Wednesday, November 6, 2013

RESEPI : SAMBAL TUMIS TERUNG

hai,

sambal terung ni pebret abah ku. selain masak sambal tumis lada kering, ada juga yang masak sambal lado hijo, masak singgang asam, dan yang paling rare masak dengan kuah lontong/lodeh. hehe bagi aku rare la. tapi ade jugak yang masak bersama chicken roaster. terung bakar pon ade kot. terung masak lomak sedap jugak.

tapi, dalam femly aku yang geti makan terung ni abah dengan ibu. aku dengan kakak pandai la sikit. adik beradik aku yang len macam tak geti langsung nak hadap. kalau nak makan terung better masak sendiri dari makan/beli kat luar. tak tahu nape. hehe. eh kejap, ibu aku penah masak asam pedas terung. ??? =

okla dari membebel, baik kite ke bahan-bahan yang diperlukan untuk masak sambal tumis terung ni.



terung ni kalau boleh kita goreng dulu. tujuannya teksture terung tu cantek je dan tak hancur. terung ni kalau dimasak, jadi lembut/lembik. kalau tak goreng nanti lembik dan mudah hancur. ni depends pada uolz nak goreng dulu atau tidak. kalau masak sambal lada hijo biasanya aku tak goreng dulu, just lembutkan dengan cara didihkan lama-lama sikit dalam kuali bertutup.


cili kering kisar ni pulak tengok pada kesesuaian terung tu. kalau terung 4 biji, cili kisar dalam satu senduk pon da ok. kalau nak pakai cili giling yang segera tu ok je. aku tak pernah cube pon. so, apa rasanya pakai cili giling readycook tu ek?.hehee




kekdah :

1. tumis semua bahan bawang+ikan bilis. sampai bangkit bau harum. *agak-agak bawang dah layu sikit.
2. masuk lada kisar sesenduk
3. tumis perlahan. hati-hati percikan gunung berapi. hehe
4. masuk gula+garam. tunggu sampai lada pecah minyak. macam mana nak tahu lada tu da masak ke belom? kalau di perhatikan, akan timbul minyak di permukaan dan nampak lada tu dah bertukar warna merah pekat. bau pon dah naik. dah terbersin-bersin tu tanda dah masak lettew. hihikk
5. lada da masak, baru la masukkan terung yang dah siap di goreng awal-awal. kacau perlahan jangan ganas-ganas nanti terung tu hancur pulak. tunggu dalam 4 minit camtu, sampai berasap-rasap terung kau. baru matikan api. makesure betul-betul panas dan sebati. nanti cepat basi, sakit perut tu kanggg.



SIAP dah. macam sedap je, macam kecur je, macam meleleh leleh je air lior...kikikii



1 comment :

asyiqin nasir said...

mmm dapnye... kalau nak lagi sedap gantai gula biasa dengan gula melaka. hihiihi