Friday, June 7, 2013

TIPS : LOAN KERETA

hai..

ok, hari ni nak sambung entry semalam..cuma hari ni nak di tekan kan bab LOAN..

perkara pertama yang ditakuti oleh bakal pembeli kereta adalah mengenai LOAN...

aku sendiri pon takut loan aku tak lepas...ade sesetengah bank, sangat mudah untuk buat pinjaman kat situ..dan ada pulak bank yang procedurenye sangat merumitkan..

yang aku sure sangat, kakitangan bahagian LOAN sangat tak mesra alam..haha..tu aku sure sangat...veri serius ko..seram jugak nak melayan dah macam polis dok tanya tanpa nada kemesraan di situ...T___T

petama sekali aku Loan dekat Bank Islam..ramai kata Bank Islam senang, mudah dan cepat..kata-kata itu sangat tak betul ok..aku rasa Bank Islam susah nak luluskan loan kita..dan aku sendiri tanye kawan-kawan kat Forum, ade yang setuju dengan pendapat aku dan ade jugak yang tidak...tapi ramai yang mengatakan Bank Islam susah nak luluskan loan kita..

lepas beberapa incident aku dengan bank tersebut..aku amek keputusan tak nak dah buat loan kat Bank Islam..stress..hehe lepastu, salesman suggest kan kat aku buat loan kat Public Bank (Islamic)..alhamdulillah dalam masa kurang seminggu loan aku di luluskan...syukur sangat-sangat...sangat mudah, PB (Public Bank) sendiri direct call, takde pulak call office...

biasanya kalau loan tak lepas ni mesti berkaitan dengan penyata KWSP kita . selalunya la kan syarikat swasta memang tak aci. sebb mereka potong kwsp sikit. konon nak bayar sikit. so, kene la berhati-hati bab ni. ekceli kalau gaji kecik, pakailah penjamin untuk keselamatan bank jugak. janji penjamin kite tu ade income monthly.

kemudian pergi bank, untuk tandatangan banyakkkk dokumen. harus prepared jugak duit insurans sebab dorang akan cakap masa kita tandatangan dokumen tu. so, kene prepare awal-awal duit untuk insurans tu...

insurans tu untuk cover hutang kita jika kita mati..kira, famlily tak perlu la tanggung hutang kereta kita tu. so, bayar RM 135.15 sekali seumur kereta tu...

alhamdulillah...urusan bank sudah setel, jadi lepasni urusan di kedai Proton pulak...bayar deposit RM 3,000.00..lepastu ade tambahan lain-lain. contoh tambah nama pemandu ke dua ketiga keempat, lagi insurans untuk cermin, dan lain-lain. yang ni nanti engkorang tahu la bila salesman tu kasi tahu korang masa bayar deposit kereta tu k.


ok, hope dapat membantu~

80 comments :

anis said...

Cik Azie, bole dapatkan No tepon officer yg buat loan kat public bank x? Sy nak buat loan nak beli keta. Tima kasih byk2

anis said...

Bole email sy ke anis1222@gmail.com

azi nur said...

sy sudah email.

Sofea said...

Salam Cik Azie. Boleh Cik Azie emailkan contact no officer utk buat loan pubic bank tu?. Email saya: heartshiver@gmail.com. Terima kasih.

azi nur said...

sy sudah email. cek ur email. k. :)

SITI KHAIRUN NADIYAH AB HAMID said...

boleh email syae no officer tu? luisgracia_83@yahoo.com

faez said...

salam..cik azi boleh saya dapat kan contact bank officer tu. tq
my email : faezi.mohamad@gmail.com

Inna Ahmad said...

cik azi,boleh bg nohp orang bank tu. area mner ye. my email maznan.services@yahoo.com.my

Anne Fernandez said...

Cik email contact no officer tu ni email sy .
annefernandez42@gmail.com. Tq

Mek Onie said...

hai sis,boleh email sy di letopink@yahoo.com

Rosena Spa said...

Hi sis, boleh email contact number officer tu aryantie@gmail.com thanks

Thomas Lim said...

Hi kak, tlg email nombor hp pegawai Public Bank tu. Thx

Thomas Lim said...

Email: thomaslim444@gmail.com

Mimi Collections Online said...

Salam. Azi blh bg no contac pegawai tu ke. Email
Akak mzabadie@gmail.com

nurul suraya said...

setuju, sy pun wt loan kt public bank. lam seminggu je dh setel. tros tgu kete je. hehe

mohamad abu bakar said...

Boleh bg sy contact officer 2...
mohamad.abu.bakar.baharuddin@gmail.com
Thanks..

nilam said...

Salam.. Cik azi, boleh x bg nma pgwi bnk tu? Tolong emel ke nilamenterprise08@gmail.com
Tq

nilam said...

Salam.. Cik azi, boleh x bg nma pgwi bnk tu? Tolong emel ke nilamenterprise08@gmail.com
Tq

yusri mr said...

Salam..Cik azie boleh saya dapatkan ctc no officer bank tu n nama dia..tgh tgu gak loan public bank

yusri mr said...

ni email saya mkycayrol@gmail.com

yunni fitriana said...

salam cik.azie boleh email no. tepon officer public bank tu dkt sy.. yunimie@yahoo.com.. TQ :-)

siti munirah said...

salam cik boleh tak emailkan no telefon pegawai bank ke unny84@yahoo.com.my...tq

Fikri Fik said...

as salam cik bleh bg no pgwai public bank tu.sy nk contact bt loan keta.wanboy20@yahoo.com tq

bandle_kl said...

Salam cik azie, mintak tolong emailkan no bank Officer tu. Sy pun nak wat loan Keter... Tq mdsadi.dikon@gmail.com

bandle_kl said...

Salam cik azie, mintak tolong emailkan no bank Officer tu. Sy pun nak wat loan Keter... Tq mdsadi.dikon@gmail.com

Abdul Aziz H said...

As salam...cik azie tlng bg no contact pegawai public bnk n tempt katne?

email. abdulaziz.husin@yahoo.com

Abdul Aziz H said...

As salam...cik azie tlng bg no contact pegawai public bnk n tempt katne?

email. abdulaziz.husin@yahoo.com

Haziq Irfan said...

Eakewww

Haziq Irfan said...

Aku ta taw r lulus x da bpe ary xde brite.

wani said...

Salam.. blh dpt kn num office pb tu.. email kt saya wani_53372@yahoo.com..tq

ZUL FAHMI said...

salam cik.Azie boleh email no. tepon officer public bank tu dkt sy.. zf.globe.engineering@gmail.com.. TQ :-)

Nurul Nadia said...

Salam cik azie.tlg emai kan no tepon office public bank dk sya .Tq .
sweetladies_nad93@yahoo.com

mohd amir said...
This comment has been removed by the author.
mohd amir said...

Tlg bg contact no pegawai public bank...syamir_06@yahoo.com

mohd amir said...

Tlg bg contact no pegawai public bank

wardah collections said...

assalam..sy pun nak no pgawai public tu,nicmadi788@gmail.com

azi nur said...

mohd amir betol ke email yang awak bagi ni. sy xdapat sent email. yang lain sy dah email kan. do check ya! tq

Sha Lala said...

Assalamualaikum. Saya pun nak email pegawai public bank itu juga. Dia di area mana yea? shalawatiabdulhamid@yahoo.com

Sha Lala said...

Assalamualaikum. Saya pun nak email pegawai public bank itu juga. Dia di area mana yea? shalawatiabdulhamid@yahoo.com

ALONG SURI DAHLILAH said...

Askm, sy pun nak email pegawai bank tu atau no whatsapp.. ni email sy asdhf8887@gmail.com

Zuhair Aiman said...

assalam..sy pun nak no pgawai public tu, zhey77@gmail.com

Zuhair Aiman said...

assalam..sy pun nak no pgawai public tu, zhey77@gmail.com

ariyak said...

Boleh bg no pengawai public bank itu,saya nak buat loan beli kereta baru
Email : yak507@gmail.com
Sekian terima kasih.

yan fendi said...

emailkan saya yanfendi87@gmail.com

mybabyyou said...


email kan sy..

mybabyyou said...

arieyafiey@yahoo.com

Miss noty said...

salam..cik mohon email pd saya boleh. missynote80@gmail.com
TQ

Nor Syaza Samsudin said...

Salam, boleh emailkan juga no officer dan ni area mana ye?

norsyazasamsudin804943@gmail.com

hassan zalina said...

As salam boleh bagi no officer bank tu & lokasi bank
hassanzalina87@gmail.com
Terima kasih

Lyna Ahmad said...

Salam..boleh dapatkan no telefon officer tersebut..
amslal@yahoo.com.my
saya pn lyna dr s.alam

shah ril said...

salam..blh emailkan no officer tu
rilshah24@gmail.com

Morgan Debra said...

Hello,
Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan, BRENDA HARAPAN pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah syarat-syarat yang jelas dan mudah difahami dan keadaan Dari
$ 20.000 untuk $ 7000000 USD, Euro Dan Pounds Sahaja. Saya memberi Pinjaman Perniagaan,
Pinjaman Peribadi, Pinjaman Pelajar, Pinjaman Kereta Dan Pinjaman Untuk Bayar Off Bil. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (brendahope816@gmail.com)

Mimi Syahirah said...

Salam.. blh sy nk no officer public bank tu blh?mimisyahirah22@gmail.com

Mimi Syahirah said...

Salam.. blh sy nk no officer public bank tu blh?mimisyahirah22@gmail.com

Dr Purva Pius said...

Hello Everybody,
My name is Mrs Anita. I live in UK London and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of $250,000.00 U.S. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Anita, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com)Thank you

nizam zanil said...

Salam cik blh berikan sy no contact officer tu x? Sweetdolce@ymail.com.

nizam zanil said...

Salam cik blh berikan sy no contact officer tu x? Sweetdolce@ymail.com.

Unknown said...

As salam..cik azie bolh email saya no pegawai public bank yg bhgian loan x...munirah.kikyb@gmail.com..
Terima kasih

Munirah mohd noor said...

As salam..cik azie bolh email saya no pegawai public bank yg bhgian loan x...munirah.kikyb@gmail.com..
Terima kasih

boo duck jahat said...

Email kn sy no bank officer kat sy
jahatbooduck@gmail.com

Must Emus said...

Salam cik . Boleh bagi no pegawai public bank tu . Mustakimi.idrus@gmai.com
Tq

qai iQtech said...

salam sy pon nk cuba jugak..ade no officer bank tu tak..qaiyumk@gmail.com..t.kasih..

mohd auji mohd nasri said...

Hii cik azi .. bole email kat sy no hp Public bank tu... mohdaujimohdnasri@yahoo.com ... tq ye..

MissBeautyW said...

Salam kak . Boleh emel saya contact officer tu .

missbeautyw@gmail.com

Tq kak ☺

Unknown said...

Salam..boleh tolong emailkan contact number officer public bank tu tak

muhamad kamarizal mohd zolkipli said...

Salam..boleh tolong emailkan contact number officer tu tak..
Sent ke qamalrizal@gmail.com

muhamad kamarizal mohd zolkipli said...

Salam..boleh tolong emailkan contact number officer tu tak..
Sent ke qamalrizal@gmail.com

Unknown said...

Boleh sy dptkn contnt oficer bank itu..emil sy mohdhakimualim5@yahoo.com

Unknown said...

Boleh sy dptkn contnt oficer bank itu..emil sy mohdhakimualim5@yahoo.com

Unknown said...

Boleh sy dptkn contnt oficer bank itu..emil sy mohdhakimualim5@yahoo.com

Syafira Noordin said...

Hi,email saya no tel dan nama pegawai tu ya.
noordinmohdnoor@gmail.com

Malik Faizal said...

saya nak tanya, mak saya telah meninggal dunia, dan baki hutang kereta dia masih ada setahun berbabki untuk dilangsaikan. adakah bank akan tarik kereta tu jika saya x mampu membayar?

azi nur said...

saya tak sure malik faizal. yang saya pernah dengar dan pernah alami sendiri oleh keluarga terdekat, kalau kereta tu nama si mati, maka hutang nya di kira habis. means, tak perlu bayar dah sebab penama tu dah meninggal and kereta tu dah jadi milik keluarga awak. bank tak akan ambil balik or tuntut apa-apa dekat keluarga awak.
ape pun awak kene berjumpa dngan pegawai bank yang uruskan loan kereta arwah tu untuk kepastian lebih lanjut.

Safarul Nizam said...

Salam cik.. Boleh tolong emailkan contact officer tu? Ni email saya safarulnizam95@hotmail.com
Terima kasih :)

Amin Akbar said...

Salam cik.. Mintak tolong emailkan no.fon officer public bank tu ye
aminakbar94@gmail.com

Puchi Gla said...

Salam cik Azie. Minta tolong untuk saya teruskan urusan loan kereta. Amat membantu jika akak boleh emailkan no. Fon dan detail pegawai public bank tu.
- puchandi360@gmail.com

mekluv said...
This comment has been removed by the author.
mekluv said...

Dear Azie, pls emailkan saya officer ctc PB tu di email saya mekluv@gmail.com.. Tkasih

Mohd Radzi Darus said...

boleh emailkan no pegawai PB tu terima kasih ye cik azi. mohdradzidarus93@gmail.com

Yuyue Aamin said...

Salam.. sis emailkan saya nombor pagawai public bank tu. mieszbebolious@gmail.com