E-MAIL

88azinur@gmail.com

Thursday, June 30, 2011

♥ 1, 2, 3 TUKAR!! ---Hobi ♥

as-salam...


hobi aku dan engkau memang banyak kan kan...

selain memasak, merapu, mengarut, melalak...menari tak terkecuali, aku suke memabace, mengumpul dan menyepah nyepah kan barang....hehe


mase aku tingkatan 2 aku dah mula bace novel cinta...haha...dan aku sudah pandai membeli novel melalui pos..zaman aku dulu kala pakai pos je...sekarang Alaf 21 dah maju, dah boleh beli secare online..

aku memang giler novel..kadang kadang terbawe bawe ke dunia realiti..gile kuat berangan seyh aku ni...

sepatutnye ade lagi tau, tapi ramai yang dok pinjam..tapi tak reti reti nak pulang...sabauu...T__T



conan pon i polow......tak pernah jemu untuk setady komik ni...haha


zaman aku tingkatan 4 , 5..Utopia ni sangat ler glamer kau kat sekolah aku!



komik komik cengini pon aku gilo bace...dah bace masuk balik dalam plestik..ni namenye sayang harte bende...kott la...


ni zaman remaje...habiskan gune duit PTPTN untuk beli majalah berpaedah ni...


setem stakat ni baru ade 1 buku...hehe..tapi poskad pon ade..tak snap la pulok...gambar gambar ni pon tah tahun bile punye, aku terjumpe then datangla idea untuk update entry pasal ni...


kalau ikut kan...macam macam bende aku kumpul, dari plastik jajan, kotak berbagai jenis semua la sekecil kecil bende pun aku simpan...dah tibe mase, aku humban dalam lori MBJB..kihkih..




sekarang aku tak boleh la nak hadap semua ni...kalau jumpe setem pon aku buat tak tahu la...kalau jumpe novel aku pikir banyak kali la nak beli....aku beli dah 2 novel tahun ni, tapi tak kesampaian nak membacenye... i buzy u...




cume....sekarang aku lebih tertumpu kepade hobi baru..lebih kurang seminggu dua aku menceburkan diri dalam bidang ni...



buat teka silang kata....semua sekali ade 6 jilid...setakat ni aku baru ade 1 jilid....i jilid ade 60 silang kata...

memang berbaloii hobi baru ni.....bijak dan terbaikk banyak paedah kita dapat tau...

kadang kadang kita baru tahu perkataan tu ade sebenarnye.....budusnye dalam bahasa melayu..


yang tak bestnye bende ni buat aku leka....sampai kat opis, kat traffic light pon aku still melayan bende ni...dasat kau!


next time try buat dalam BI pulak..



ok...tu je untuk hari ni....boboii...

Saturday, June 25, 2011

♥ my first experiance : MATA BARU ♥

as-salam...

merujuk kepada tajuk......


pade mulanya agak susah dan sangat mengerikan apebila mahu meletak contact lens ni di mate...


dengan berkat kesabaran sepupu yang banyak memberi kate kate semangat..akhirnye berjaye juge aku menolak masok kanta sentuh ni di biji mate hitam ku...



perasaan?? 

sedikit pedih...lepastu rase nak muntah...i dont know why ape kene mengenenye muntah dalam hal ni...
lepastu rase sejuk dan nyaman...kurang seminit rase gatal mate...

kurang 15 minit mate mula merah...

dan akan berkurangan sedikit demi sedikit...then baru la selesa...


penting!

sebelum pakai, contact lens tu kene betul betul bersih di cuci dengan cecair khas...

kalau kurang bersih, bila kita dah masuk kat mata, jadi sakit dan rase rase rase....rase ape ye...rase menyampah gitu...nak bukak mate pon susah...

tu tandenye contact lens blum bersih sepenuhnya...segera bukak dan cuci dan cuci dan cuci dengan tekun baru la dimasukan kembali kedalam mata....




check-up!

mase aku beli ni...aku dah pergi check up mate dulu berape tahap kemandulan mate ni...haha kemandulan...ekiusmi tahap kerabunan uke...then, pergi kedai jual contact lens ni bagitahu die bape ribu rabun aku...then die bagi contact lens kaler ijoo...oh my gad tergamak tokei ni hulur aku kaler hijaoo......




input!

bagi golongan yang macam aku ni..musykil memanjang..elok la mendapatkan segala input dari penjagaan , cara pakai dan bende bende terlarang dan bende bende patut dan tak patut kita buat mase pakai lens..tak mengapela kalau kita ni sangat menunjukan kejakunan yang melampau lampau dungun dan sengal..tak apa, untuk keselamatan diri kita jugak kan..orang kate jangan budus sumbung kang sesat baru tahu...hehee...


dan setelah beberape hari aku praktis pakai kat rumah.....barula aku berani pakai pergi opis...DAN sudah tentu menjadi topikk hangiit kat opis...DAN aku ignore je...dulik la orang nak cakap ape...mate kau ke...haha




aku bukanla sorang pempuan yang suke pakai spek 24 hours....aku rase rimas dengan bende tergantung atas hedong...dan kerap kali terlupe bawak..tah tercicir mane-mane aku cuai dan sangat jahil tentang menjage harte bende sendiri...


some of people rase lenceh la pakai ni, susah nak jaga, susah tu susah ni....dulik la kate orang....kalau kite dah terjebak dengan bende alah ni, pandai pandai la jage...heheee 

lain orang lain pendapat dan pandangan....tengok saje la berape ramai yang 'dislike' SEPAH kat youtube tu..dalam ribu ribu ade jugak  2 3 makhluk yang sakit hati...hahaa xde kene mengena kot......



selain untuk raboonn aku juge mangambil kesempatan untuk membulat kan mate sendiri..bukan tidak mensyukuri apa yang dianugerahkan..cume cume hanyala hiburan..(boleh pulakk! sembarang je la kau ni azi!)...

ala-ala mate helija yang boolat dan cantek..biasela pale otak aku ni kan kuat berimaginasi berangan itu ini....walaupon tak same sejebikkk sekurang kurangnye aku rase la jugak bermate boolat...haha


untuk kesan mendalam, next time kalau nak tangkap gambar aku kene beliak kan bijik mate dah macam rika sumanto (bawang putih bawang merah).....hahahahahhaha 

untuk mate cengini aku memilih saiz 16.00mm bulat...harus ditekan kan BULAT...jadi dapat la bulat betol..pening pale tokei melayan kerenah aku ni! haha 

sekian, mata dusta dan pelsu telah ditonjolkan....takpe aku dah bilang awal-awal ni mate pelsu, jadi takde sape tertipu...kihkihhh ok tu je nak gitau...tataa....



Tuesday, June 21, 2011

♥ APAM BALIK :::: TERAPI YANG BAIK ♥

hari ni aku kelihatan upset dan blue~..jerawat mule timbul dimerata muke...even sebijik je aku tetap kate merate rate...



biasela tu time-time tunggu bulan...kau tentu ade juge kan??...

disitu la letaknye jerawat..untuk kesan mendalam sila la zoom....(oii bia la aku nak bagitau satu dunia aku ade jerawat...haha)

ok stop cerite pasal bulan dan jerawat...


aku upset kerane kesalah diri sendiri...ade masalah dekat pejabat tadi yang aku tak berape gemar nak handle sendiri...aku tak tahu nak mengadu pade siape...maklumla tett...

korang korang sudi pinjamkan bahu untuk aku hembus hengus??


lame aku diam tadi........


time rehat aku jumpe pakcik apam balik..bercerite mengenai kesebalan aku di opis...aku rase pakcik apam balik je yang sudi tadah telinga..aku tak tahu samada terpakse atau rela...namun aku pedulik haper.....


pakcik apam balik ade bagi nasihat....tapi bagi aku semuanya tak membantu...atau aku kepale batu...lebih kurang begitu....mungkin salah satu sipat 'terpuji' aku...


lame aku duduk kat kedai pakcik apam balik tu...makan apam balik cecah ais-krem vanilla...serius sedap!! sehingga terlupe sejenak masalah di pejabat...oh lupe! ais krem vanilla yang disponser brade cendol...brade cendol pon ade membantu juge..membantu menambah kesebalan di hati lantas tanpe segan silu aku menjotos kepale beliau...*cet! tipu tipu......


trime kasih apam balik!....



mempersembahkan lukisan yang cincai edisi pemalas gile nak mamput...sekian untuk tatapan semua...daaa....





Saturday, June 18, 2011

♥ Abah dan OLAY ♥

ENTRY SEMPENA HARI BAPA



This is Flashback Story..

ibu seorang guru mengaji...selain anak-anak jiran dan anak-anak sedara, ibu turut mengajar anak-anak kandungnye..kami adik beradik kerap mendapat angka giliran yang terkahir walaupun sampai awal ditempat ibu selalu mengajar ngaji.....


mase mengaji..aku suke melawa dengan pesen tah ape-ape..maklumla budak budak lagi mase tu... aku suka tukar tukar tudung sampai turn aku mengaji dah sampai. bila mengaji, suare aku tak terkeluar...bukan tak pandai...aku terlalu bersopan santun...haha...


oleh kerana dalam kepale otak aku penuh dengan isi isi penting sabjek berangan, ibu kerap mencubit peha aku...jenis cubitan ibu biasenye cubitan ketam dan cubitan semut api berbisa pracampur semburan naga bersiung. begitu panjang nama cubitan yang kedua tu..sungguh! sakitttt T___T...


aku suke nangis sebelum kene cubitan cubitan tersebut...gayanya macam dah kena bertubi tubi...
tapi takdela sampai terguling guling depan orang ramai..cukupla setakat anak tekak nak terbeliak keluar...(wah2 time mengaji takde suare..time menjerit2 ade pulok..)


bila situasi kecoh dek 'jeritan puting beliung' aku tu...hahaa abah akan panggil..
.
''meh sini ngaji dengan Abah..''


aku suka ngaji dengan abah, sebab abah tade bekalan senjata cubitan macam ibu...hihiii tiap kali ngaji aku mintak nak ngaji dengan Abah...sampaila aku rase something yang kurang...

aku rase tak syok pulak bila tak kena cubitan semut api berbisa pracampur semburan naga bersiung khas dari ibu...

akhirnye aku mengaji balik dengan ibu...walaupun ibu garang..time mengaji je garangnye, ade kebaikan juga ibu buat macam tu supaya ingat, mengaji kene betul!..



 ~The End~


abah nampak je garang...tapi sebenarnya abah seorang yang lembut dalam mendidik...

To Abah ku:



 coii...petame sekali bukan bape ku....jangan salah paham..

Abah i miss u like craji..semoga abah diberi kesihatan yang panjang...walaupun jauh dimata namun tak kan ku lupa insan yang banyak berkorban untuk menyekolahkan kami adik beradik sehingga ke menara gading sehingga sudah bekerja pon abah ade hulur juge duit minyak..walau segan segan mane pun..aku capai juge...abah woo aini...kahona pyar hai....dil to pagal hai...Mãĩ tumse pyār kartī hū̃.....amma ilek...




To Abah abah di luar sana :

SELAMAT HARI BAPA....semoga kekal menjadi bapa MITHALI...YEAHHZZ!!

Tuesday, June 14, 2011

♥ APAM BALIK BENJO!! panas-panasssss ♥

salam malam...entry ni ditaip dalam keadaan sedar dan sihat! yeahh...


untuk memenuhi permintaan semuaaa....cehcehcehh konon ade peminat bagai...


aku menulis cerita pasal apam balik...pakcik apam balik...anak pakcik apam balik dan cedol sebelah kedai apam balik pakcik dan anaknye...ape pon tak paham....


sebenarnye lame dah aku tak beli apam balik pokcik tu atas sebab yang aku pernah beritahu dulu..(sape follow tau la..huhu) kire lame jugak la aku tak menyinggah gerai pokcik tu..eh cop, gerai ke...die meniage atas motor pacuan 3 roda...tu dalam kategori kedai ke gerai ke pasar??




tadi mase rehat ade lah aku singgah sekejap...sekejap la pulak dekat 2 jam aku berceloteh membebel bergelak sakan dah macam sekiann.... haha..ade ke kau jumpe anak dare macam aku melepak dengan orang tua..T___T




ayat pertame pakcik tu sebelum aku melabuhkan punggung ditepi tepian bahu jalan...


"aji...sombong sekarang lame tak datang sini..." - versi jawe abess!



"ermm biasala...orang dah femes..." macam biasela ayat aku....mane nak rase besalah...hahahahahahahahhahaah kijam!



banyak yang kami borak dah macam anak beranak serupa melepak kat ruang tamu rumah sambil makan kacang kopek....hakikatnye! cumelah di tepian jalan je....macam-macam hal..maklumla lame tak jumpe, banyak la cerite...dari kisah sedih sampaila ke kisah gumbira....aku rapat je dengan anak die...Huda.


Huda ni baikk...tak macam abang die..kedekut taik hedong masin! taruk jagung sikit je kat apam balik aku..huh! benci.....


banyak juge nasihat yang ditabur oleh pakcik apam balik tu....semua naseeeehaaaaatt tu macam masuk telinge kanan, keluar telinge kiri...huhuhuuu tak la...aku semat, stepler, gam, solitep, paku, tembak dalam kepale tau!....


lame memang lame la kami beborak...borak punye borak...hampes! ingat dapat apam balik free ke...dijamu dengan apam balik ke..uhh jauh sekali...cume brade jual cendol tu je yang sudi sponsor cendol...mamak pon mamak la....aku bedal ajeee.....cuace panas kau! naseb baik pakai sunblok! cis!...gedik la kau azi!!



at the end of the story.....wah dah macam cerite Rapunzel...huhuhuu

dapat juge la apam balik sekiping panas-panas...kali ni sangat special!! aku yang tabur sendiri kacang, gule dan jagung...kalau ade telur dan tentu dengan telur telur sekali aku tibai pecah dalam apam balik aku....dah jadi APAM BALIK BENJO...hahahaaa tak pulak aku nak snap picture kasi korang jeles...tu la kalau dah ade niat jahat, ape pon tak boleh.........


menjadi kau! terharu...rase nak pelukkkk pakcik tu..happy kot...ke gedik?? hahaa biala kau ade?! peluk meluk dah tentu haram....pakcik tu dah aku anggap ayah...yela parents jauh...insyallah lepasni aku merajinkan diri melepak di gerai pakcik tu...kecian pulak tengok keadaan pakcik tu...mate dah tak berape nak nampak...yang buat apam balik tu sekarang anak die la...Huda. cume kadang-kadang pakcik tu ikut..iyala orang tua mane nak duk terperap kat rumah...


aku risau la..kalau la pakcik tu dah betul uzur, mesti aku sedih...T*_____*T (nages mate ayu..hiks!)

lepastu aku akan berhenti mencintai apam balik dek tempias kesedih..ala-ala mogok yang keterlaluan....boleh...

nauzubillah.....aku harap pakcik dipanjangkan umur dan sihat sihat kuat kuat selalu! yeazzahh!

Thursday, June 9, 2011

♥ ku kirim DOA.. ♥

as-salam...

lame tak cerite pasal boss, staff, apam balik, pau daging...kan kan..


boss baru berangkat mengerjakan umrah hari isnin yang lepas...tapi singgah Istambol dulu honeymoon..heheee kot la...


sebelum boss pergi..boss ade bilang same aku, kalau nak kirim doa, tulis dalam kertas then masuk dalam sampul then solitep...boss kate, kalau boss bace sekarang, nanti die nak muntah! gile kijam boss...tapi betul juge, boss ade filling kalau bace kat 'sane'..


aku ade masalah mase nak nulis doa aku...blur kejap...


penuh satu kertas A4 aku tulis depan belakang....macam-macam kau!..itu ini...sampai aku tertulis, ---> pokok lada atok tak dimakan dek burung lagi...


lepastu aku ringkaskan jadi separuh muke surat...itu pon aku rase ade mate yang memandang sayu je dari jauh..haa ngumpat aku la tu!


aku cube ringkaskan lagi...dapatlah 3 point je...padat dan penuh maksudnye...



aku mohon...yang pertame, eehhh mestila rahsia...ngee~



ape-ape pon aku doakan boss selamat pergi dan pulang..semoga urusannya di sana dipermudahkan...


terime kasih boss sudi doakan saya...doakan saye dapat jejak ke rumah Allah suatu hari nanti..insyallah...


Tuesday, June 7, 2011

♥ BERFESHION ikutlah SELERA! ♥

perempuan dan gaya...

bergayela segaye mane...bergaye dengan selesa...mengape bergaye kalau tak selesa..eh ape aku meraban nih!




sesekali mengenakan warna selain PINK..nampak meletup...kehkehkeh...

sekarang aku lebih suke fabrik yang tak sarat dengan bunge-bunge....but, my mistake pakai shawl yang plain jugak kan...

aku rase shawl yang bercorak lagi buat muke aku jadi lebar kot..dah la memang lebaaarr koot...



jadi aku pakai je la shawl yang seakan-akan warna baju nun..dah jadi kebiasaan aku nak semua sama..so amek kau!..satu set kaler same, kalau tak dengan inner skali aku bantai warne same..haha ini namenye buta fesyen...ehh eh ehh ok la ni kan kan..agak-agak lepas tak jadi bini farid kamil..ahaks!...




perempuan memang suke macam ni....jangan ambil hati....hihii


Friday, June 3, 2011

♥ Air Mate NORA DANISH! ♥

sick!

seminggu ni staff semua bermuka tegang...jelas kesibukan terpancar dimuke masing-masing...terpancar la sangat...

nak bercakap pon sekarang semua pasal kerja...sane kerja sini kerja...dan aku...aku juge sibuk....sibuk nak bernafas pon terase ganjil..eh ganjil??


dan dah berape malam jugak tidur aku tak lena...kesannye, 231 juta kali aku menguap dalam sesaat..

giler gebang!

mase potostat pon aku sempat terlelap...bukan aku merindu pade yang pergi, cume aku fikir, dengan menyibuk kan diri macam ni..boleh la melupakan!

ternyate cobaan ku GAGAL! dan GAGAL seterusnye GAGAL...


lagi pure-pure sibuk, lagi buat kite sakit..peritnye hidup dalam serbe kepuraan...ape bahase kau azi!




ooiii dah dah..jangan felling lelebih la azi! geli...fullstop!





meh kiter lupekan sekijap pasal PINK...





bercakap pasal tajuk entry....AIR MATE NORA DANISH merujuk kepade tudung yang aku pakai nun, dulu la....orang ramai dok panggil tudung ni, tudung air mate nora danish kau!..

 SEBAB!
sebab mase tu tudung ni keluar saing dengan berite hoott pasal nora becerai dengan jejai...gitu...oleh kerane kononnye batu-batu tu berjuntai juntai ala-ala air mate...make dipanggilnye air mate nora danish...lain-lain name gelaran aku tak tahu la pulak..kalau tau meh share...



ye..ye..ye disaat orang ramai sibuk mengayekan shawl belit sane sini, aku pulak bergaye dengan tudung bawal...satu sebab, aku mungkin la dah bosan kot nak pakai shawl...satu sebab lagi aku rindu nak pakai gaye macam ni...carca merba a.k.a serabuut..



close-up sikit...bersinar-sinar kau..kalah gigi pelsu omak den...kahkahkah 
omak ampun!!




insyallah nanti aku buat la tutorial atau full pic untuk lipatan yang macam tu...yang ni aku tak lipat...yang ni aku over...innocent gile..sekian..