Wednesday, August 16, 2017

RESULT DAH KELUAR SEMALAM?

hai gemorning!

pagi-pagi dah update blog ni. hehe


semalam result dah keluar. sebenonye taknak tunggu pon. tapi hati tak tenteram bermula awal sem sampai menanti result. dok tak boleh move on. salah satu sebab ialah paper OPM. paper ni boleh buat orang sasau dan tak tentu arah haha. ko tengokla kakak ko ni still tak boleh MOVE ON!


aku kan dah terbiasa share result kat sini, sem ni macam taknak share result sebab tak cantik sangat. kecewa macam ape hehehe. alhamdulillah semua pass! termasuk paper OPM! even paper ni aku tak score tak expect to get an A or B! syukur tak repeat sudah! berapa banyak tanda seru tu!. nak sampaikan betapa aku merisauiiii paper itu. aku sempat ws NFU pasal paper OPM. u know what? ramaii fail! gulpp!. syukur jela sape yang pass even tak dapat great score macam aku. serious gred OPM aku bebetul menghancurkan GPA aku. paper MKT, HRM, TMC semua kencang. stress aku tau dok pikir satu malam. tapi bila NFU cakap ramai yang fail. aku terus sujud syukur mujur tak fail! gila betul la!


aku taktau cemana nak advise korang untuk ambil paper ni. actually subjek ni OK je. nasihat aku kalau nk ambil paper ni biarlah bersama-sama lect yang OK jugak. takla aku cakap lect aku tu tak OK. tapi kalau buat survey agak-agak dah boleh tahu jawapannye. hahahahahahaha. tah la serabut aku. masalah emosi tengok result OPM semalam. balik kerja satu malam layan running man. tangisan dalam ketawa hahaha poyo betul minah ni.


so okla. whatever it is CGPA memang turun sikit tapi masih 3.50.


till end!

Monday, August 14, 2017

PJJ/PLK LIFE: HABIS EXAM TERUS PERGI BERAYA!



Ola!


Tahun ni aku rajin sikit nak merayap rumah kawan-kawan Poli. Yang rapat jela. Yang area Jb je… yang jejauh tu tak la dapat datang. Mostly kekawan aku ramai yang merantau. KL ado, paling jauh kat Sarawak. Andddd ramai je dah kawen beranak pinak. Aku je belum lagi. Insyallah masanya akan tiba kan..


Okes tutup cerita pasal kawen.. beranak.. mak emo sikit bab ni haha!

since paper pertama aku seminggu selepas raya, maka takdala sangat mood nak beraya. di tambah pula paper pertama OPM. haha tak boleh move on aku dengan paper ni!


Memula sekali beraya rumah Nanad. Ni memang geng paling best ajak melazer. Haha. Sesejak die dah duduk JB ni rajin jugak la aku datang rumah die dua tiga kali. Asal datang rumah die je mesti ajak aku mandi kat pool. Amenda la minah tu tak padan dah jadi bini orang kekeke. Mase beraya rumah die lagi best. die pack semua makanan ajak makan tepi pool. Pening la aku layan minah tu kahkahkahkah


Next! Pergi rumah diela pon rapat jugak ni. Kami kan mase duduk asrama poli, 4 sekawan duduk sebelah-sebelah bilik hehe. Lucula bila teringat kenangan lama. Memang kami plan taknak duduk sama-sama bilik. Means satu bilik 2 orang je. Kami memang tanak duduk sesamala. Pastu masing-masing tunggu roommate masing-masing masuk. Kami masatu bolehla dikatakan senior juga. Dah sem 5 tak silap aku. Balik dari praktikal 6 bulan terus belagak jadi senior haha..


Kat rumah dila ni paling best sebab die tunaikan semua permintaan aku. Ayam guring dengan brownies. Siap anak dila, Umairah nyanyi lagu birthday oh may! Terharu sangatt tapi cembiasa muka kenala buat macam biasa-biasa hahah dalam hati berbunga-bunga uols!


Balik dari rumah dila dia bekal kan lagi lontong dengan brownies. Ya ampun sedap sangat lontong die. Mase mengimbau zaman duduk beborak dekat asrama kan, masing-masing cakap tak reti masak. Tuptup dah berkeluarga automatic jadi GETI MASAK ekekeke. Ayam guring die siap pakai bread crumb tolongla terlajak rajin ngikut resepi bulat-bulat ni hahaha keji ayat aku. Eh idokla.. aku ni takla tahap rajin macam dila. Hihihi


Next!!


Rumah miela. Ni pon kira rapat jugak. Bukan duduk sebelah bilik masa kat asrama. Die gang group lain hehehe. Group ayong ni. Biasalah zaman belajar ade group konon nyampah betul bila teringat balik. Dorang duduk rumah sewa masa belajar dulu. Aku tak merasa duduk rumah sewa rejki dapat asrama sampai sem akhir. Aku and the gang! Tapi sampai sem 5 je. Last sem ni geng aku dah berpecah separuh duduk rumah sewa separuh dapat asrama. Tak dapat la nak duduk sebelah sebelah bilik macam sem sebelumnya.


Mase jumpa miela. Omg! Tengah pregnant anak no. 3. Jam tu jugak aku rasa tua gila aku ni ke ape. Siap belek-belek kat cermin tengok rupa sendiri. Selamatt masih anggun muda belia. Hahahaha
Kat rumah aku ni memang takdela nak dengar suara budak-budak main la, melalak etc. Bila dah berkumpul ramai-ramai macam ni dengan suara mak dan anak berlawan-lawan. Para somi-somi idokla meng kekekkee macam mak-mak haha. Ape Bahasa aku tu. Meng kekekekeke Maksudnya ketawa terbahak-bahak.


Aku perasanla kan kekawan aku yang dah kawen ni. Personality terus berubah. Terus macam mak-mak. Hahahahahahahaha risau aku nnt kawen terus kene cap mak-mak.


Okla korang meh layan gambar!


Kat rumah nad je  takde gambar. Syokk sangat beborak sampai lupa nak bergambar.. dah tetua ni kan kurang sikit la nak bergambar. Zaman dulu kala memang muka pantang hala. Orang tak hala pon terhegeh-hegeh suruhh hehehe. Rindunya zaman belajar kat Poli!


mintak maafla kualiti gambar kurang memuaskan. maklomla dah mak-mak tak kesah sangat pasal lighting hohoho


muka berminyak gila sengan je duduk sebelah pengguna dan penjual perlashine!



okla korang. doakan kami ukhwah ini semakin erat dan wangi je sampai syurga... insyallah tahun depan kalau masih rajin boleh lagi merayap. thaks korang kesayangan hamba yang mendoakan aku supaya tahun depan datang dengan pasangan haha walaupun agak kelakar. tapi I suka doa-doa yang macam ni.. hihi


amin..



Sunday, August 13, 2017

SNACK : KIMBAP BALL

hi!

hujung minggu best kalau dapat makan macam ni!



ceknab ni kalau balik memang suke la buat bende-bende gini.

meh aku share ape je bahan yang die guna. sebab senang bebeno nak cari!


1. beras sushi
2. santan kotak
2. crab stick, sosej etc
3. snack seaweed ape sahaja brand
4. bijan untuk hiasan

beras sushi ni aku pernah pakai mase buat kimbap roll. ade balance so pakai la kan dari terbiar gitu. cuma kali ni masak dengan santan. macam buat nasi lemak tu. seriously sedap gila. rasa macam berlemak-lemak getew!


crab stick dengan sosej boleh la di rebus sahaja letak garam sikit lepastu potong kecik-kecik.


snack seaweed tak kisah brand ape. brand Tao Kei Noi  sedap. yang adik aku guna ni tak sure brand ape pon sedap benda tu boleh pilih nak falvour ape. ayam ke sotong ke tomyam gung ke. 


kalau jenis roasted seaweed lever tu macam tak sedapla. so kite pakai instant. instant ni selalunya sedap sesuai untuk orang yang nak cepat siap hehe


sebelum jadikan bulat, masukan crab dan sosej juga sedikit seaweed. then, golek-golekan atas seaweed yang dah di koyak-koyak (aku pakai gunting). untuk kesan kvariety boleh tabur bijan...


mudahhh bukan?!



Saturday, August 12, 2017

APA ALASAN UNTUK TUKAR KAMPUS?



Hai happy saturday!..

15/8/17 ni keluar la result sem lepas. Dupdapdupdap la. Rasanya ni first time result keluar hari selasa. Sebelum ni mesti hari jumaat. Dengar cerita semester baru awal bulan 9. Gila babeng cepat nau. Haha! Budak-budak diploma yang rehat lima bulan tu bestla mereput. Aku ni macam tak berasa sangat nekmat mereput. Hehe.


Hari-hari chat dengan Dila kat Hangout menyatakan betapa risaunya kami dengan subjek OPM. Dila oke la CM die tinggi. Lagi pun soalan calculation die boleh buat. Aku ni… dah la lari format stress gila aku mase dapat tahu salah guna formula. Dahlah OPM tu killer paper. Actually bukanla subjek tu yang killer. Tapi lecturer nye tu yang entahlah sukar aku nak describe. Student yang pernah belajar dengan die je tahu cemana haha!.


Aku plan dengan Dila sem depan nak ambil 3 subjek je. Tapi kene tunggu jadual la. Kalau dapat yang dari jam 8 pagi sampai 2:30 petang syokla. Sebab straight je kan tak payah mereput kat library ke, cafĂ© ke hehe. Kalau yang gap nye panjang tu yang tak best walaupun ade sesetengahnye bersetuju ade gap yang panjang sebab boleh berehat, tido, siapkan kerja sekolah, study untuk kuiz ke presentation ke test ke kan. Tapi aku kalau boleh nak sekali jalan. Dah setel semua baru berehat. Biasanya lepas kelas aku memang balik kampung. Tokleh la tak balik kampung dalam 1 week mesti homesick lepastu fefeeling macam dah lame tak balik. Padahal 5 hari je tak balik! Haha aku rasa masalah homesick aku takda kesudahan…


Antara soalan yang boleh dikatakan hari-hari masuk dalam ruangan komen. TUKAR KAMPUS. Ermmm ni susah nak jawab even dah banyak kali aku jawab. Takpela kali ni macam rajen nak scroll komen sesatu.


Alasan untuk part time tu aku rasa takda masalah. Untuk full time mungkin bermasalah sikit. Tapi takpe aku bagi jela tips, cadangan, komen dsb.

  
Pertama sekali, korang kena lah listkan sebab musabab yang kukuh kenapa korang nak tukar kampus.
Contohnya ;
  1.  Mak sakit
  2.  Diri sendiri sakit means tak boleh pergi jauh dari hospital yang merawat
  3. Keluarga tak mampu sebab ibu sahaja yang bekerja adik beradik pula ramai
  4.  Berhasrat nak tukar course tapi Uitm yang dapat ni takde course tu
  5. Dan lain-lain

Aku dulu bagi alasan sebab student part time kan, nak berulang alik setiap weekend tu memang merana sikitla plus bagi alasan ibu aku memang sakit masetu, ade cerita kat entry sebelum ni. Kebetulan kampus Pasir Gudang ade offer course yang sama. Tu yang mintak tukar. Tapi satu semester je. Next semester kene pindah balik Shah Alam. Untuk tidak mahu terbeban dengan pelbagai masalah mendatang, aku pon minta tukar course yang Pasir Gudang tawarkan je. Senang tutup cerita. Tapi ni dari sudut part time student la. Aku rasa takde masalah kot untuk kami yang PJJ ni.


Contohnyela.


Boleh je nyatakan alasan yang sangat kukuh lagi menyakinkan kenapa mengapain.. pengawai yang tengok tu pon ade belas kasihan. Masih lagi manusia so, takan dorang tak kasihan kot la kan.. lagi cantek korang bagi bukti siap CTC. Kalau mak sakit, tak payahlah hantar gambar amak korang tengah terlantar. Iskk budak ni aku debik kang. Cukup la surat ke report kesihatan emak ituuu. Untuk pendapatan yang tak berkemampuan tu. Potostat slip gaji mintak cop ketua kampung ke, penghulu ke, YB ke. Baru Nampak macam ade kesungguhan bukan saja-saja. Bak kate boss oversea aku ni ‘suka-suka’ dah tu je perkataan melayu yang die geti sebut hahaha.


Kalau korang listkan sebab yang macam ni ;

  1.  Homesick
  2. Tak suke negeri tu
  3.  Tak suke uitm tu
  4.  Uitm tu jauh sangat dari rumah. Tak boleh jejauh dari rumah sebab mak cakap boleh pergi paling jauh dari jumah 12km je.
  5. Tak suke lecturer kat situ
  6. Tak suka kantin situ sebab takde chicken chop
  7. Tak suka Uitm tu sebab dalam hutan haha ni keji
  8. Tak nak Uitm tu sebab kawan kite dapat Uitm lain yang lagi best
  9.  Takde kawan la kat situ… I tak boleh hidup tanpa bff I tahu!

Sila lupakan sahaja niat untuk mintak tukar kampus dengan alasan yang macam ni silap hari bulan tawaran kene tarik balik ha naya… aku tak tahula apa alasan korang korang. Tapi pada aku kalau alasan yang remeh temeh ni toksah la di layan sangat. Barangkali perkara yang tak disukai itu boleh jadi yang terbaik untuk kita!. Who knows kan… so, mari husnuzon.


hehe


Wednesday, August 9, 2017

HARAP-HARAPNYA TAHUN DEPAN KITE PULAK KAWEN YE..



Hello.. hai…

Mase cik ain ni kawen aku baru je start kerja tempat baru. Nak cuti tu memang la boleh tapi pepaham jela kene tolak gaji. Dah la tolak gaji..elaun sekali hangus tau. So aku pilih untuk bekerja dari neman bff aku ni nikah hari jumaat. Bila di pikir balik rase bedose pulak bhahaha. Ala korang… kan baru mula kerja tempat baru lepastu nak cuti-cuti ni rasa kurang best tau. Tapi lepas kerja aku berdezup pergi rumah dia.sentaplah minah tu sebab takde sape teman die mase nikah. ade bff pon tak guna hahaha. 


Malam tu ade malam berinai. Aku ni dengan tak mandi nya terus jadi bidan terjun ehh pengapit terjunan. Stress aku. Dah aku bilang takmau jadi pengapit even pengapit sementara!. Di sebab kan aku dengan tak mandi ni masih lagi nampak lawa dan confident bhahaha so okla jadi pengapit kejap. Alaa kejap je kan.
 

Malas nak tepek gambar malam berinai. Penuh muka aku je



KAHKAHKAHKAH



Sebulan ke nambelas bulan sebelum majlis ain ni berjalan… kami group kekanak riang dah plan nak pakai baju warna ape. Orang sekarang panggil bridesmaid. Dedulu flower girl haha. Ain die sponsor shawl je. Baju pink belacan sila beli sendiri.


Cembiasa bende-bende gini kiteorang memang exited macam ape. Nak pilih warna je pon sampai pitam bangun pitam bangun hahaha.




 belanja satu gambar je la. 

sebenarnya ramai tau kekawan yang datang sedondon. aku pilih yang mana aku nampak kurus je. 

bhahaha

keji betul!


k.. tata!!