E-MAIL

88azinur@gmail.com

Friday, February 26, 2016

LEPAKING.

Hai, hello.. salam jumaat penuh barakah.

Semalam up story majlis ika. Pastu tetiba Ika datang Johor. Muahaha. Die balik kampong melawat kubur mak ayah die. Dah alang-alang datang Johor moh la melepak sekali macam kat JB. Haritu midah and famly dan su and husband tak dapat pergi majlis ika. Tu yang jumpa siap bagi doorgift majlis haritu. Hehehe siap simpan tu yang tak tahan.



Lepak kat restoran singgah selalu. Kebetulan  malam tu ade live band. Ngeee boleh tahan bising nak beburak pon tak boleh. Salah tempat ni barangkali. Tapi okla lepak sana ade 4 jam jugak. Group pompuan borak tempat lain. Group laki-laki sila pergi tempat lain. Tapi kan orang laki ni kalau borak memang tak abes ek. Ade je cerita. Kiteorang yang pompuan ni sampai dah takde bende nak cerita. Jadahlaa..



Kat sini aku tak makan. Order air epal dengan makan kacang rebus. Style gila kacang rebut cemni. Ke aku yang jakun. :p tak cukup segelas besar air, order lagi segelas epal asam boy. Nyum sedapp. Penuh ice!. kau jangan teperanjatla tengok bil kat sini sila pejam mata bayar. aku pon ase nak kojol. ase nak muntah kacang balik. hahahahaa




Beborak pasal majlis ika. Soalan pertama mestila tanya dah malam petama belum. Bahahahaha. Oke tak. Soalan petama berapa ribu duit dah lebur. Kekekeke. Maigodd betul dengor puluhan ribu abes. I is wow. I tak bersedia untuk melabur kekekeke.



Dah abes beborak jam 1230 camtu balik. Sampai rumah dekat jam 1 gak. Mandi terus lipat baju menggunung hari balik bercuti punya baju. Kalau ade mesin lipat kain aku la orang petama beratur beli tau. I kennot go la dengan kain-kain ni haii dulu macam pernah bagitahu je betapa aku membosani aktiviti melibatkan kain ni. memalas pon kene jugak buat. Sila seret mata.




Ok la nak cerita tu je hari ni. saje nak jeleskan Yun dengan Ain kakakaka. Kesionn jauh. Haritu jeleskan sue dengan midah tak dapat join mejlis Ika. ;pp
Rase harini ayat macam terabur ke meraban. Tak cukup tido kepala sebal jek ni. malam tadi punya hal lanni. :p



Thursday, February 25, 2016

3 HARI 2 MALAM. JALAN LAJU-LAJU.

Salam hai..


Sabtu, ahad, isnin lepas aku cuti pergi KL. Mejlis IKA. Ala dulu aku pernah cerita pasal ika bertunang. Pepandaila korang cari story tu. Now ika dah pon selamat jadi isteri. Gigih cuti hari sabtu dengan isnin tu tau. Sebab nak merayap sekali harong alang-alang dah sampai KL khen. Hehee.



Majlis ika buat Ali Hall. Aku pesen tak tengok drama jam 7 tu. Dorang cakap tempat cerita cinta si wedding planner tu ha. Theme dari group pompuan hati sado ni, purple. Tudung iaitu shawls di beli oleh yuyun. Senang sekali semua sama. Alo-alo dedayangla gamaknya. Aku ni siap nempah baju baru tolongla. Asal jemputan je buat baju kekekeke. Oh planning majlis ika ni memang berbulan-bulan punya plan dengan bebudak dari Johor la terutamanya senang gerak satu kereta jek. Korang kalau nak jemput aku datang mejlis kawen korang kene bitau berbulan awal ya sebab aku ken bos beso dalam syarikat ni muahahahaha. Ok dah.



Majlis berlangsung malam. Aku rasa kagum dengan kecantekkan dewan tersebut. Sangat-sangat cantek ok kena dengan selera aku. Makanan pun ya robb sedap nak pitam. Ika malam tu cantekkkkkk sangat. Dah la memang cantek. Bertambahla cantek. Baju die yang aku wow sangat. Sebelum majlis tu die dah up gambar baju kawen die. Tu pun belum siap sepenuhnya aku dan ahli group meroyan cakap cantek sangat dah tu. Ika ni pesen kretip. Macam semua benda yang die sentuh or buat terus je jadi cantek. Magical touch getew. Hehee. Sesampai je dewan terus bekampung kat photo booth yuyun yang buat segala benda tu. Eh laki bini tu siap dedemam gigih deco. Dah la stuck kat federal hway. Kesian. Seb baik sempat. Numpang mandi laki bini tu kat hotel kiteorang. Lawak plak bila di kenang balik kejadian malam tu.



mintak maapla kalau kualiti gambar kurang menyenangkan. tah sape punya gambar aku rembat. hehehe. cembese gambar pengantin harusla 2 3 keping jek. hahaha kasihann



Lepas menggila kat photo booth. Makan ah. Sedap haiii la makanan beliau. Ade sotong kurita masak sambal. Ayam, daging, dalca aihh semua sedap. Lepas makan tunggu ika masuk dewan. Diiringi dengan selawat. Sangat cantek ok. rasa besok jugak nak kawen. Tapi terus padam impian walaupun esok aku kawen idokla mampu secantek ika sebijik beliau. Perasaan betul pompuan ni. haha



Lepas tengok ika naik je pelamin. Weolz pon terus je pergi photo booth balik. Dasar muka pantang hala betul. Hahaha. Aku rasa macam tak lama kat hall tu. Sebab aku penat deh. Maklomla drive dari JB. Maunye tak mengamok. Kakakakaka. Bebudak ni mesti tension dengan aku sebab awal noh angkat kaki. Ah lantok situ. Aku kalau badan dah letih boleh mengamok ok. Tapi balik bilik hotel pulok tido. Segor mate. Sebab aku pesen badan penat, susah nak tido nak baring-baring golek-golek kat katil jek.



Lohh lupe gitau aku dari JB berempat, BFF aku mesti ade cik ain, lepastu zila dengan zizah. Tapi kat hotel tambah lagi sorang iaitu siti die duduk area setapak tu jugak. So lets la tido hotel sekali senang esok gerak nak pergi ikea tunjuk jalan. Bhahaha. Kesempatan sangat tu.



Dalam jam 10 cemtu dah gerak ke ikea. Dekat je hekeleh betul kemain awal pagi bersiap. Tapi haa. Sarap je 2 jam dalam tu. Belum pusing-pusing satu ikea. Hehehe. Okla puas hati dapat makan meatball ikea. Dulu datang dengan acik, acik tak bawak makan sini tatau nape. Hahahaha.



Menghabiskan masa dan wang ringgit dalam ikea, gerak pergi makan bingsu. Pon siti yang bawak pakai waze. Kekekeke. Dorang cakap kalau jalan kat KL ni pakai waze je mudah. Dulu aku pernah donlot natang waze tu tapi macam tak function je kat JB ni. ke sebab aku dah terel bab jalan. :p



Sedapnya bingsu ni. dah jadi fav pulak. Harus repeat!! Sesambil makan bingsu kita main la UNO, dan macam-macam mainan disediakan. Selain beborak dengan kekawan khen. Yang siti order tu bingsu beberis ke jadah name beliau haha. Sebab aku nak makan yang memasam sikit. Memula siti nak recommend durian. Tapi aku tak lalu pulak tetengahari panas terik nak makan duyan hehehe


Order jugak waffle. Sedapnye weii. Rasa macam balik ni nak buat. Macam mudah je buatnya. Beli roti wafer gardenia scop kan aiskrim vanilla. Tabor milo. Perghh nak try ni!


Lepak kat bingsu café ni dalam sejam gak. Baru gerak pergi klang. Malam tu tido rumah yuyun je. sampai je rumah yuyun rerehat sesambil makan nasi goreng yun masak. Dapnye. Lepas magrib laki yun hantar siti kat komuter. Kiteorang gerak pergi kaison. Tinggal 15 minit je masa sebelum tutup. Ape lagi cecepat ah borong. Laju-laju tangan capai. Dasar boross. Haha. Balik dari kaison. Terus pergi i-city. Laju-laju rayap. Hahahahaa penat lepak bawah lampu makan megi cup. Kekekee. Sukaa borak cemtu macam bujangan je memasing. Kakakaka



Sampai rumah dekal jam 2 pagi. Mandi-mandi memasing tido. Aku jela tak boleh lelap sebab penat sangat ke ape badan ni. jadahla pesen dah tetua susah nak tido kalau letih beebno. Kengkawan semua pesen penat cepat je lelap. Ngeeee



Pagi senin tu planning nak gerak pergi Melaka, cancel tetibe. Nak makan nasi kambeng 40 hari pon cancle tetibe. Malas aku nak citer ah sebab musabab. Bhahahaha. Yang penting sampai je JB terus pergi jusco bukit indah pulak serang daison. Lepas food court makan aunties anne. Lepastu pergi dato onn antar zila balik. Zizah dah selamat hantar sampai UTM. Die tak join pergi daison ade hal kerajaan. Tu yang nak cecepat balik.



Vassss cepat je naip abes dah untuk 3 hari punya cerita. masa 3 hari tu memang dimanfaatkan betul. tak sempat ni ha nak berangan nak buang masa. haha. Boleh dikatakan short vacay gak. Aku membayangkan short vacay tu leh la rerehat rumah yun lelama. Nak mendugong rumah yun. Sekali berantakkan semuanya bhahahaha. Okla takpe next time pasti akan datang balik!. gambar sebenarnya melambak-lambak tapi aku select je mana yang terkena. hehee



Naik je cuti, dapat pulak wasep eliz nak kawen. Pulokk ramai yang nak kawen awal-awal tahun ni. tak tahu ke aku awal tahun bz macam ape. Eh tetibe nak ngamok nape. Hahaha. Takpe takde aku pon majlis tetap jalan. Tak payah bajet diri tu orang penting azi hahaha. Insyallah kalau ade masanya nanti aku cuba sehabis baik untuk pergi. Bulan 12 tahun lepas dengan bulan 1 tahun ni aku tak pergi pon jemputan kekawan kawen. Bz la korang. Maap la sangat-sangat. Kadang tu kalau aku balik kampong, ibu abah pulak mintak hantar pergi jemputan kahang la, sempangla. Tu pun kekadang pitam nak layan. Kene layan sebab mase kita kekecik dorang layan kita elok je tau. So dari pilih kawan, baik aku pilih ibu abah. Hehehe. Okla banyak dah mengarut.  



Sekian, berakhir disini.


Tuesday, February 23, 2016

TAHNIAH!



Haii.. belum terlambat untuk aku ucapkan tahniah kepada kawan-kawan yang mendapat DL dan keputusan baik. Yang tak baik pon janganla putus asa. Teruskan perjuangan!


Alhamdulillah sem ni aku DL lagi. yeay!. Syukur. Walaupun cukup-cukup je untuk dean list. Takpe janji dapat ye dok? Haha.


Malam sebelum result keluar tu aku dah get ready dengan pop corn ok. Duk depan email. Refresh sajer dekat nam puluh kali dari jam 8 malam sampai 11 malam. Hekeleh poyo betul. Aku ni sebeno debo takot kene repeat paper FiN or MGT. tak yakin aku dua paper tu macam harem jawab. Bhahahaha.


Sekali di tunggu tak tiba. Extent sampai jam 12 tak jugak keluar. So aku dah ngantok. Tido. Tapi sejenis tido tak aman. Kekejap sedar cek email. Gila betul kan tahap cuak tu. 2 sem yang lepas aku tak tunggu macam ni punya tunggu. Ngeee


Lepas subuh tu dok refresh lagi. tak jugak timbul. Barula aku sedar line data aku tu cam harem. Tak idup. Tak perasan aku icon data tu takde. Poyo betul. Aku pon restart telepon dengan telekong tu tak cabut lagi aku dok bebel-bebel marahkan si celcom. Muahaha


Bukak je emel segala doa aku baca. Terus zappp laju bukak. Wowww. Tepanjat tengok FIN get A. bhahaha. Oke lawak nak terkentut. Tetap juga bersyukur. MGT dapat B+.  Alhamdulillah lepas!. Alhamdulillah pointer pon  not bad. Walaupun rasa macam sikit. Tapi cepat-cepat tadah tangan syukurlaa azi sekurang-kurangnya DL tercapai azam tahun baru ape lagi yang kau nak. kekekeke. Aku nak juga share kat sini tapi nantila aku update pakai entry yang lepas.


Insyallah semester baru akan bermula 26/03 ni. gud luck korang untuk sem baru! Fighting!!





Thursday, February 18, 2016

SEBELUM WARRANTY SAGA FLX NI HABIS!



Diam tak diam dah hampir 3 tahun aku pakai saga flx tu. Cukup 26/03 bulan depan abes dah warranty 3 tahun. Aku ingat abes je warranty nak service je kat luar. Service kat proton mahal mencekik. Tapi tula rasa macam sayang pulak sebab dah biasa kakitangan proton yang buat tetibe nak makanik luar pulak yang sentuh. I is tak rela. Kau dah kenapa pompuan hahaha. Tengokla kalau sifat kesetiaan tu masih lagi tebal dalam diri aku, aku teruskan je dengan proton.



Semalam buat major service aku pon dah tak ingat berapa kali dah service. Yang penting semalam gift payung besar. jangan cakap proton tak payung k. hehehe.



Alang-alang service tu aku complain sekali, ade bunyi bila buat connering. Lama dah perasan. Bila belok kira je mesti ade bunyi macam bukak bonet. Aku ingat bonet tebukak ke ape. Bila cek sendiri tak pulak. Ewah geti kau nak cek sendiri. Bhahaha.



List die Mr. Tan dah kasi sesiap mase last minor servies 3 bulan yang lepas. Tapi aku 4 bulan baru service. Sebab tak jalan jauh kan. So lambat la dari estimated date yang die bagi tu. 




Kau jangan tepanjat lak tengok bil Rm400 tu. Tu kira biasa la tu. Minor service haritu, siap tukar bateri RM500 lebiih. Die kate bateri dah weak. Hekeleh betul. Aku pon iyakan jela tuka. Hahahaha. Aku pesen redo je la. Malas pikir dahla tak paham pasal kereta, buatnya mati tetengah jalan tak susahkan aku tu. So ok lets tuka. Kali ni service die kate minyak break dengan power strering dah kotor. Die mintak tukar. Aku cakap taknak tukar sebab takde bajet. Bhahaha. Terus terang sangat ni. kihkihkih. So die kate ok la takpe takde leaking pun just Nampak kotor je. Tu mesti Nampak kotor sikit terus suruh tukar tu. Ah jangan terpedaya azi. Cekal ni cakap takpe takpayah tuka. :p



Oh pasal bunyi kat belah kiri tu. Ha masih lagi berbunyi lepas service tu, die kata skru longga. Dah kasi ketat. Aku pon ok la dah setel. Sekali semalam petang balik kerja still jugak bunyi kecewa betul aku sampai tak lena aku tido. Terus tepon Mr. Tan complain ah ape lagi. aku jenis complain je terus out spoken. Kalau ade borang complain aku la antara manusia yang suka isi. matilanak semua nak di complain nye. Tapi pikir positif, untuk kebaikan dan penambahbaikkan. Tak getew. Dulu pon break drum aku sampai dua kali betulkan. Sebab aku complain bunyi lagi lepas betulkan tu. Aku penah tak bayar air sirap limau mamak sebab aku complain tak sedap so I tak minom, I taknak bayar. Mamak pon redo je. eh kenape aku cerita perangai buruk aku ni. muahaha



Pagi tadi iaitu hari ni, aku pergola proton balik. Pongpangpongpang cerita, die suruh makanik test drive dengan aku duduk kat sebelah. Memang ade bunyi ah. Cani bunyinya ‘tankk’ macam kita tarik pacu bukak bonet tu. Ha sebijik camtu, tak ke aku fobia tu kalau tetengah jalan bonet melayang bhahaha. So dorang betulkan ah, letak minyak siap ikat. So lets test drive balik. Bunyikk lagi ko!. Frust aku.



Kalau cemtu gamaknya, kene tinggal kereta. Sebab banyak kerja nak buat katanya. Getew pulok. Dah tu sabtu ni aku nak g KL. Cane tu. So minggu depanla aku baru hantar kereta. Dorang kata tak payah risau tak bahaya. Ok korang saksi tau bende ni. hehee



Macam mana sekali pun aku nak kasi betul jugak sebelum warranty aku abes 26/03 ni!



Wednesday, February 17, 2016

CERITA SUBJEK SEM LEPAS.



Hari ni rajen sikit buat auto publish. Last Saturday korang dah mendaftar intake mac ni ye. Jumaat malam sabtu tu ade sorang reader call tanya macam-macam.  Punyala gabra ye. Kesian korang. Tapi takpe aku ingat dulu kali pertama aku daftar pon aku kemkabut lagi sedih tak tahu nak rujuk kat sape. Sebab takde sape sudi reply emel kite mase tu haha. Untung ya korang dapat aku kakak yang baik lagi mesra alam ni kikikiki.

Macam sem lepas aku ceritakan mengenai subjek yang aku ambil. Sebab nak share dengan korang subjek tu perihalnya apa. Bagi pencerahan kat korang. Kalau korang google sesatu code subjek tu memang la tak de yang nak cerita. Aku je telajak rajen sebab aku tahu betapa musykil dan betapa tertanya-tanyanye aku mengenai subjek tu. Macam aneh bunyi ayat tu.

Sem lepas seperti yang sedia maklom aku dah tukar course dari ACC ke Finance. Aku clear dah Finance ni cemana rupa die. Finance ni kalau korang nak tahu lebih kepada analysis. Misalnya, accountant buat account, financer ni buat analisa keatas penyata tu samada untuk project financing in a year atau in future. Estimate keuntungan masa akan datang, factoring, dan macam-macam lagi yang bakal aku belajar.

Untuk sem lepas aku ambil subjek FIN426, MGT538, ACC406, CTU555. First semester dalam course finance, belajar mengenai banking system. banking system ni besaaaaar dan serabut sangat kepala otak boleh keluar jambul. Itu nanti aku akan ceritakan. Sekarang ni kita cerita subjek yang takla dikatakan senang, tak juga susah. Ini semua mainan takdir. Kalau dapat soalan senang, pejam mate je jawab.


CTU555 –MALAYSIAN HISTORY

Subjek ni mengenai sejarah Malaysia. Ye sejarah. Ko jangan tanya kenapa ade subjek sejarah. Kelas ni ustazah ayang ajar. Lect okla. Boley la. Ewah macam tak iklos jek. Haha. Ok. Kita akan belajar dari zaman sebelum merdeka, zaman Malayan union, zaman umno sampai ke PKR, PAS, ROKET, mengenai perlembangaan malaysia pon kene belajar, gugusan 1Malaysia, agama-agama di Malaysia, sekolah vernikular, zaman british pon ade disentuh siap semua ade.

Kelas ni bermula dengan pembahagian kumpulan dan tajuk presentation. Konsepnya belajar dari kawan-kawan anda. Hehehe. Semua tahukan subjek membaca nak-nak sejarah ni. ayomaa tolonglaa bosan dan mengantuk ya amat. Tapi aku suka satu kumpulan ni, laki bini askor. Ko tengokla slide p.p die alamakkk dasat sangat siap tepek lencana askor. Mantop dengan garisan hayat dari zaman british sampai zaman UMNO sesatunya group yang buat aku tak menguap dengan kerap. Segar mata tengok betapa hebatnya presentation dari encik dan puan askor. Korang kene cari ahli kumpulan yang kerja askor baru tahu cemana hasil kerja askor ni. seratus bintang aku bagi. Laki bini kerja askor pulok kat kelante. Hebat ke tidokk dari Kelantan ke johor untuk pjj. Baru ni baru dapat pindah kem kat kluang. Kita up lagi namratus bintang. Ahaha


Ok banyak dah merepek kat atas tu.


Seminggu ke 2 3 hari sebelum final exam subjek ctu ni, boley pulak ustazah bagitahu format baru. Hekeleh betul. Soalan objektif dari 30 pilihan jawapan, di pendekkan 20 soalan. Lepastu bahagian B soalan KBAT. Getew. Kemahiran berfikir aras tinggi. Aku sampai sekarang ingat soalan die ape. Serius aras tinggi sampai aku tak tahu nak merepek aku kat situ sampai makan 2 muka surat matilanak kalau tak menjawab soalan. Malas aku gitau soalan ape. Nanti korang nebes. Kekekeke. Bahagian C baru ade pilihan jawab 2 dari 3 soalan. Okla tak berapa susah. Oh lupa beritahu, semua paper CTU satu-satunya dalam BM. Paper lain mintak maap semua bahasa London. Jangan pulak tanya aku boleh je jawab paper lain selain CTU dalam BM, tu mesti dah lupa rasa kaki macam mana kan. Paper dalam BI harusla jawab dalam BI. Garang betul kakak kau ni kan. teehehehee




MGT538 –PERSONAL DEVELOPMENT AND ETHICS

Ni paper personal ethic. How to develop self-esteem, self improvement, how to overcome shyness, etc. ala pasal personal development kita hari-hari cane nak overcome nak buat decision semua tu. Boleh goreng ikut logic. hasil study 6 semester punya paper, okla tak susah soalan die banyak logic akal pikir sendiri. Pendek kata 80% aku boleh jawab dengan menggunakan teknik menggoreng. Tiba sem aku, boleh pulak keluar soalan teori buku teks.


Hekeleh betul. Satu kelas takleh jawab dengan aman. Semua gelisah. Ramai gak keluar awal. Lepastu balik terus baca group wasep mesti ade yang complain kat lect. Tepat ah sangkaan aku. Semua dok complain sebab soalan aneh. Keluar bab yang tak diajar. Lect siap cakap saya pon tak perasan bab tu tak diajar. Lect siap complain orang yang buat soalan tu punyala nak sedapkan hati kami semua. Boleh pulak ye gituw? Masa memula kelas kami memang tak diberi subject outline tu jadi memang tak tahu amende kejadah bab setiap bab. Tak tahu mana bab 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 semua tu sebab lect jenis bagi lompang-lompang dah nak final baru melambak notes bagi. Aku ni siap gigih beli buku kat Harris walaupun takde buku yang sepatutnya ikut subjek tu. Tapi terpaksala cari bahan bacaan sendiri. Subjek ni kira tak sangka betul aku tak mampu jawab dengan baik. Dahla tu, bab yang tak diajar tu keluar dekat bahagia A iaitu soalan wajeb jawab. Meranalaa nakk. Tengok result nanti cemana rupa. Elak repeat je la. Teringat assignment group kene buat short drama. Semua stress. Kesian faizal kene edit drama tak semena-mena. Punya stress si faizal tu sampai wassap kiteorang pun die tak reply terlalu stress die kate. Lawak betul. Die cerita balik je kerja terus edit video dengan tak mandi tak ape. Dah la tu kerja tengah banyak kat opis. Hahaha kesian pulak bila dikenang. Kami pompuan ni memang serah jela kat die dengan alasan die IMAM. Bhahahaha. Takpe faizal lepasni mesti jadi kenangan terindah. :p




ACC406 –INTERMEDIATE FINANCIAL ACCOUNTING AND REPORTING

Suka paper ni sebab basic account jek. Masa balajar form 4-5 ni la bende yang akan dibelajar balik. Ape maksud asset, liability, revenue, equity, lepastu belajar buat journal, specialized journal, buat SOPL, SOFP ha macam belajar mase sekolah kan? Diploma pon ade belajar ni. Sila score subjek ni sebab kacang kopek jek. Masa final, SOFP aku balance ok aku rasa nak lompat bintang. Siap belagak dengan member sebelah. Hahha. Kesian member aku ade yang keliru, tak balance. Sehingga ke saat terakhir dok tekan-tekan calculator tu. Aku gtau la dorang balance tak semesti betul yang penting kita rekod tu ha betul tak masuknya sebab takde markah untuk balance ye tolong jangan over azi. Kakaka




FIN426 –BANKING OPERATION AND DOCUMENTATION

Hermm ni la yang aku cakap tadi susah serabot otak. Sape yang kerja sector banking terel ni sebab memang berkaitan dengan bank, documentation and operation banking etc. Nasib baik faizal kawan aku tu kerja bank. Ape yang aku tak paham aku wasep die suruh die jelas pakai bahasa mudah paham. Part A belajar pasal sejarah bank. Lepastu kene tahu financial system dengan non financial system dari commercial bank, Islamic bank, investment bank, etc etc. part B masuklah banking documentation contoh loan dan anak beranak beliau, standing institution, remittance, factoring, leasing etc etc. banyak nak kojol. Belajar jugak financial market iaitu capital market, foreign market (FOREX) eh banyakla yang penting. Sape ambil subjek ni dengan zero knowledge pasal banking system wajeb buat notes awal-awal. Sebab seriously banyakkkkkkk nak kene faham dan ingat. Banyangkanla buku teks sampai 3 bijik. Bab asgmnt lagi best, kene bukak sebijik bank dengan menggunakan elemen-elemen yang tersebut. Lupa aku elemennye ape siap A3 poster yang harus menampilkan elemen WOW!. Yang penting kau memang kene tabah.


Begitula serba sedikit ringkasan subjek yang aku ambil sem lepas bolehla korang imagine. Aku cerita dasyat dasyat bukanla nak takotkan korang pon. Maklomla aku kan kuat drama cerita kene real jek. Kekeke barula tak bosan idup ni. tetibe.


Aku rasa sem ni aku kurang buang masa. Banyak study sebab banyak subjek kene ambil. Sem lepas dua subjek je okla boleh chilax. Sem ni study beria-ria-ria sebab aku ngeri tengok subjek-subjek diatas tu. Banyak kene hafal. Bukan takat kene hafal, kene faham dengan sungguh sungguh supaya bila menggoreng tu nampakla bijak sikit. Kelas pon 5/7 kali je bayangkanla betapa hebatnya kita ni sebagai student PJJ. salute!!


Insyallah sem depan akan berjumpa dengan subjek-subjek baru. Dan insyallah aku akan terus share pengalaman ini sehingga Berjaya. Sesame kita doa k!



UPDATE 03/03/2016

alhamdulillah tak sangka sem ni dean list lagi! yuhuu. walaupun turun banyak berbanding sem lepas. but okla janji lepas je sebenarnya. soo wish list checked!! nak jugak share result kat sini buat semangat dan kenangan abadi. ecewahhh!



see, cecukup je untuk dean list. gigil kaki lepas subuh tengok result. alhamdulillah Allah perkenan doaku. syukur. bertarung next sem pula k!



WARNA LIPSTICK YANG SESUAI UNTUK WANITA BERUMUR.

salam and haii..


Harini mari berborak mengenai lipstick. Aku antara berjuta rakyat Malaysia yang menggemari lipstick. Kalau keluar rumah tak pakai lipstick rasa kurang confident nak bercakap dengan orang. Rasa macam muka buruk beno. Cemtu sekali.


Zaman sekolah dulu memang bangga bawak lip balm kehulu kehilir, lepas solat kat surau sekolah wajeb ni keluarkan lip balm sesambil nak tunjuk kat geng lain yang kami ni geng bibir basah. Bhahaha keji pangai zaman sekolah ye.


Bila dah bekerja dan berkerjaya lagi menginjak dewasa ni baru berani nak pakai lipstick yang berwarna merah, pink, nude etc. Tapi belum lagi tahap tergamak nak pakai lipstick kaler purple. Rasa macam bedosa dengan diri sendiri sebab bukan kategori fashionista kang kene nista dengan orang sekeliling ade yang kene pulau keluarga aku nanti.




Ni antara lipstick fav aku. Selalu pakai. Tak payah guna ‘antara’ kat situ hakikatnya memang ade 3 bijik ni je ha. Mungkin sebab aku bukan jenis kalau Nampak lipstick terus meroyan nak beli atau mungkin aku bukan jenis wajeb beli tetiap bulan selepas dapat gaji. Aku mengaku dalam kumpulan wanita yang berinovasi. Beli 3 jenis kaler lepastu kite mix and match kan, tambah blusher tambah eye shadow letak sedikit foundation haaaa tak ke jadi warna-warna baru. Aku pun baru dapat idea ni sesaat yang lepas. Boleh tahan bernas otak aku ni muaahaha. Lepasni kite sesame cuba k!. Jimat dan menjimat kan dengan keadaan ekonomi tak menentu sekarang ni. Aku merasa zaman kaya raya masa jadi full time student jek. Kaya raya dengan PTPTN, takde kelas je merayap g Melaka Parade sane, soping kasut soping baju macam hari-hari hari gaji. Kalah pak menteri olz. Zaman sekarang aku tak tahula, katanya student pun tak cukup makan. Yeke? adik aku tak minjam PTPTN jadi die kene mengemis dengan femly. Kejii ayat mengemis tu. Dulu masa belajar boleh dikatakan hehariiii makan kfc, mcd tu je nak diulang-ulang. Tetengah malam kalau tekak tingin nak kfc laju je kaki sewa kereta pergi jasin semataaa sangat!. Sekarang dah kerja baru tahu susahnya nak keluarkan duit sendiri kan. Kalau tingin kfc tetengah malam terus solat tobat. Muhaahaa. Ok dah melalut. Aku kalau melalut boleh tahan panjang lebar.



Berbalik cerita lipstick. Wanita ni bila dah menginjak ke usia semakin emas dan menawan (ayat sedap) tak lagi gemar pakai makeup yang dasyat-dasyat mereka memilih untuk solek nipis. Macam aku ni takla dalam kumpulan emas. Tapi dah hampir mencecah 30 suka solek nipis je. Lepastu kalau boleh bab lipstick tu yang paling ditekankan. Jadi warna lipstick apa yang Nampak  natural untuk wanita berumur?. Mungkin kita boleh suggestkan ibu ke makcik-makcik kita. Macam aku sendiri, risau tengok ibu tak pakai lipstick. Ibu kate leceh dan tak kena. Sapa kata wanita berusia tak layak pakai lipstick. Wanita berusia ramai kot yang bekerja. Lets tengok warna lipstick natural yang sesuai untuk mereka!







Beige / Natural
Coklat cair atau beige antara pilihan favourite ramai wanita berumur yang bekerjaya.  Sangat-sangat sesuai dipakai untuk ke pejabat nampak classy, confident bila bertemu client.





Light Peach matte
Lipstick sejenis matte sekarang memang tengah in. Aku sendiri menggunakannya. Seronok sebab  warna tahan sampai petang even malam pon. Warna light peach matte misalnya, memang nampak natural dan ceria abes sebab matte ni nampak bibir kita soft dan suci tanpa dosa. Getew.






Pink matte
Kalau  nak nampak lebih natural warna bibir, dicadangkan menggunakan warna pink matte. Selain nampak lembut bila dipandang pun takla suram je. Adela semangat sikit bila dipandang. Hehee







Light Red + Purple
Warna ni bagi aku sesuai untuk pergi dinner dengan kawan-kawan atau dengan keluarga. Nampak elegan dan keterlaluan sangat warnanya. Dipadankan dengan pakaian dari rona hitam sudah tentu menarik lagi tertarik! Dah tentu suami semakin sayang. Tetibe.

Pengenaan lipstick yang sesuai dengan usia sering kali mudah mencuri pandangan orang sekeliling. Sesetengah wanita suka ber experimentasi dengan makeup.

Bagi aku dengan secalit lipstick mampu menaikan seri wajah bagi menampakan imej yang confident, ceria dan bahagia. Ingat bukan sahaja bibir kene Nampak lawa. Mulut pun kena wangi. Baru boleh join group pompuan mulut cantek. Kekeke.

Ok korang berjumpa lagi di lain topic!!


Thursday, February 11, 2016

CUTI PERGI MANA UOLS.

hai...


Cuti raya cina 2 hari je. Isnin dengan selasa. Busuk pun sabtu ahad dah memang cuti maka 4 hari la total cuti. Cuti tu kami sekeluarga pergi mandi manda kat air papan, mersing. Tipuuuu la mandi. Dua hari sebelum pergi tu, dapat wasep viral cakap air pasang besar. aku pun hekeleh kan aje. Sekali sampai je laut serius ombak besar macam ape. Musnah harapan nak berbikini tepi pantai. Air laut pulak coklat kotor yang amat. Nasib baik aku tak book chalet kalau tak mesti menyesal. Yang sebenarnya planning asal nak pergi tanjung leman. Lepastu aku rasa malas pulak nak hadap jem kat kota tinggi tu. Situ kalau jem boleh tahan nak mengamuk. Hahaha. Ok ceritanya pergi air papan je. Malam sebelum pergi tu ibu siap merendang daging, rebus nasi impit, rebus telo. Sebijik macam nak raya haji ko. Sambung pulak pagi sebelum subuh goreng ayam berempah, masak nasi lemak. Gigih tak kak lijah kau ni. hahaha. Aku la yang sebok sangat nak picnic macam zaman kecik-kecik dulu, abah rajenn gilos bawak kami adik badik pergi mandi pantai. Cakap je pantai mana belom pergi dalam Joho ni. air terjun pon sama. Dari tempat tu buruk hina, sekarang dah jadi resort megah. Dah tetua ni tetibe je tingin nak bekelah macam dulu-dulu balik. Tu yang gigih gila masak. Terbayang aku cemana ibu masak sesorang  dulu. dahla aku ni kuat melantak.. Tskk



Pergi mersing tu balik hari je. Dulu pernah tido kat chalet situ. Best, pagi-pagi lepas subuh jalan kat batu-batu sebelum air naik.



Kali ni pergi air pasang, kami jejanlan je la tepi laut lepastu beraksi panas ahh pe lagi. kekekeke. OOTD aku pun boleh tahan diva  memang tema tepi laut sangat hahaha. Malas aku letak sini nanti kene kecam. Muahahaha. Balik dari air papan tu, singgah la beli keropok lekor. Rasa macam derhaka kalau tak beli kopok lekor kalau dah sampai mersing ni haha. Singgah sampai 2 kedai. Kedai petama abah borong ikan kering dengan keropok lekor sampai RM80+. Kedai kedua ni best sikit wajeb singgah sini. HJ puteh. Femes amos ni kopok lekor die pon sedap gila. Tak expired. Kedai petama tu keropok die dah expired ok. Sambil aku nguyah tu dok bebel cakap bau tengik. Sekali adik aku cek date dah expired. Kongasam betul.

Ambil gambar kat google. Aku tak dan nak ambil gamba. Dah ku bilang cuti-cuti tak pegang phone. Kekeke


Wajeb singgah kedai ni. kakak aku pon repeat beli kat sini. keropok lekor die memang sedap gila. Dorang pon ade jual yang dah goreng panas-panas makan memang tak hengat. Kat kedai Hj puteh ni pun apak aku borong lagi RM 70+. Haha. Aku pon ambil la kesempatan beli dodol durian. Amboi sedap nyee. Nyesal tak beli banyak-banyak.

 

balik dari mersing, tak terus menuju ke rumah, singgah dataran kluang. kat situ memacam game ade, dari roller blade sampai ke Hoverboard yang latest yang penting banyak gak minatang yang aku dah pernah jumpe hahaha. sejam ade yang RM5 ade yang boleh main sampai lebam. aku tak main pape. duduk je. bukanla tak geti cuma kalau aku tunjuk semua power nanti orang lain rasa tergugat muahahaha. lama gak lepak kat dataran tu melayankan kehendak adik-adik aku nak main kasut rode tu tak paham aku ape yang best beno. zaman aku dulu main baling selipo, main getah jek. hahaha.



Sepanjang aku cuti tu aku memang offline data ye mahapla sapa yang cari. Sekali bukak nah emel bertalu masuk semua tanya pasal PJJ. Aku syak korang ni nebes la nak masuk kelas bulan Mac nanti kan. Ke korang dah plan nak emel aku serentak ke cane. Ayat tu lebih kurang je. Soalan pon acah-acah copy paste je. Tolongla jangan cakap aku terkene hidden camera. Kekeke. Insyallah aku akan reply. Tadi baru reply sebahagian. Cuma ade beberapa soalan tu aku macam taknak jawab sebab aku rasa aku dah cerita dah banyak kali kat blog aku ni. ni mesti sepsis malas nak geledah blog aku ni ann. So tunggula mood aku baik, aku gigihkan juga jawab. Tehehehe. Tapi aku rasa tak pernah tak jawab soalan reader aku. Semua aku jawab. Even Cuma nak tanya umur aku berapa. Tu pun aku reply tau. Tapi aku reply la “kau sebok kenapa”/ “kau nak kawen dengan aku ke”. Getew. 



Kadang-kadang aku rasa macam tak reti nak jawab soalan. Ade sorang ni tak ingat nama die, die orang petama la emel aku share experience masa aku kat shah alam dulu. Lepastu die banyak tanya soalan aneh-aneh hahaha. Aku rasa macam tak reti nak jawab sebenanye. Ko tau aku buat cane?. Aku ceritaaa je panjang lebar dari mula aku terniat nak cont study sampai makan enam perenggan. Tak tahu aku merepek ape. Tapi die paham. Sungguh-sungguh ucap terima kasih sebab bantu die. Walaupun aku rasa idokla macam membantu sangat. Lega sebab dapat menjawab soalan die. Haha, Now die dah nak masuk sem 3. Selamat pun. Die gigih juga dari penang ke shah alam. Sekarang aku dah retila jawab soalan. Even soalan ulang-ulang, aku sudi je jawab memang aku dilahirkan untuk menjawab soalan korang cuma cepat atau lambat je aku reply hehehee



perenggan terakhir ni aku tepek la gamba aksi panas di tepi pantai. kakakaka

baii










Tuesday, February 2, 2016

LEPASKAN AKU!.


Haritukan aku borak dengan bff aku. Lama tak borak dari hati ke hati. Tehehehe. Die nak kawen dah bulan 5 ni. tetibe je rasa lonely nya idup. -_-


Cembese la asal jumpe mesti die tanya aku dah ade boifren ke, tak tingin ke nak kawen. Gila ko tak tingin. Dah aku bilang azam tahun baru aku nak kawen tahun ni muehehee. Dah tu aku takot pulak nak wujudkan hubungan yang serius ntah kenape la pangai aku ni. masuk kali ni, dah dua kali aku kecewakan lelaki bhahahaha. Aku rasa ni balasan la sebab aku memain. Eh bukanla memain. Cuma aku mintak tunggu. So kenela tunggu masanya akan tiba. Tapi belum tiba lagi masanya kau dah jalan dulu. Nak buat macam mana, itu bukan hal aku bukan hal aku. Mintak mahap melerett tetibe.


Aku rasa aku ni trauma la. Eh silap! aku cakap  dengan bff aku, aku kene sumpahan lol!.
 Lupa nak google aku dalam kelompok pobia mana. Haha.

Trauma nak wujudkan hubungan serius. Tak tahula nape. Asal orang tu nak serius je mesti aku rasa macam nak tinggalkan die. Kahkahkahh sedorla nampak macam kejam. Memang kejam pun. Aku tak tahula kenapa. Aku rasa aku kene pergi berubat ni. lol


Asal cakap hubungan serius je terus dada aku berdebar-debar rasa nak gugur rasa nak lari je. rasa nak marah-marah, rasa nak menerajang je. tak tahu kenep penyakit sawan aku ni tetibe menyerang bila orang cakap nak serius-serius dengan aku. Ate cemana nak kawen nyee. Parah betul penyakit aku ni. kene buat hypnosis aku ni barangkali.


Aku pun ngadula dengan bff aku dari hati ke hati. Kenapa aku jadi lagu tu. Bff aku ni kira pakor juga la dalam hal nasehat menasehati aku rajen gak mintak nasehat die. 20 tahun berkawan tu. Hehee


Setelah menceritakan masaloh ni, Bff aku pun buat lah keputusan. Die cakapkan aku kene lepaskan. I is what?. Lepaskan ape ye. Blur konon-konon. 'kau mungkin ade simpan sedikit harapan pada seseorang'. OMG. Cemana die tahu ni. bhahaha. merah padam muka. Konon-konon la nak belakon cakap je TIDAK. Lepastu yes mengakula. Adelah sikit. Betul-betul sikit je perasaan macam tu dekat seseorang. Susah memang nak lepaskan. Samada aku atau dia yang taknak lepaskan. Aku boleh je lepaskan perasaan tu tapi die tu kene lepaskan aku kene tinggalkan semuanyaaaa, kena lupakan aku, jangan ingat langsung pasal aku. Cewahh nak salahkan die pulak. Herm. Mesti kene salahkan die sebab die selalu menghantui hidup aku. Dah bertahun ni berlalu masihla wujud dalam mimpi aku. Orang kate kalau kita mimpi orang tu, orang tu ingatkan kite. Haa Nampak tak permainan die. Aku tak pikir langsung pasal die adalah dalam dua tahun aku cuba lupakan die. Aku redho je semua ni. lepastu die tetap juga muncul di setiap malam ku. Silakan muntah. :p


Walaupun ada masa die tak datang dalam mimpi, nanti aku tetibe je jadi rindu lepastu ase nak tampar pipi tolongla berpijak dibumi yang nyata. Tak mungkin la kami akan bersama. Tsk sangat! Aku jadi bedosanye ade perasaan macam tu walhal aku sedang dalam mewujudkan hubungan dengan orang lain. Aku pun tak suka hati jadi berbelah bagi. Aku kawan dengan orang lain tapi hati dekat dia. Itu kejam sangat. itu benar-benar drama melayu!. Jadi dikesempatan ini aku menyeru kau insan yang menghantui hidup aku, supaya tinggalkanla aku lepaskanla semuanya mengenai kita. Sebab kita tak mungkin akan bersatu. Takkan aku nak tunggu kau sampai gigi ranap. Sampai kepala putih. Aku pun layak la untuk bahagia. Bahagia yang aku cipta sendiri yang penting bukan dengan kau. Sekian monolog episode 1.



Lepas dengar nasihat bff aku tu, Aku kene belajar untuk menerima yang ada didepan mata!. Aku patut menghargai apa yang ada kat depan mata!. 


kau layak untuk BAHAGIA azi!