Thursday, December 3, 2015

POTLUCK LAST KELAS!



Sabtu lepas ade buat potluck sempena hari terakhir kelas bersama lect untuk subjek FIN. Dalam kepala aku dah set nak hoder roti jala je dengan jiran mokde. Pastu mintak tolong mokde buatkan kari. Cunn ahh.

Pagi tu masuk kelas belaja dulu cembese. Padahal perut meronta ronta nak makan. Memacam bau makanan hader. Lepas jawab test semua baru makan. Yeaahh


Untuk pengetahuan korang. Lect untuk PJJ terutama untk course BM dan AC didatangkan dari UiTM Segamat. Mostly la lect dari Segamat. Gigih tak. Sedangkan lect pon boleh travel apetah lagi kite yang student ni kan.




See…syurga makanan!. Ade nasi lemak, nasi goreng, kuih muih berbagai lagi. Best! Semua happening bawak makanan memasing. I is sukaa




sebahagian classmate.

Classmate aku bawak kek untuk sir Hus. classmate ni tak tentu sama untuk kelas subjek-subjek berikutnya, maklomla satu kelas campur-campur semester. ade yang baru sem 1 ade sem 6 dah. Weii lupa nak kenalkan lect aku bahahaha. Ok nama lect aku untuk subjek FIN sir Husnizam. Kalau ade reader yang dari UiTM Segamat mesti kenal ni. Sebab beliau ni pemes hehehehee. Sir hus memang happening gila. Besttt… walaupun beliau kata test tokleh bukak buku. Tapi end up kasi juga buka buku untuk 30 minit terakhir kihkihkih. Lepastu sir siap bagitau kalau asg yang kiteorang hantar tu die takpaham die akan call tanya what is actually u try to tell me. Bahahahaha.


Last kelas tu aku banyak gak beborak dengan sir pasal subjek la terutama sekali. Sebab aku kan tukar course. Nak tau gak lepasni subjek ape yang akan aku hadap. Selain borak pasal subjek. Ade gak cerita merapu rapu. Beser ah aku banyak loyar buruk. Sampai sir kata mesti aku ramai peminat. Ok tipu. :p



Oleh sebab makanan banyak gila lebih. So lets la tapau untuk sir bawak balik segamat. Banyak gila kiteorang tapaukan. Pastu sir sampai segamat panggil student die makan skali. Bestkan sharing makanan sampai segamat hehehehe.

Wednesday, December 2, 2015

KALENDAR AKADEMIK DAN JADUAL KELAS.

Q&A : Kalendar akademik. Jadual kelas.


Baik tak aku punyala nak dapatkan gambaran sebenar belajar pjj ni cane. Siap share jadual kelas. Haha. Mungkin entry ni khos untuk maz. Harap lepasni maz clear.



kelendar akademik biasa ined akan update awal sebelum start semester baru. contohnya macam kat atas tu kelendar akademik untuk semester ni. dah ade tarikh-tarikh keramat sesiap.


Biasanya seminar schedule pulak akan keluar sebulan awal sebelum mula kelas. Masa ni student perlu buat study plan sendiri nak ambil subjek apa terutama student uitm shah alam. Kalau kat johor iaitu di tanah tumpah Negara ku. Coordinator akan buatkan study plan untuk kita, jadi tetiap sem tak payah pening nak ambil subjek ape, sebab coordinator NFU yang sangat baik hati plan kan untuk kita hehe. Kalau kat shah alam, korang sebenarnya boleh mintak pandangan dengan coordinator korang. Coordinator ni macam PA (Penasihat Akademik) kita ah masa kat poli dulu. Nak tanya pape boleh je direct call mereka. Sangat membantu don’t wory k.


Seminar schedule biasanya akan keluar sekali dengan jadual kelas sepanjang sem dan ianya di panggil SEMINAR. Seminar /kelas/pertemuan sama maksud. Heee. Kalau orang kate nak jumpa next kelas means nak jumpa next seminar. Haaa paham tak ek. So dari seminar 1 – 7 sepanjang sem dan ade tarikh. Kalau orang tanya aku berapa kali kelas sebulan?. Susah nak jawab soalan tu. Sebab kadang sebulan 2 kali je jumpa. Kadang sekali kadang 3 kali. Jadi aku anggarkan lebih kurang 2 minggu sekali ah pertemuan. Sini aku ade bagi jadual seminar aku.




ok ni contoh jadual seminar beserta tarikh sesiap untuk student kat shah alam. baik tak kakak siap bagi contoh shah alam punya. hehee. sebab dulu masa aku sem 1 tak pandai guna jadual ni cane. poyo ek



ni jadual aku kat johor. pon ade 5/7 kali pertemuan. coordinator dah tulis sesiap kelas mane yang ade 5/7 kali pertemuan. senang nak tengok kan. hehe


Untuk subjek membaca means teori, biasanya 5 kali pertemuan which mean 5 seminar je. Kalau kelas yang melibatkan perkiraan 7 kali pertemuan iaitu 7 seminar. Dan kebiasaanya jugak, 5 kali pertemuan tu memang tak cukupla sebab tu ade lect tambah kelas iaitu tambah seminar. Ko banyakla sirik hazab belajar dengan lect sepantas kilat kadnag lect sirik pon cakap saya rasa macam tak ajar ape-ape. :p betul pon. Sebenarnya ikut pada cara bagaimana lect tu ngajar. Ade yang straight je masuk terus bab-bab baru. Ade yang ngajar based on past sem question. Sambil ajar satu bab sambil tengok PYQ. So senang la jugak nak maham. Ade gak lect cerita je kesimpulan terus dari semua bab. Hahaha. Ikut pada kretiviti dan perbincangan dekat kelas cane. Korang jangan risaula. Lect sangat membantu. Macam aku dah 3 sem ni, banyak dah Nampak style lect ngajar cane. Ade yang ilek-ilek je. Santai-santai ade yang seriusss. Lect statistic aku sem lepas lagi best ajar yang rasa-rasa masuk final je hehehe. Kalau keluar bab yang tak diajar haa padan muka. Seb baik allllll issss welllll. Hehehee



So korang aku harap clear la bab jadual seminar. Nasihat aku dapat je jadual seminar, korang boleh plan bende yang lain lari dari tarikh seminar tu. Kalau boleh attend ah kelas jangan tak datang. Aku penah ponteng kelas sehari iaitu 5 subjek punya kelas, rasa nyesal ade gak. Sebab banyak bende rasa tetinggal. Rasa macam dah tetinggal 100 bab. Hahaha.




Okla korang Kalau tak jelas ce komen sket nanti aku tambah mana patut. Kalau korang emel or wasep tanya soalan baru aku up entry sebab aku tak tahu ape yang korang nak tahu sebenarnya. Insyallah la aku share pengalaman aku eaa. Ok.. darrr

Tuesday, December 1, 2015

CHARITY EVENT : HOMELESS. GREAT EXPERIENCE!!


Hari sabtu lepas, kelas subjek MGT buat satu charity event. Masa awal-awal mula kelas dulu dah bincang dah nak pergi mana samada pergi ke rumah orang tua, anak yatim or gelandangan. Selepas beberapa bulan berbincang. Akhirnya kami sepakat pilih homeless. Yeaa. Aku suka sebab ni firstime joint charity event. Kesion. Tapi tidakla aku takde perasaan tak tahu masalah-masalah rakyat heeee




Ok. Here we go. Group di pecah kepada 3 kumpulan. A B dan C. glad to joint team B sebab check point dekat CIQ jek senang. Team B ke HSA dan sekitarnya team C aku tak ingat katne Nampak noh orang sibuk briefing aku sibuk wefie kahkahkahkah.

Memula sepakat nak pakai baju hitam, tudung kuning. Pastu bese ar ade tak suka kuning, takde tudung kuning takde itu takde ini kihkihkih. So okla pakai je mana suka. :p





Hari sabtu tu kelas aku pack sampai jam 730 malam. Kemkabut solat magrib pastu makan pastu gerak dari uitm secara berjemaah. Konvoi nahh. Tempat berkumpul di CIQ. Oh lupa nak kenalkan NGO yang bekerjasama dengan kami iaitu dari KENCHARA. Dengar briefing mula-mula dorang kasi tahu charity yang kita buat ni kene ketepikan soal politik, racist, keturunan etc, lagi homeless ni bukanlah dari kalangan manusia yang normal iaitu macam kita yang mesra alam. Ade segelintirnya ganas sebab ape mereka jadi ganas? Sebab mereka takut. Takut kenape? Takut kite akan serang die, maki die marah die. Sebab tu mereka jadi ganas sebab nak protect diri sendiri. Kesiankan. Majority yang aku jumpe ialah warga tua cina mostly la. Kesian sangat. Great experience untuk aku yang cepat touching ni.


Aku handle bahagian pakaian. Homesless ni memang dah tetau je port orang nak bg sumbangan. Siap dah beratur tau. Kesian nye weii sebak dade aku bila terkenang. Ramaila nyonya-nyonya tua, india, melayu... Yang muda pon ramai gak. Tapi motif kiteorang bukan takat nak bagi sumbangan makan dan pakai, kami ade gak mintak nama dan cuba untuk bagi peluang pekerjaan. Carikan mereka kerja yang mana masih muda-muda ni.  surprisingly bukan takat orang gelangdangan biasa je. Yang luar biasa pon ade. Teka sape?. Heee dah tentu ade juga termasuk dalam senarai gelandangan penagih dadah. Sebab tu kena hati-hati. Bukan nak salah sangka. Just beware jek. Mereka semua ni tak suka gambar dirakam, so bukan boleh suka-suka ambil gambar takot dorang bertindak ganas.





Masa aku handle bahagian pakaian, kami dinasihatkan supaya tidak bertindak ganas dengan mreka contohnya, kalau dorang (homeless) ni tarik-tarik baju kita biar kan je. Jangan gaduh dengan die. Takot die lagi ganas. Sape tahu kan. Aku sedih bila ingat balik. Ramai yang cari baju lengan panjang. Iskk serius sedih sebab tak banyak baju yang ade nak-nak lengan panjang. Aku paham. Dorang nak lengan panjang sebab malam kan sejuk nak tido bukan ade rumah, bukan ade blanket ke ubat nyamok bagai. Sedih aku tau sebab tak dapat nak bagi ape yang dorang nak. Dahla tu ramai orang tua. Kesiannye wei.. aku rasa nyesal pulak tak sumbang pakaian. T__T lap ingus



Balik dari event tu aku tetaplah bersedih jugak. Banyak soalan yang bermain kat kepala ni. Kenapa dorang jadi cemtu nak-nak orang tua. Kami borak kat group wasep pasal bende ni, bertukar-tukar cerita kesian ade yang dah 15 tahun duduk kat bustand. Allah. Sakitnye dade ni sedih teramat. Aku kesian gila dengan orang tua. Kesiaannn weiii.. aku punya kesian tu sampai cerita dekat staff siap begenang air mata. dahla aku sedihh. Ok babai.

PJJ/PLK LIFE : PART-TIME STUDENT FULL TIME WORKER

Q&A : Time management


Macam mana nak manage masa sebagai part-time student. Full-time worker.

Nak buat PJJ ni bukan suka-suka. Daftar masuk. Pergi kelas. Balik kelas. Maksud pergi kelas balik kelas is, kau masuk je kelas dengar lect bebel-bebel kat depan. Pastu balik. Maksud kedua, kau pergi kelas, attend conversation with ur group asg, attend activity kelas etc etc.  ramai yang salah anggap, PJJ ni is like pergi kelas hujung minggu jek. Lepastu balik ah. Sampai masa seat final exam. No ya. Pjj di uitm terutama sekali. Sama je macam pelajar full time. Still juga ade group asg, individu asg, group presentation, aktiviti kelas etc . Memula dulu pon aku macam hekeleh part time pon ade eek buat group-group asg la presentation lah. Plz la nyampah. Tu aku dulu lah. Sebab aku rasa aku takde masa nak jumpa kawan-kawan segroup nak discuss pasal asg etc. maklomla jauhkan shah alam-johor. Tapi tidak membataskan. Still juga kene berhubung melalui wasep/skype etc. Memang leceh ah sebab tak jumpe muka.



Serabut jangan cakap ah. Mana nak study, mana nak discuss mana nak kerja lagi. Lepastu dapat pulak group member yang selalu balik kerja malam. Kesiann. Ade juga member tu terpaksa outstation, compny trip etc etc. nak jumpa wal hal sekali pon ambil masa lama nak tentutkan tarikh masing-masing available tu bila. Aku pernah rasa sampai satu tahap, lama gila tak bersosial. Haha



Bukanla aku cakap aku ulat buku. Tapi nak PJJ ni kau terpaksa jadi ulat buku. Sebab ape. Sebab kau pergi kelas pon 5/7 kali je satu sem. Satu kali pergi kelas ade 2 jam masa dengan lect. 2 jam tu belajar sampai 2 3 bab. Laju-laju. Tu belum lect ngarut cerita tambahan hahaha. So biasanya lect akan tanya ada bende tak clear lepas 2 jam belajar tu tak. Biasanya semua takde soalan. Aku je ade soalan. Soalanya ialahhhhh saya tak paham semua…hahaha.



So, balik rumah biasanya malam tu cecepat ah buat notes. Aku akan make sure aku buat mind maping untuk setiap bab yang belajar that day. Selagi aku ingat ape yang lect ajo kat kelas masetu. Sebab aku tahu, kalau aku tangguh-tangguh mesti aku lupa jugak nanti. Nak maham pun ambil masa tau. Tapi aku akuila adekala syaiton jugak menang. Aku malas nak hadap buku dalam 3 hari berturut-turut ade tu sampai seminggu tak bukak buku langsung. Sebab tak koser. aku kalau datang time rajin, rajiiiiinnnnn sangat. kalau datang malas hoii nak menapak pegi jamban pon malas. Malas tu memang tetap ada dalam diri seorang pelajar. :p. bila dah datang insaf tu yang lelaju buat mind mapping. Bagi aku mind map TERsangat membantu dalam proses belajar pjj ni. Sangat sangat. Ade orang tak kisah pon belajar ke tidak. Janji dapat seat final exam pastu grad. Tapi aku rasa macam tak best kalau tak perform abes-abesan pulak tu belajar ni pon pakai duit sendiri. Sense die lain macam. Haha. Aku je kot rasa cemtu. :p bukan ape, at least ahh sijil tu berkualiti sket muehehehee



Bina masa untuk diri sendiri.

Tak la cakap pjj ni takde masa langsung nak social. Bukanlah begitu. Kalau dulu setiap hujung minggu lepaks. Asal ahad je tak melekat kat rumah. Hah. Sekarang dah PJJ. Ahad tu biasa buat group discussion. Tapi tidaklah tetiap hujung minggu nak discussion manjang. Terlajak rajen tu. Seselang ah. Ahad ni bowling tyme. Ahad depan jumpe group discussion. Bagi aku takde masalah nak manage masa. Sebab dah ade pengalaman lalu kikikiki. Sem 1 dulu tak geti nak manage masa. Sem 2 dah geti manage masa tapi still kemkabut. Sem 3 ni ade peningkatan..antaranya rajen buat mind mapping. Kahkahkah. Sem lepas, dah nak final baru gelabah buat min map. Sem ni kene berubah. Kene study dulu at least bace ah sebelum masuk kelas. At least ahh member sebelah kau tengok vavavavahh buku dah penuh warna highlight. Pfft.



Ade orang tak tahu nak selit masa cemana. Sebab kehidupan mereka yang terlalu sesak. Macam member aku. Pergi keja awal pagi. Balik tetengah malam. Dah tu mestilah balik terus tido. Cemana nak bukak buku tu?. Boley sebenarnya, cuba bina masa untuk diri sendiri, mohon keberkatan masa pada yang masa Esa. Insyallah all is well. Macam kawan aku kat uitm shah alam dulu, lunch hour, sambil makan sambil baca notes. Gigih tak?. Jangan bagi alasan masa tak cukup. Nak pjj body+soul kene mantop.. macam dah banyak kali aku gtau hehe. Cuti tu tokleh la jejalan sangat. Minggu ni berjalan. Minggu depan cuti ah jalan. Dok uma study. At least satu subjek oke la. Sehari ade 24 jam ape. Mind mapping satu bab aku bajet ½ jam jek. Lepastu kalau ade kerja berkumpulan, kalau memang tak boleh datang langsung discussion.. at least ah bagi opinion, selalu update dengan kengkawan thru wasep. Idokla kengkawan tu ase nak maki je engko sepanjang sem. :p



Biasanya aku kalau ade plan nak bejalan, aku make sure, hal-hal berkaitan dengan kelas aku dah setel up dulu semua. Terutama dalam i-class. Lect akan update topic untuk kita jawab or discuss. Lepastu kalau ade kerja sekolah kasi setel dulu. Lepastu kalau ade notes tak buat lagi, elok buat dulu at least kau becuti pikiran tak ingat keja skolah, x ingat saimen tak siap. getew.



Kalau korang dah try sehabis baik untuk isi masa tapi memang takde langsung ruang nak isi masa tu, aku nasihatkan cuti dulu. Cuti khos kita panggil. Kira dah abes ikhtior dah tu, biasanya buat mereka yang terkejut ahh tetibe style belajar pjj ni tak kurang same macam full time, terkejut hehe. Pastu ase tokleh terima kenyataan, ke saje nak try pjj ni cane kekdah. Macam sorang member aku ni, pas datang kelas 2 kali. Pastu kawen. Pastu terus cuti khos. Nampak x. hehehee. Nak mohon cuti khos pergi kat website ined situ ade borang.



Kebiasaannya orang yang buat PJJ akan terima pujian. RAJINNYE BELAJAR. RAJINNYE BUAT PARTIME. Pokoknya, sejauhmana ketahanan kita??. Semoga kita sama-sama istiqomah dalam menjayakan degree ni sampai habis dengan jayanya!


Insyallah!





Friday, November 27, 2015

PJJ/PLK LIFE : BAYAR YURAN GUNA KWSP (AKAUN 2) -PERMOHONAN KALI PERTAMA

hai guyss..gemorningg


apakah. morning nye. haha

okes nak update lelaju ni. since ramai gila wasep , emel cane nak bayar yuran guna kwsp. ok hakak kau ni buat la satu entry khos senang la uolz nak bace. nak reply nak forward sesatu pon tak koser sebenarnya. memandangkan minggu ni minggu disaster sket. tu nantila aku cerita.


hari ni nak jawab soalan :

cemana nak bayar yuran guna kwsp ni kakak? helpp 

ianya tidaklah secara direct yang aku buat. aku bayar dulu guna duit kocek yang tak berapa nak hader ni :p. lepastu resit kasi simpan. lepas 24 jam proses kita bayar tu nanti dekat e-kwsp akan keluar la mengatakan kita dah bayar yuran tu dekat bank siap ade nombor slip bank semua. lepastu generate (jana) lejer tu. katmana pulak lejer tu sis? hehe. dekat i-student portal ---> Student Financial Services (FinEportal)


ape document yang perlu dibawa ke KWSP kakak?

1. surat  tawaran belajar yang kat emel tu print out je. sebab memang takde original surat pon dari ined uitm :p

2. salinan asal resit bayaran yuran yang kaler kuning tu

3. borang pengeluaran kwsp untuk pengajian (boleh mintak di kaunter kwsp seluruh negeri)

4. lejer pelajar juga boleh di dapati di i-student portal

5. untuk tambahan, print sesiap penyata kwsp korang

ok tu je bendenya. sebenarnya ikut pada pegawai kat kaunter tu. kadang aneh-aneh gak yang dorang mintak hehehe

kali petama pergi. die mintak surat pengesah tukar kos. which means aku kan tukar kos. 

kali kedua pergi. ewahh taknak dah surat pengesahan kos tu. tapi die suruh sahkan semua document yang aku bawak tu tu. i is stress!. 

aku cakap kali petama pergi nape tak gitau kene sahkan document ni etc etc. ewahh betapa berani kakak kau ni. haha. oke lepastu, die panggil pegawai besar sket kot dari die. tak ingat nama siapa. pegawai tu tengok-tengok cek, buat tu buat ni bincang-bincang, ok DITERIMA. 

kakak pon urut dade. kakak tadah tangan bersyukur kehadrat illahi kakak tak perlu datang kwsp lagi bahahaha. kakak ni dahla nyampah pergi bandar tu nak-nak menara kwsp. hazab takde parkingnye. jalan sempit. sesak dade kakak tau. lagipun kakak kau ni tokleh pergi bandar nanti tak jumpe jalan balik lol. merayappp. duit abes. miahahaha

ok tutup cerita tu. dalam masa 21 hari akan dikreditkan dalam akaun uolz. so uolz boleyla topap balik duit kocek uolz tu. aku ni pesen tokleh duit kocek luak sikit. bhaahaha. padahal same jeww duit tu dalam akaun kite iye dop. cuma susah ahh nak bawak keluar p joli. 

aku dapat dalam 5 hari gitu. cepat jugak la. esaited dapat sms dari kwsp cakap duit dah di kreditkan. vass sangat terus cek akaun. terus rasa macam ongkaya. :p

yang penting!

1. kene bagi resit bayaran bank islam tu yang asal ye dan tidak lebih dari satu tahun. means, kalau tahun ni 2014 kau nak claim tahun 2013 punya yuran (januari) memang dapat kaki la.

2. surat pengesahan pertukaran kos haruslah beri yang asal siap tandatangan yang asal dari ined sirik. khos untuk permohonan kali kedua (yang tukar kos sahaja)

3. makesure duit dalam akaun 2 korang cukup la nak refund tu. kalau korang nak claim 4k. makesure dalam akaun 2 cukup. tak kurang. jangan over mintak, hakikat duit takde hihihi

4. sabar dan tabah haha. kadang kau kene pergi 2 kali sebab ade je bende yang dorang  nak tu kononnye takde. arini lain, esok lain. elok kau tulis je nama person incharge tu. haha kejam tak aku punya idea.


ade orang banyak duit taknak keluar kwsp, hekeleh ok jee. aku cerita untuk yang kurang berkemampuan. duit tu mungkin boleh buat bayar roadtax ke etc. memandangkan kos sara hidup yang amareka sangat ni. pfftt

aku bawak keluar tak lain dan tak bukan adalah untuk membeli iphone 6+. oke tipu. aku saje je bawak keluar tengok reti tak buat bende ni. lol.


ok sekian untuk masa ini, untuk soalan ini, dan untuk jawapan ini. lain-lain soalan kakak cubaa dan terus mencuba sebaik mungkin untuk jawab. macehh korang!



Thursday, November 19, 2015

PERMOHONAN INED e-PJJ/PLK UiTM DIBUKA.

hai korang..

hellooo hellooo...

permohonan E-PJJ / PLK kemasukkan Mac 2016 dah dibuka semalam 18/11. semalam Johor cuti so, hari ni naik opis baru aku update. kekawan yang mana nak future study mungkin ni salah satu tempat pilihan anda!.





make sure baca fulu syarat kelayakkan. but uolz dont worry, biasanya student PJJ ni banyak kelonggaran syarat. yang penting try! 


boleylah pilih course ape yang korang berkehendak.


lebih kurang macam kite nak isi resume ek. kekekeke. 

okla korang gud luck!!





Tuesday, November 17, 2015

SEBACEOUS CYST.....AXILLARY ABSCESS.

hye. 

saje nak cerita balik pasal abscess aku. pasal tetibe je viewer naik mendadak pasal abscess ni haha. 
okla arini nak cerita dari awal sebab akibat aku terkena abscess.


3 tahun lepas aku dah mula kesan satu benjolan di bawah ketiak kekanan sikit. tapi benjol tu tak menyakitkan. dari sehari ke sehari makin la besar. means dari sebesar kacang hijau jadi besar kacang pea. sampai la makan tahun. dalam 3 tahun ni, aku tak la sampai tak pergi jumpe doctor. ade jugak pergi wei gila tak pergi cek. takot tau. takut kanser. aku jumpe 2 orang doctor. dan doctors tersebut cakap ianya tidak merbahaya, hanyalah sejenis kelenjar. tak bahaya dik.. u no worries la. eh eh so, aku tak worries dah. memandangkan doktor dah cakap jangan risau. so aku buatla aktiviti seperti biasa. 


selesa ke ade benjol tu?

uishh mestila tak selesa. apetah lagi rasa macam cacat. yelor tetibe ade macam sebijik guli tersembul keluar. bhahaha. nak kepit ketiak pon tak selesa. nak buat aktiviti pon memang terbatas ah. sebab kalau terkepit rasalah sakit. getew. doktor pon cakap kalau aku nak buang boleh. kene operate ah. ngee aku takotla nak oprate. so let it be ah.


sampailah 13/10 tu aku dah start rasa sakit kat tepi benjolan tu. tapi aku tak sure bonjol tu membengkak ke. atau wujud entiti baru kat situ. :p


14/10 sakit macam nak tumbuh jerawat batu. sengal-sengal kat lengan. nak angkat tangan pon pepelan. wasep ibu cakap kat ketiak nak tumbuh jerawat batu. bahaha tu pun nak gtau.


15/10 makin sakit denyut-denyut. rasa kat benjol tu dah makin besar. aku takot meletop jek. bahaha. okla tahan lagi. takmo pergi klinik sebab aku bz bebeno. 


16/10 ya robb mengalah la. pergi klinik Dr. Suria Taman Adda Height. makin berdenyut tapi masih boleh kawal lagi. hehe. Dr. Suria cakap BISOL. omgee. okla bisol je. tak bahaya. dalam hati cakap.
Dr. Suria cakap dah masak ni kalau di belah keluar nanah. haha. belah? i is ketawe macam ape. nak belah kenape. picit jela macam jerawat. bisol + jerawat = bende yang sama. cetek betul pikiran aku bahaha.


Dr. Suria suruh pergi hospital. sebab die tak berape nak berani buat. memandangkan aku pun ade medical card. so lets la pergi KPJ Puteri jek. sebelum tu call la ejen dulu nak pergi spital mana. sound serius je. aku boleh lagi macam blur-blur. weii bisol je. ase nak terberak dengo. ingatkan masalah besar mana. balik ni siap nak kutil pakai jari je. muehehehe. tapi gelabah gakla. bila Dr. Suria kata kene buat operation. kena kerok nanah dalam tu. i is apetuh. takpe kite pergi spital je dulu jumpe Dato Kadir. Dr. Suria pon dah keluarkan surat bagai. 


aku pon pergila KPJ Puteri hari yang sama dengan mokde. boleh pulak dah sampai spital, dapat parking baikk punya, doctor takdo! emergency case. hekelehh. i is esited ni. kau tau jela situ parking mak aii urut dade. susah bebeno. ok pe. kite pergi balik hari Isnin 19/10. memula nak pergi hari sabtu, tak jadik sebab ade kelas. well aku kene pentingkan kelas dari bisol ni. bhahahaha. bio sakit sikit takpe hakak tahan. Dr. Suria haritu bagi antibiotik dengan tahan sakit. ubat demam pon die nak bagi jugak. tapi aku cakap takpe, aku tak demam. ewah belagak pulak. Dr. Suria cakap mesti demam. bisol ni tangkap sampai kepala. ehh aku tak pon. belagak lagi. hah kau, balik kelas petang tu ase nak kojol. sakit kepala ase nak hentak kat dinding. nyesal tak amek ubat demam. so, korek-korek ah box ubat-ubatan. selamat hado. telan sebijik. pastu tido. basahkan kepala, tak lap tak keringkan. terus rebah di tilam. sesedo dan pagi. bisol ni boleh tahan denyut die macam nak pitam rase nak maki-maki je. haha. tahan je sehari Ahad tu. sebab Isnin 7.30 pagi terus pergi spital. hangkut jugak mokde. ibu aku kat kampung dah menggelitis nak join. tapi aku cakap tak payah. bisol je. muhehehe. ala ase lawak la bisol ni. pestime ni kena bisol. dan pestime tahu bende ni boleh tahan serius.


malam Isnin 19/10 tu aku dah start tak boleh tido. mata bengkak. tak tido dari jam 12.30 sampai masuk dewan bedah. sepanjang tak boleh tido tu aku layankan la si bisol ni. denyut ya robb sakit nak putus nyawa. nak kepit pon tak terkepit. seb baik bukan kat tetengah ketiak. kalau tak gantung tangan!. dalam jam 05.00 pagi subuh tu. ade rasa lendir kat baju bawah ketiak. sekali di cium perghhh rase menyesal. busuk nak pitam. aku pon beranggapan bisol dah pecah!. bagusnya! padanla aku tak boleh tido. padanlah aku rasa panas je malam tu. so bisol dah pecah. cecepat bukak baju, bukak coli semua oii tu pun nak cakap. ngeee besar gila bisol aku. ngeri. dah stat keluar lendir-lendir putih pekat. aku tengok mata bisol tu dah terjojol. aku pon korek pakai tisu basah bebas kuman tu. aku korek je. membuak-buak nanah keluar. eeuwwhhh takott, gelabah mase tu aku. cecepat tadah pakai tisu jugak. seb baik sejenis tisu keras. kalau lembut maunye tembus tu. banyak gila nak pitam aku tengok. macam lassi basi. hoii pekat kaler hijo, campur merah campur itam!


lama jugak aku tadah adelah dalam 5 minit sampai lenguh ketiak aku. nak stand lengan pon tak sempat yela gunung berapi dah meletop!. 


sampai azan subuh tu. nanah dah stop. sikit-skit je keluar. aku mandi-mandi. bersih-bersihkan. kebersihan harus diutamakan juga takut terkena tempat lain naya. lepas mandi, tampal dengan tisu soletep dengan soletep buku tu muahahahaha. solat. pakai baju. terus pergi uma mokde. ok. sampai spital. doc takde lagi. sekali nanah meletup lagi banyak nak pitam. mintak nurse tukar tisu. die pon dok ketawe terkekeke sebab aku tampal tu ase macam kelako. haha. ok. dah selamat tampal. doc sampai terus cek. terus sign surat buat operate sekarang juga. i is what!!!! im not ready doc!. doc cakap aku nak simpan lagi ke. merujuk kepada nanah itu. daftar masuk wad jam 11.00 camtu. jam 03.00 lebih kurang masuk dewan bedah, jam 04.00 petang dah keluar. 


semuanya berlaku sangat pantas. dari hari aku start rasa sakit kononye jerawat batu. sampaila dapat tahu ade bisol. sampaila bisol dah membesar. sampaila bisol meletop sendiri. ambil masa seminggu je. masak ranum dah bisol aku. sampai lah aku selamat oprate. pantassss sangat!. doc cakap nanah banyakkkk. tak tanye pulak aku dapat berapa litre. haha. ko bayangla dari meletup sendiri kat rumah tu pon nanah dah keluar banyak. sampai spital 2 kali tukar tisu sebab banyak dah keluar. masa operate pon banyak lagi keluar. maknanya memang banyak nak mampusla nanah aku tu. 
ngeee takot ek..

fuhh penant cerita kronologi  bisol aku ni bahahaha.


ok. ape pulak sebaceous cyst tu. yang sebenarnye benjolan yang aku dapat dari 3 tahun lepastu namanya sebaceous cyst. patutnya awal-awal dah kene buang. akibat aku peram tu yang jadi abscess. haa tu yang aku paham doc explain. mane aku tahu tu sejenis cyst. aku jumpe 2 doctor follow up pasal benjol aku ni, dorang tak cakap pon. yang aku diberitahu ianya kelenjar. u no worriess bla bla bla. iskk sangat la doc tu!

google

macam nila lebih kurang benjol aku kat ketiak tu. cuma panjang sikit ah.

google
kejadian 'benjol' itu

so, korang kalau ada tanda-tanda Sebaceous Cyst yang sama macam aku ceritakan. elok pergi je terus jumpe pakar. nanti dorang scan-scan amek sample ke jadah. jangan sampai jadi nanah macam aku T__T. seksa tau nak menjaga ni. dressing lagi dasyat. sampai sekarang ni masih buat sendiri. hampir sebulan pon. pantas masa berlalu. cuma sekarang ni daging dah naik, dah kaler pink-pink putih molek dah. berbeza masa memula dulu. nightmare betul. haha. 

lagi satukan sejenis cyst ni memang suka timbul di tempat-tempat aneh. aku syak die macam cendawan. tempat lembab-lembab je suka muncul. tak caye ce tanye kengkawan korang aneh tak bisol dorang. hehehe



aku nak share jugak la dressing tools aku. macam main dokto-dokto. kekecik tanak belajo pepandai jadi dokto. :p benda wajeb, Aquacel atau kaltostat alginate. kena ada alginate tu baru sedap masakan kite. haha. ok nak cerita pasal barang medic ni mintak mahap. aku je tanya ahli farmasi tu nam ratus kali tak paham paham. dasar kepala hantu aku ni. alginate tu ape? kenapa alginate? ape beza ade dengan takde? pitam layan aku bebudak tu. :p



ni rupa kaltostat alginate. nampak macam bebulu. memang bebulu pon. aku pon bebulu je tengok. pakkal je aquacel tu dah xde stok. terpaksa la beli. cara pakai, gunting sikit-sikit tampal kat luka. kaltostat ni doc kat KPJ Puteri tu suggest. 


sebenarnya aku lebih suka pakai aquacel AG+ doctor Siva suggest pakai ni sebab lebih bersih. senang nak pakai pon iya. takla bebulu. macam kain baldu rupa die. sama juga cara pakai, gunting dan tampal tempat luka.

sebenarnye ade je macam-macam rupa. ade orang tu, bisul jenis kedalam. lubang. masukkan kain macam tali lepastu tarik. kau bayang jela hazab die punya sakit tu cemana. 

syukurla aku takla berlobang. cuma rupa longkang. panjang 6cm x lebar 2cm. uuuuu


ni pencuci yang aku pakai. kalau ikut doctor pakai air biasa je. oleh sebab aku nak merasa pengalaman luar biasa. so, aku pakai la hydrocyn ni. pedih pedih sayang je. boleh la tahan. tapi aku tak direct spray kat luka. aku spray kat kain kasa dulu. baru sental luka tu. ewahh sental la sangat. baru letak sikit dah auuw auuww benti. pastu sambung auww auww lagi. tu yang makan sampai setengah jam mencuci. kat klinik 10 minit pon tak sampai. ngeri tau tengok luka sendiri.


ok abes da... penat taip lelaju..pepanjang kalau korang tak menghayati tak tahulaaa!

Friday, November 6, 2015

UPDATE SIKIT AHH.. AXILLARY ABSCESS.

hai hello..

lama tak update dekat sebulan kot. aku baru naik kerja ni. dah 4 hari juga naik kerja sebenarnya. setelah cuti sakit 15 hari. dah nama pun mc maka sakitla ye. hee


19/10 yang lepas aku warded. sebabnya adalah abscess. hergg.. abscess siap warded engko. eh memula aku ingat bende ni tak bahaya pon. tapi rupanya sekejapan je merebak meletup-letup. dah tu kat bawah ketiak fulak. memanglah sukar nak berkaktiviti seperti orang normal. sakit gila nak matik bengkak nye lain. bisa nye lain. namun ku gagahkan juga pergi kelas. sebab test, quiz, presentation yang melambak-lambak. i is stress mase tu.


eh aku lom cerita pasa abscess. orang kampung panggil bisul lew. lame gak aku peram bisul ni. adelah dalam 3 tahun setengah hewhewhew. sampai masa membengkak la weii. T__T lepastu meletop, takur kuman merebak ke saluran lain. tah nape aku tak buang awal-awal lump tu ek. stress aku. sampai KJP Puteri, Johor terus kene warded. sebab dah pecah ken. tegahari tu jugak kene masuk dewan bedah. ewahh nampak macam serius jek.


well, untuk aku yang pestime warded,
pestime sakit gila nak matik,
pestime masuk dewan bedah,
pestime insert branula,
pestime totally pengsan masa opt.
hoii dasat perasaannye tu. tak sangke aku abscess je pon. huaaaa. lepasni takmo la peram sakit. T__T


lepas opt tu takla sakit. cuma lalok. nurse 5 6 kali kejut. i is hoiih dah siap ke. kenapa aku sedar ni..namo sedar.. getew. sebab aku takot opt lom beres tapi dah sedo. aku takot sakit T__T. haha


lepas keluar dari dewan bedah. di sorong sampai ke ward. sampai ke katil. ewah macam major opt je. minor je awakk. tapi gelabahnye aku macam haper. hoii gila tak gelabahhh. dengar OPERATE je pon aku nak pitam dah mase tu. aku ni siap berkali-kali tanya dokto. sakit ke idok. ngeee barulah aku seda aku ni takut sakit. hehehee. oh lupe nak kenalkan doc aku. Doc Kadir. antara doc general surgeon kat KPJ Puteri tu. eh tetibe malu pulak. tak terbayang cane doc ni belah membelah. haha. sebelum opt tu tak jumpe die pon. yang aku jumpe Doc Sulaiman-doc bius. dielah yang inser branula kat tangan ni hah. siap tegur aku nampak pucat sangat doc suruh aku jangan takut sebab minor surgery je. hekeleh aku ni bukan la tahu minor ke major tu kekdah die cane. yang aku tahu dan paham sangat aku nak kene opt sat g. muahahahhaa. gila tak nebes masuk dewan bedah tu. dengan kene sorong, kene alih, kene angkat. kene ambil HB kat betis otometik pam. tampal-tampal stiker kat dade tu. bhahahah stiker je. ntah ape name yang bulat-bulat tu. masukkan alat apetah dalam dress aku tu. ngee malu betul dah la bogel. harapkan baju dotdot tu je. :p sat g dengar pulak bunyi macam-macam mesin. sat g tak sedo. sesedo je dah setel. ngee



aku warded semalaman je. esok tengahri nye dah keluar. tu pun pasal insurans aku lambat ke spital yang lambat setel. stress aku. kalau tak pepagi dah get lost. doc bagi mc 15 hari. heppy bukan kepalang. hahaa


rupanya heppy tu sekejap je. sebab ape! sebab nak jaga luka opt ni bukanlah perkara mudah ye. hari isnin aku opt. hari selasa dah bleeding pasal aku tak geti diam. bhaaha. bawak kereta ko tau. kesana kemari. bahahaha. ok. selasa tu pergi buat dressing. sakit nak mampos i tell u. ke sebab aku sejenis yang tak tahan sakit? tapi seriusssss sakit!! aku nanges 4 hari. siap ngigau. hehehee. pulak tu ke dressing setiap 3 hari sekali. mana tak ngigau malam aku. sakit sesangat la. ni pon still kene dressing. hari ni baru berani buat sendiri. sebelum ni doc/nurse yang buat. oleh sebab aku tahan nak tunggu 2 3 hari sebab bau dah naik. busuk yang amat. maka aku cuci je sirik. ngeriiiiiiiiii!!


ngeri tengok luka sendiri. tak selera makan aku pasni haha. adik aku lagi jahat die pergi ambil gambar masa aku buat dressing haritu. sekali tengok mak aii. phobia i tell u!. ko bayangla belahan tu tak di jahit. adelah sepanjang jari telunjuk. dahlah tu jauh kedalam macam longkang. hadoii sakit perut aku!.


hari ni hari ke 19 still lagi kene dressing. sakit pon aku tahan kan jugaa. T__T. lama katenye nak baik. sebab nak tunggu daging naik kan. aku pasrah je la..lepasni dressing sendiri T__T

aku yang request nak dressing kat klinik luar je. tak koser ko nak betapa kat kpj ni. sesak napas hehehe
oleh sebab mc 15 hari. maka aku balik ah kampong. buat je kat klinik sana. dapat pulak Doc Siva die ex-student Doc Kadir. ha elok la jejak kasih. aku la yang jadi tukang sampai. bahahaha




sebenarnya tak sangka langsung nak opt hari yang sama. kononye nak checkup je la kan. kotla nak opt ke mintak hari esoknye. *sukahati* haaha. sekali nonhado. hari ni jugak ke opt. dah sesuai sangat satu sebab abscess tu dah meletup :p kedua sebab aku last makan 7 petang hari sebelum opt. opt jam 03.00 petang camtula. sejam opt tu. jam 04.00 petang camtu la lebih kurang baru aku di usung keluar. huuuu mase tu yang tunggu, ibu, abah, adik aku afiq, mokde. heee. parents aku lagi dari kampung bergegas ke JB. unexpected  betul nak opt tht day!. kemkabut semua. tak sempat gtau orang-orang kampung bahahaha. ok tak lawak.



antara juadah sempat aku hadam. oh tak!. ibu aku yang makan. sebab aku tak selera langsung. tak tahula nape. agak cemnila perasaan orang yang warded ken. dulu aku berangan nak dok spital. keji gila impian. sekali Allah bagi. nah setepek kena. insaf. tak mahu! dah insaf ni taknak mintak yang bukan-bukan!!

serik oii serik.

okla korang.. thanks reading this entry panjang berjelaa. heeee

Wednesday, October 7, 2015

SEDIHLA...

hai...

kesian kat aku..

aku ni tak perasan nombor maxis aku dah expired. dah manapos. ngee. boleh pule tak sedo ek. sebab kan selama ni yang tahu nombor tu akan expired pada 2014. jadi dari tahun 2006 sampai 2014 aku tak payah pikir pasal tambah nilai sebab nak lanjut expired date tu. tak suka. aku pakai nombor maxis tu dari 2005 lagi. 10 tahun kot. mane aku tak sayang. la ni, dah expired rase kecewa betul. cuai la aku ni. padahal tahun lepas aku berjaga-jaga janganlah sampai mampus. bhahaha. tup-tup sebelum raya haji hari tu dah mati. patut pun member aku call asyik la tak dapat. 



walaupun aku amat jarang pakai no. maxis tu, tapi aku sayang kot nombor tu. iyolerr zaman cintan cintun, zaman isek salah nombor je. bahahaa. aku punya sayang tu sampai letak sim tu dekat hp samsung S3. gilaa takk. walaupon jarang guna hehee. maksodnya aku tak berapa sentuh sangat S3 aku tu. sebab sayang kat sim dan henpon tu. gila tak aku. beli S3 kemain laju-laju time kemuncak kegelemeran S3 baru keluar masetu :p tapi sayang nak guna. ape ke pelik pangai aku ni. kalau korang cakap S3 korang dah jem dah lembab bagai, dah buat sendal pintu. S3 aku misek baru lagi *poyo. ade sorang member aku tu, dah tuka phone lain..siap nyumpah-nyumpah cakap S3 asik jem je. hekeleh brader aku pakai elok je. haha



tahu dah expired. tapi gagah jugak pergi maxis centre. cakap nak idopkan balik numb. tu. sebab kecintaan sangat. 
okla dorang cakap 3 - 7 hari la akan call aku balik. aku pon bengap leh tahan. tinggalkan nombor opis. meheheheee. takpe i redo kalau takde. 
cececece tak redo lagi ya. 



cukup seminggu dorang tak call pon. penat tunggu kat opis. asal bunyik je tepon terus jerit MAXIS KEEEE. geteww. 


at the end, aku call je la maxis tu pun midah bagi suggestion. 
oh ya! pasal nombor maxis aku expired ni agak boleh tahan kecoh jugak kat grup kekawan. bahahaha. aku lettew si kecoh. sedih wei. ade yang suruh aku move on. adui sakit perot gelak.



ok, call maxis centre taman molek. omg takde dalam perkhidmatan. nanges. call hot line die. becakap dengan encik izwan. aku ngadu la pongpangpongpangpongpang kompang berbunyi. maka encik izwan pun cakap tak dapat nak bantu. die pon pongpangpongpang cakap die salu tak perasan jugak no die dah expired. hekelehh tak tanye pon :p. tapi bagus becakap dengan encik izwan ni mesra rakyat macam dah kenal lame. siap kesian bebeno kat aku sebab nombo cantek sayangnyeee. getew. then aku tanyela cane kekdah nak dapat balik nombor tu. die gtau kene tunggu 21 hari sebab nombo tu akan recycle balik. cuma tak tahu akan keluar die negeri mana. hekelehh.



nad cakap, g je la maxis cakap nak beli line maxis. eh gitu ke kekdah nad cakap? hehehe. maksudnya g maxis cakap nak beli nombor pakai line. takpela asal tak pakai prepaid. pakai je la line walaupun sedari paham line maxis macam harem. fine. 
memang pasang niat ON je nombor tu terus tukar Line U-MOBILE.


hello...maxis ni macam dengo je niat aku nak mengkhianat!. boleh pulak die suruh tunggu 2 3 bulan. k fine.


so, dalam 2 3 bulan tu takkan tak pakai nombo lain kan. haruslah berpaling tadah lagi sekali. beli magic sim. RM30 urut dade. nak nombor cantek punya pasal. kalau takmau nombo cantek RM15. oleh sebab aku memegang tagline dasar manusia. haruslah tamak membeli nombo cantek miahahaha. pilih nombor pon tak lame. tetibe je tejumpe satu nombo yang seiring sejalan dengan no celcom sediada ni cuma 4 ketul digit terakhir je yang lain. vavavavava vanana sangat ni. memang ditakdir bersama. so, dedua telepon is nombor celcom. eh pakai magic sim tu best la. kalau la di takdir no maxis aku tak dapat kembali. ingat nak tukar line je senang tak payah pikir expired2, pikir nak topap topapp. pitamla hakak. banyak bende nak ingat. haha


ok dah abes cerita sedih.



Tuesday, October 6, 2015

16 PERSONALITIES.

haii haii..


malam tadi berjaya tido lepas makan ubat tido. hah! tipu.


ok. nak cerita pasal 16 personalities. eh lame dah tahu bende ni. tapi pesen malas nak ambil tahu. takut sirik. eh pompuan ni nape. booo


aku percaya je kalau memang significant dengan aku. kalau ase macam takde tu elok penampa je. heee. dulu pemes amos pasal nombor kelahiran yang Dr. Azizan tu. ingat tak. sampai member aku pergi seminar die tau. member ni pon kira dah terel gak la sebab die memang follow kot Dr. Azizan ni. then, die pun buatkan la tarikh lahir aku ni hah 22/07/19** heee. wow. hebat la penerangan die. ape tu? siap cakap aku dapat nombor cermin??. clap clap clappp.. mengikut kata member ni orang yang ade nombor cermin ni orangya sangat bertuah kira untung je. betulkan kalau aku silap ye. macam siti nurhaliza tu. vavava. ase nak teberak dengo bila die cerita pasal tarikh lahir aku tu. ok fine, nasib baik yang selalu menimpa aku apa ya?. muehehehe


sekarang nak cerita pasal 16 personalities pule. ni pun aku terpaksa la buat sebab lect MGT suruh buat then suruh post dalam iclass. haha. eloklan tu belajar pun pasal personal ethic dev. ken. so, pagi yang syahdu tu aku pon jawabla test. baca arahan die elok-elok. kene jujur dengan diri sendiri. ok. sehabis jujur dah tu aku jawab. 


anddd... here my result!


Your personality type: “The Adventurer” (ISFP-T)
Strength of individual traits: Introverted: 16%, Observant: 78%, Feeling: 9%, Prospecting: 23%, Turbulent: 19%.
Role: Explorer
Strategy: Constant Improvement



ahaha! so aku ni introverted. introverted ni berlawanan dengan extroverted. kalau nak tahu korang dalam kategori aku silala buat test dengan jujur. 


aku ringkaskanla ape yang dikatakan introverted ni.


orang yang berperwatakkan introverted ni suka bersendiri. suka buat aktiviti sendiri. tapi tak la sampai tak tahu bersosial langsung. pandai berdikari. biasanya orang yang berwatak introverted ni kebanykkan golongan pelukis, penulis lirik, pengubah lagi. hahahaha ok tak lawak. this fact is true me. aku memang suka buat aktiviti sendiri. famly tak payah pelik ya. aku suka pergi jalan sorang-sorang pergi makan old town ke kekedai makan sesorang. nampak macam dunia aku ni kelam dan pathetic je. tak ya. aku ramai je kawan nak teman heee. aku memang suka begitu dari dulu lagi. suka sendiri. aku boleh je duduk rumah sesorang kalau semua housemate aku balik kampung. tapi walaupun aku suka bersendiri. aku tak menolak untuk sertai aktiviti sosial. aku suka je bersosial tapi bukan dalam kelompok yang besar. sebab tu aku ade masalah untuk 'introduce yourself'' sebab aku tak suka bercakap di khalayak ramai, so, korang tak payah vote aku jadi menteri tau. bhahaha. aku pun suka lepak dengan kawan-kawan tapi bukan selalu. suka berborak. suka buat kelako. bhahaha. 



kalau nak di hurai tentang personality type-the adventurer tu memang panjang la. kalau rajin korang boleh baca dekat sini, sebenarnya banyak lagi personality type yang korang mesti tahu. kenapa mesti tahu? kekdahnye tu nak mencari pasangan idup. hahaha. ok tak lawak. ade kajian dibuat tau pasal bende ni. heeee okla korang sila la try buat test ni k! 



kalau korang bukak website tu. ade la beberapa type of personalities. tengok korang ni dalam kategori ape. yang penting buat test! :p aku dalam kategori Explorer-Adventuer.



bolehlah buat bahan bacaan. manelah tahu nak baiki keburukan diri ke ape kan. bolehla baca kita punya 'diri' dalam strengths & weaknesses, romantic relationships etc. 

ok. do take the test! gud luck!!

baii


Monday, October 5, 2015

INSOMNIA.

hey..

insomnia tu sebenarnya ape ye. asal tak boleh tido je mesti teringat perkataan insomnia ni.


aku dah 2 malam tak boleh tido. malam yang pertama tu tak la teruk sangat tak boleh tidur nye. puas jugak pejam mate tak mahu nye lelap. malam tadi malam kedua puas jugak pejam mata. konon nak baring awal ambil mood supaya boleh tido. jam 9 macam tu dah baring-baring atas tilam. siap stokin bagai. :p. lepastu terpusing-pusing 360 darjah darab 67960 posisi. eh fomular apakah. tapi serius mata tak nak lelap. doa dah macam-macam doa dah baca. ayer yassin pon dah di jirus kat muka. tak jugak mau tido. sampai stress. marah mata kenapa tak mahu lelap. saiton masetu tak mahu bergayut kat kelopak mate ke ape. ce waktu dalam kelas tu. ewah kemain cucu cicit segala keturunan saiton di ajaknye begayut kat kelopak mate ni.


apelahhhh aku ni, tido pon nak stress. tak paham aku.


malam tadi teruk betul tak boleh lelapnye. dari jam 9 tu terpusing sana sini. last ambil keputusan main henpon kotla boleh leka lalu mata penat. sekali tepanjat tengok jam dah 2.30 pagi! omak tepanjat sangat ni. dari jam 9 sampai 2.30 pagi aku dok membuang masa bergolek-golek ajerrr atas tilam. langsung tak terlelap. kes berat ni. 

2.30 pagi tu mata memang kelat. memang MACAM mengantuk. tapi bila baring suruh tido die takmau pulak. ko  nak ape sebenonye MATE! bahahahaha stress pepagi buta.


keluar dari bilik. pergi dapur. terus keluarkan daging korban ingat nak rebus. ko gila pepagi nak rebus daging. ehhh tak boleh.. masukkan balik. kang ade yang mendamping ni. tak boleh jadi. 


pergi jamban sental.

pikul mop dari toilet bawak g dapur. mop satu dapur. tak jugak kenal erti mengantuk mata ni!


buat pulak kerja laundry. lipat kain. gosok kain. basuh kain even kain sepasang je laa haii. tak jugakk makan saman mata ni.


at the end, bukak laptop. tengok running man. jam 3 pagi berdekah ketawa. dengan harapan mesti ngantuk ni sat g. ehhh tidak ya. makin sedap mata ni layan. aduih tak boleh jadi jam dah 3.20 pagi dah masetu. esok nak bingkas kerja.


idea pun mari. mari bukak movie lepastu tengok sambil baring + selimut bagai. lepastu sedar dah jam 6.15-alarm. hoihh tak tahu bila ketikanya tido. lepastu sambung balik tido sampai jam 8 pagi. berat rasa kepala ni. kelat sangat mata. biul pun ade.


ko paham je la bila tak cukup tido otak ni jadi mcam tak center. aku nak kunci rumah pun tengok kunci namratus kali. lol. sampai opis terus bancuh coffe hazelnut super. celup biskut oat munchys. em dap. tu pun malasnye nak kunyah. sebab kepala sebel. bebal segala rasa ade. 


perut lapar tapi malas nak makan nasi. last makan semalam tengahari kat old town. order fish fillet sama lemon tea gelas besar bahahaha. lepastu terus tak makan ape sampai pagi tadi. mata aku ni nak kata segar tak segar pon. asyikla nak kekelip je. nak kekecikkan mata. sebab mata tak sehat. ke sebab aku nak di buka hijabnye. eh :p


jerebu Johor pun teruk. stress jugak. aku rasa sebab jerebu la aku tak senang tidur. sekarang ni tak mengantuk. langsung tak. mata ni memang tak nak lelap. paham tak masalah aku ni. dah 2 malam oke macam ni. god help!


harap malam ni kembali normal. aku rindu waktu tidor ku!


i need u now! i miss u now!!! herghhh



Monday, September 14, 2015

ISNIN HUHUHU.

hai..hello..


bertemu di hari isnin jerebu. korang jaga kesihatan. banyak minum air kosong ya!


minggu ni dah start kelas. hoii macam sekejap je nak mula kelas balik. oh btw, kelas kat johor start awal. means 19/9 dah mula kelas. kalau dekat shah alam 3/10 baru start. 



aku sebenonya belum lagi daftar subjek. sedo 20/09 last daftar. ape kejadah kalau tak daftar tetibe datang kelas. muahahaha. sebab kenn aku tunggu PC. aku nak tahu ape jenis subjek PC yang aku dapat. aku takmo amek bebanyak subjek. hehehehe. kalau ikutkan program BM242 ni cuma 6/9 semester je. vavavava suka sangat tu. kalau AC220 makan 11/12 semester. aku tak sabo nak abes degree ni cecepat. ewahh



perkembangan terkini, tadi puan S baru mintak transkrip diploma aku. lepastu aku tak segera bagi. sebab transkrip ade kat kampung. aku ingat aku ade copy kat sini. rupenye takde. jadi lambat lagi la proses PC aku ni berjalan. :(



lagi ape nak citer, oh ye! officemate aku yang sorang ni nak berhenti kerja dah. weii actually aku happy sebab die berjaya keluar dari sini. bahahaha. yang sebenonya aku dari haritu cakap nak benti kerja dok ulang namratus kali. tuptup die pulak yang dapat offer lumayan. takpela dah rejki die kan. aku ni ade jugak tebar resume merata tapi tula baru satu company yang mintak full resume. belum suruh datang interview lagi. apakah aku demand sangat bab salary??.. bab salary aku taklah demand sangat, aku letak je nego, berpatutan dengan pgalaman kerja 5 tahun aku ni ha. takpe takpe aku percaya Allah sedang merancana yang terbaik untuk aku. kalau ikut kata napsu ni, nak je benti keja 24 jam. gasaklah menganggur ke ape. dari naik opis ari-ari asyik la memendam rasa ewahh. tapi sobarr. sobarr azi sobarr... :(



chill je la. ade rejki ko nanti ajii!! 



Saturday, September 5, 2015

OFFICIALLY STUDENT BM242.

hai hello..


tak lain dan tak bukan mestilah cerita pasal kes pjj aku. alahai~~


baru semalam aku dapat pengesahan bahwasanya aku dah pun selamat bertukar status program dari AC220 ke BM242. hewww~~


ceritanya, aku dah mohon tukar ni almost a month jugak. dok tunggu fedback dari orang ined. boleh tahan lama. at the end sampailah result keluar pun status aku masih 'unknow'. sampailah semalam orang dok bizi daftar subjek. boleh tahan geram jugak. yelah mane aku nak daftarnye kalau status program masih belum bertukar. aku pun direct call dengan Puan XX. means puan lain dari haritu aku berurusan. fuwhh. sabar je la. dorang cakap, dorang tak dapat apa-apa maklumat pasal kes aku ni. ewah sangat ni.


zapzupzap, puan xx suruh resend balik form tukar program tu kat emel direct die. andddd surprisingly petang tu aku dah selamat tukar status. OMG 24 hours je kekdahnya. so. yang aku tunggu berbulan tu apekehal nye... 


ok, baiklah bersangka baik. mesti mereka banyak kerja. faham..


tahniah la kat diri sendiri sebab dah berjaya tukar ke BM242. gud bye shah alam!! bahaha


ape perasaan tukar kos?. memula gelap mate. bukan sebab darah tinggi ke ape. macam ehhh kenapa finance. sedangkan aku sehidup semati dengan accounting. bhahaha. 2 saat pertama adelah rasa camtu. lepas 3 kali tarik napas baru boleh terima kenyatoan.. :p


ohhh.. cemana dapat hint nak tukar kos?. ngee. memang berat hati nak tukar dari accounting ke finance. apetah lagi accounting tu dah macam darah daging sendiri. dari form 4 kot dah di adun menjadi cinta abadi. heeee

aku sebenonye, ikut je kata hati. tidaklah tak berusaha. aku bedoa sungguh-sungguh sangat minta Allah gerakkan hati aku kearah yang lebih sepatutnya. sebab aku percaya Allah adalah sebaik-baik perancang. disaat aku dalam dilema 100% Allah dah gerakkan hati aku sikit-sikit untuk terima finance ni. gitu la ceritanya. 


semalam petang jadual dah pun keluar. konsepnya kat Johor ni, koordinator yang adjust sendiri kita punya jadual. tak payah la kau berpinar mata nak pilih sendiri subjek ape, nak susun jadual sendiri bagai. haha aku suka je koordinator yang tentukan. sebab aku memang tak tahu apekejadah semua subjek-subjek ituh. muahahahaha. 


so, sem ni aku bakal ambil FIN420, FIN426, HRM533, TMC401/ELC500. first time nampak code course tu aku seperti biasa. BLANK. hahaha.


so, aku pon bukak EQPS. tengok final exam past sem. omg apakah itu. haha. tapi actually tak lah lari banyak dari accounting. :p aku pun mengerti finance ni macam lebih kepada ilmu banking, urusan loan kot, ekonomi dunia barangkali?. eh sesuailah belajar dalam keadaan ekonomi malaysia ni ye tak? *sedapkan hati.


yang paling tazabar ialah nak masuk kelas TMC (mandarin) wow. impian aku sangat ni.
nak belajar bahasa cina.. weii sukaa. aku banyak dengar lagu mandarin, kpop.....*tetibe
sem lepas patut aku kena ambil arab. kau tahu pompuan bernama azi ni, taknakkk. boleh die cakap dengan koordinator nak ambil mandarin. wakakaka. merepek betul aku ni. :p tu yang dapat sem ni. :) syukur


oklah korang aku tak habis lagi membelek kertas soalan past sem ni. well, untuk korang yang terpinga-pinga apakah bentuk subjek yang bakal korang belajar nanti. bolehlah try test cuba print satu set soalan past sem, belek-belek. kalau rajin google cari jawapan. elok kita persiapkan diri kita dulu. ok.. tips berguna tu! semoga bermanfaat! 

dar..



Monday, August 17, 2015

PJJ/PLK LIFE : LOOKING BACK : SEMESTER 2/2015


Sem 2.

Kampus baru.

Environment cantek.

Jadual tak padat.

Lect best.


Kengkawan best.


Terpaling best kelas best.



LAW.

Memula nak kimiakan diri dengan subjek law. Feel like dying. U Better dying. Bhahaha. Berbeza masa diploma. Eh cop. Diploma dulu belajar subjek law pon rase nak mati. Aku ni siap buat pengakuan dalam iclass. Aku luahkan kat dalam grup dengan lect, aku cakap law dengan soul aku belum serasi. Memang btl pon. Aku tak tahu amende semua kejadian yang terjadi dalam subjek tu, amende sebenarnya law485 ni?!!. Until paper final pon aku masih blur. Tapi blur aku pun aku hapal je. Aku tetap study cam biasa. Tapi rasa kosong. Sampaila aku jawab paper law dalam dewan exam tu. Soalan mak aii boleh tahan mencabar. Memula aku rasa nak jugak giveup, bila tengok kekawan lain dah angkat kaki. Aku rasa nak nanges pun iya. Sebab tak boleh terima kenyataan aku tak boleh jawab langsung. Aku rasa aku dah hapal satu buku teks tu! But kenapa aku still tak boleh jawab!. Aku geram. Tahu tak ape aku buat dalam keadaan rasa nak give up tu?



Aku sandar pada kerusi. Aku tarik napas dalam-dalam. 3 kali hembus. Aku baca balik soalan satu-satu. Aku cakap kat diri sendiri, tak mungkin aku tak boleh jawab!. Sepatutnya aku boleh jawab!. Takkanlah dalam banyak-banyak perkara yang aku hafal tu tak satu pun yang keluar!! Begitu sekali aku syco diri. Alhamduillah sikit sebanyak boleh juga aku jawab.  Ko maklom je la. Kes berapa punya banyak kena ingat. Bila baca soalan satu-satu tak ke kepala ko berpinar mane satu ni, kes ape ni, bab ape ni, ko nak ape hah! Hahaha. Aku tak berapa nak ikut jawapan buku sangat. Jangankan buku, format lect aku tak berapa nak ikut sangat. Aku ikut je teknik aku sendiri. ewahh Derhaka betul. Bahahaha


STATISTIK.

Omenjey. Statistic..  kill with silence. Memang boleh jadi modus operandi kotla kalu aku mati masa tengah study statistic. Sedari dulu lagi aku memang tak minat subjek mengira ni. Aku tak pandai aku tak laju pon dalam mengira. Kalau ko letak parang kat leher suruh baca sifir 8, Sumpah aku tak boleh. Aku tak boleh jawab math dalam high pressure! Hahaha. Matematik SPM dulu stakat lepas credit je. Tu pun aku rasa dah cukup pandai sebab ape? Sebab dalam ujian ke pekse ke, even spm trial tak pernah lulus. Sila la percaya. Add math lagi la jangan cakap. Dapat 8E pon aku sujud syukur dah. Asal jangan 9G.. Harus percaya aku ni bukan asal budak bijak pandai pun. Tapi usaha nak jadi bijak tu ade. Baahahaa.







ni la kekalutan malam sebelum paper statistik berlaku. alhamdulillah lect aku best gila.  aku memang nyampah jawab bab probability. aku rase bab tu nganjeng aku. hahaha. sharing jawapan dengan kawan-kawan kat shah alam. dorang lagi sedih sebab dapat lect propesor. pepaham je ler. heee


Aku rasa sem lepas berakhir dengan sangat pantas. Mungkin aku terlalu sibuk dengan kerja-kerja pejabat. Nak pulak GST lagi satu halnya. Lepastu nak closing account. Dengan pindah rumah sewa lagi. Haha. Haru biru betul sem lepas. Rasanya aku beria study masa 2 ke 3 hari nak final.



RESULT.

Tipula kalau aku tak target A. tapi rasa macam impossible je kau ni azi. Muehehehe. Jawab soalan pun alahai macam segan nak mintak A. mintak lulus je selayaknya.
Bedebar betul tunggu tarikh keramat 14 ogos tu!. Khamis malam tu aku tido awal lepas isyak cemtu. Sado jam 615. Nak bangun subuh. Tapi belek phone dulu. Omg bakpe banyak no noti ni. Rupa kat group dah kecor pasal result dah keluar jam 10 malam tu. Haha. Aku sedap tido. Aku pun bukak la emel. Scroll. Nampak la sipi-sipi macam 3.00. wow. Pastu eh kok kelabu mate ni. :p. berapa nombo sebelah 3 tu?. Bahaha


perasaan gembira tak terkata yang tak mungkin aku lupe!

Badan terus rasa gigilnye. Oii gila ke ape, betul ke ni. Cek no. pelajar. Cek nama pelajar. Eh ni aku ni. Nama ni milik jasadku. Ewah. 3.84?? ko gila ke ape..kenapa banyak sangat ni. Hahaha. Tula reaction pertama aku. Lebih kepada tak percaya. Lepastu baru Alhamdulillah. Tak patut betul. Terus wasep ibu. Rupanya ibu pon kurang percaya, siap boleh cakap “ko tak salah tengok ke?”. Bahaahahahaaa alahai mak aku nii ponnnnn.
Alhamdulillah.
Lepas subuh wasep lect law. Lepastu siang sikit wasep lect statistic. I is terharu.. Tak percaya sangat ni..



Kang ade yang cakap ala 2 subjek je boleh la score. Ewah. Kalau tak usaha ingat boleh score ke. Ko ni kecik ati aku tau. Hahahaha


*aku share kat sini bukan sebab nak menunjuk-nunjuk konon macam power je. tak sebenarnya, nak bagi semua geng pjj semangat!. yang nak sambung study as pjj pon boleh ambil semangat ni.. lagi satu aku pun nak mengabadikan happy momment yang amat jarang dapat! baru ni la aku merasa kegembiraan sebenar bila nama tersenarai dalam dean list!. jom berhuhuhu.




Monday, August 10, 2015

KEGILAAN NASI LEMAK.

Aduhai mengantuk beno mate ni. Nak buat kerja pon tersengguk-sengguk. Kalau naip entry baru rase segar bugar lak mate. :p

Tadi pagi sebelum naik opis beli nasi lemak ayam goreng. Matilanakk makan nasi lemak pepagi. Mintak bencana namanya. Sah-sahlah aku mengantuk. Buat kerja pon aih malas. Oleh sebab teringin bebenor. Maka aku beli jela barula truly Malaysia. Kalau tak arini bila lagi nak makan haa.. bila bilaaa ha ko cakap dengan aku bila. Muahahaha.

Semalam sebenonya dah makan nasi lemak ayam goreng jugak versi kampong lagi. Dasar pelupe ke ape aku ni. Bukan pelupa. Saja buat lupe. Mehehehee. Dua tiga menjak ni nak makan nasi lemak je. Tah kenape. Pembawakkan betul lah. Bukan pembawakkan budak coii. Pembawakkan nak datang bulan. Muahahaha.

Besernya kalau pagi dah makan berat. Tengahari aku memang tak keluar makan. Petang pon tak makan. Malam baru bancuh kopi cecah beskut eh ke biskut cecah kopi. Tapi tak jugak. Kadang kol 9 malam tu tekak meronta-ronta mintak migi. Bedebah betol.

Hari ni tewas la.. tadi ade kerja kat luar. Lepas tu tersinggah mamak adda height tu. Ter hoder roti canai banjer. Ter hoder ayam goreng seketul pule nyum sedapp rangup. Aku kira alang-alang ter hoder semua tu, maka aku hoderla segelas sirap limau ais. Mamak ni kongasam pun iye. Sape soh memanggil-manggil. Aku ni serbe salah sikit kalau dah dipanggil tapi tak singgah. Kahkahkahkah.






Nasi lemak pagi tadi. Giler tak. Sambal tu kalau boleh nak 2 senduk. Tak cukup dengan itu, sendukkan jugak kuah rendang ayam. Persoalannya kau tak rasa bersalah ke azi mase menCENDOK tu??!! Kegilaan apakah ini. Tobatlah!