Woohoo! Hello!
Lame tak
pdate tetibe muncul share resepi gitu la aku selalu. Lepastu sampai 2 3 kali
post share resepi muahahaha. Life aku takdela best mana nak di kongsi kan.
Balik kerja seret mate balik kerja seret mate. Cuti hujung minggu seret langsir
silau sehh menganggu tidurku sampai matahari terbenam. Kahkahkahkah.
LEMPENG
Aku memang
penggemar makanan yang berasaskan tepung dan digoreng samada minyak banyak atau
sedikit. Memang fav gegila ah lempeng atau jejemput/ cekodok ni. itulah rahsia
saya sihat sepanjang zaman tanpa kesedaran untuk menjaga jantung dan mengawal
kolesterol. Tetibe nak bagitau perangai buruk dah kenape ye. :p
OAT
Aku bukan penggemar oat. Pernah sekali viral
kot pasal overnight oat ni. pernah la aku buat, campur susu coklat low fat+kiwi
dua malam aku peram dalam esbok. Lepastu ya robb tak mampu untuk ditelan. Dasar
tekak kampong betul. Letak sambal belacan baru la boleh lalu kat tekak. Nape
ehh oat tu rase die aneh semacam. Mak aku tak pernah ajar makan oat dari kecik.
Kekecik dulu di baginya beskot bijan sampai kaya raya kedai apek tu. Hahahaha
salahkan ibu mengandung fulak.. tapi ibu aku tu laju je makan oat. Boleh pulak
ibu aku tu telan ek, siap rendam dengan kuah ikan singgang, sup ayam kampung,
dengan susu kambeng bagai. Halloo hakak tak rela ya nak telan. -_-!
Oleh sebab aku
dah beli sekampit oat cap Kapten Oat maka tak kan nak dibuang pulak. Soh
marilah kite adjust buat menu yang aku boleh telan. Try letak kat bancuhan
tepung untuk buat lempeng tu. Nah! Sedap tanpa sedikit pon rasa aneh!. Tak
sangka aku Berjaya makan oat dengan kekdah sebegini rupa.
Resepi ni memang aku dah selalulalulalulalu lalang sangat buat. Asal takde mood makan nasi mesti buat ni.
Bahan-bahan
Tepung
Air
Oat
Garam
Minyak
Mudah bukan
bahan yang digunakan. Campur tepung+oat+garam gaul sebati dengan air. Nisbahnya
kau adjust je sendiri suka kepekatan yang sebagainama rupa. Dekat bancuhan
lempeng tu kau letak la minyak sikit bagi cantek sikit kaler bila di masak
nanti. Semuanya kena sikit-sikit-sikit.
Dengan menggunakan
senduk saiz M selett kat pan non-stick ikutla kau nak bentuk cemana. bila pakai pan anti lekat ni seronok sikit sebab kita tak payah guna minyak kalau nak guna pun dalam kuantiti yang sedikit.
Siap! walaupun kualiti gambar tak bagus. aku tetap terliur tengok ni. :p
Selamat
mencuba!
6 comments :
alaa nape baru timbul resipi ni , haritu byk giler oat kat rumah tapi tak tahu nak makan camne , last2 expired haha bukan peminat oat jugak
Saya biasanya mkn oat dgn susu jer. Nak try lah nnt buat lempang oat ni
dah lame nak share, asik postponed jek.. hehee
Tq resepinya
X suke mkan oat, tapi da terbeli dua paket besar oat... 🙄
Sedap, jadi gebu plak lenpengnya.. makan pulak dgn sambal tumis.. Mmg terangkat
Post a Comment