ekceli td dah tutp jap...pas2 secare xsengaje tgk follower kiter dah jojak 200 orang...


so??dengan ini saye dgn murah hati, baik hati, bulan baik, tahun baru, malam pun xbape nk berbintang...


saye nk utuskan sekiping poskad buat insan yang berjaye menapak ke tangge 200...
nape yang ke 200?? nape poskad?? ermm...sye tggl kan dulu soalan 2...hiihii...



jengjengjeng......

1










2









3

xla lawa mane...cukupla ade pink disitu...hope sudi terima~~hihi



tahniah kepade cik LINA PG kite...

ribuan terime kasih sebb sudi jadi follower blog Pink Merah Jambu  yg xseberape ni....korang nak ke?? mane leh ni cik lina yang punyer...lalalaa darr~~

Monday, December 6, 2010

♥ TUTORIAL 1: Create Your Own Tab Menu ♥

untuk petame kalinye buat tutorial ni..layak ke ajar korang2 yang smemangnye terel ni....

ilmu yang sedikit dikongsi bersame..ape salahnye... =)


moh kiter!


TAB MENU CANTEQ BUATAN SENDIRI


LANGKAH 1

berbekal kan kepakaran menggunakan adobe photoshop CS lau nk gune lain leh jek......so gune je adobe...segalanye dihujung jari!


petak pink 2 harus diisi mengikut kesesuaian dan kesukaan anda.. kalu nk besar adjust je bahagian Width n Height




LANGKAH 2

create cirik camne rupe tab menu yang korang nak..


ginilah rupenye lepas touch-up sane sini...simple jek...pilihan saye!





LANGKAH 3

care cepat press ctrl+alt+shift+S (pastikan anda save pic JPEG)




LANGKAH 4


upload pic 2 kat photobucket untuk dptkan HTML CODE...
(sing-up dulu bg yg blum.saye tau ni jek..)


camni la rupenye ::

copy code tersebut





LANGKAH 5

design>add gadget>html javascript



paste kan html code 2 kat sini satu persatu...lepas 2 tekan Rich Text

camnila rupenye selepas ditekan

 highlight satu persatu kemudian tekan simbol untuk link kan pic seperti diatas..






LANGKAH 6



ambil link korang contoh: bagi home> copy link ni 

masukkan kat sini..macm ni

ulangi langkah untuk award, tutorial dan sebagainya





LANGKAH 7


letak atas blog post korang..atau mane2 yang korang rase layak...hehe






HASILNYEE~


tercipta tab menu korang sendiri....macm aku ni...simple jek..xcantek kan..korang buat la cantek2..hehe


tulisan kecik: - kalau xpaham tanye je..saye pun baru try cube test buat....bleh la share pade rakan2 lain...wee~~
               - ini adalah tutorial pertame...agak kucar kacir...sedikit...(budak baru blaja.. =))