Tuesday, December 23, 2014

KITA INI HAMBA ALLAH.



Hey, rentetan post yang lepas. 

Aku stress kat tempat kerja sampai terbawa-bawa dalam mimpi. Beremosi yang tak stabil. Nak exam lagi ni semua ni menyumbang kadar peratusan stress aku. Tak tahu la kenapa, aku terlalu stress dengan sorang staff baru ni pun iya. Aku terlalu expect die boleh ikut cara aku bekerja. Boleh bekerja dengan pantas dan tekun.

Aku silap besar.

Aku terlalu berharap die jadi macam aku. MANE MUNGKIN!. Tak mungkin orang boleh jadi macam aku. Sama juga aku, aku tak boleh jadi macam orang lain. Yes! Aku silap. Aku terlalu beharap die dapat bekerja dengan begitu expert dan efficient. Atau mungkin aku terlalu pentingkan kerja, pentingkan kualiti kerja, semua.  sebab tu aku jadi stress. Bila aku stress, period tak setabil :p. lepastu selera makan jadi tinggi maka potensi untuk gemuk adalah besar :p. eh memang aku stress banyak makan. Ade orang stress tak makan. Terbalik!

Petang semalam aku terbukak radio ikim. And u know what. Air mate aku menitik laju. Entah kenapa kata-kata penceramah jemputan dalam radio ikim tu sungguh menyentak perasaan aku. Aku tak tahu siapa. Sebab tak dengar dari mula. Ape yang aku paling paling ingat.

Bila kita dalam keadaan sukar, stress, bila di timpa musibah samada dari segi fizikal atau mental, katakan pada diri sendiri. Wahai _____nama sendiri sesungguhnya aku hamba Allah.
Katakan katakannn lah. Jadi aku pun berkata dalam hati untuk melihat sendiri keajaiban itu.

Wahai azi, sesungguhnya aku hanyalah seorang  hamba Allah.
Perghh die punya menusuk kelbu Allah je yang tahu. Begitu syahdu yang teramat kalah cerita Nad balik umrah. Perasaan yang ganjil. Tak tahu lah kenapa. Walaupun dalam doa aku sering titipkan ayat ni. :aku serahkan hidup ku, rezki ku, jodohku, dah seluruh hidupku hanya kepada-MU: tapi kali ni memang makan dalam. Sampai semua stress, kecelaruan hati aku hilang serta merta.

Aku kan memang perangai dari dulu, cepat naik angin. Dan cepat muhasabah diri. And sekarang ni, aku takde la nak mara-mara je. Aku biakan je la. Lain orang, lain cara bekerja. Aku Cuma harap beliau boleh bagi komitmen dalam bekerja tu saja. Itu sahaja yang aku harap untuk menyenangkan kerja aku. Aku fikir, ini ujian untuk aku. Maka haruslah aku tempuh ujian ini. Terima kasih Allah kerana menyedarkan kesilapan aku!


*header baru pakai nama facebook. J

KUALITI KERJA.

hai, hello...


semalam satu hari aku terlalu sibuk dengan kerja-kerja kat opis. plus sorang staf ni on off on off je masuk kerja. semua kerja die aku buat. aku handle. kerja aku sendiri kadang tak sempat nak jengah. walaupun yes! aku boleh buat kerja admin, qs, akaun ko tak payah lah nak hala kan semua kerja tu kat muka aku. sampai aku jadi minah despatch tahu. stress setiap kali naik ofic mengenangkan kerja sendiri, kerja orang lain. sampai period aku bulan jadi haru biru. tak tentu hala. kaum perempuan sila paham situasi ini ya. :(


tu satu hal kerja ofic. aku ingat bila aku sambung belajar as PJJ ni semua staff memahami la. aku harap dorang dapat paham masa aku sekarang kene bahagi dua. lunch time mesti hadap buku. ni tidok non hado lunch time oke. kau nak makan sukati nak makan biler. gituw. mane tak double stress hakak kau ni.


balik rumah badan dah penat. baru bukak buku 10 minit menguap die hazab! rase nak tikam mata dengan gerpu. gitu sekali. lepastu jam 1030 tak tahan beno, even dah minum neskepe 2 cawan beso ok. mate tetappp jugak nak tutup. takpe, kite bagi die rehat. set alarm jam 430 pagi. semangat nak bangun pagi. kesudah bangun, just mati kan jam sahajo. sebab napsu tido tu lagi tamak dari napsu belajor. ha kau paham tak. mase diploma dulu aku tak pernahh ya, nak tido tido kejap pastu bangkit awal dini pagi untuk study. sebab aku tahu, memang aku tak boleh pergi dengan kekdah macam tu. dah tu ade hati nak try mase degree ni dah kenape? dah 3 kali ye buat camni. set jam 430 pagi. hancussss!!


nak bebel pasal kualiti berkerja ya. 


aku sedor la aku memang suka datang ofic awal. jam 805 camtu dah sampai ofic. buat susu dulu, bekpes. hehehe. pastu terus la buat kerja. aku tak pernah berkira waktu masuk ofic jam 9 tu. dah dtang ofic awal, buat la kerja kan. balik tetap lambat jugak. yang aku nak bebelkan, staff lain ni, kau dah masuk awal tapi layan cerita korea sampai bos naik jam 10. semua kerja lassstt minit baru nak buat. bila dah last minit kerja baru nak buat, kau paham je la. die punya kelam kabut macam kau sorang buat kerja. pastu bos nampak, bos suruh aku bantu die. eee aku pandang geram je, kerja yang boleh siap awal kau tangguh-tangguh. semua nak aku jugek nak tolong. boss nampak aku senang lenang, sebab aku buat kerja mane pernah bertangguh. semua bende buat dengan pantas dan fokus. takda ye, meja nak berselerak dengan kertas, fail etc. orang lain tu kertas berlambak, fail berlambak konon banyak kerja le. tapi mata layan cerita korea, layan pesbuk.  aku bukan spesis hipokrit oke. 


wahh cerita macam diri bagus je kan...eh tak, aku pun pernah je layan korea kat ofic, pernah je update blog kat ofic, tapi semua kerja dah settle la baru nak layan bende-bende lagho ni. aku tak cakap aku baikkkk beno tawaduk dengan kerja. aku pernah juga melalui fasa awal bekerja yang malas-malas sikit. tapi oleh sebab aku ni suka explore, aku suka study bende-bende yang ada dalam ofic ni,  nak ambil tahu setiap satu kerja dalam ofic, suka tolong buatkan kerja orang, tu yang jadi orang pun sesenang nak hala kerja tu kan aku sebab aku tahu semua kerja-kerja dalam ofic ni, dari admin, civil, qs, akaun, pengsan kan. nyesal dulu suka explore! T__T



dahulukan kerja, baru nak layan movie etc. buat kerja pun jangan pikir nak siap cepat, tapi hasil hampagas, salah itu salah ini, lebih kurang je buatnya, jangan jadi camtu. matlamat datang ofic dah tentu nak jadi pekerja yang boleh buat kerja dengan bagus!. kadang aku pikir boss ni berat sebelah, mungkin die tak nampak aku bizi dengan kerja. die banyak lebihkan budak baru masuk ni, eeee aku tak berkenan ok cara die bekerja. teruk!. kalau die buat salah aku yang kene hadap leteran boss sebab die cakap aku tak ajar. cis! padahal budak ni yang pemalas.! buat kerja time boss ade, pastu lambat. dahlah lambat, pastu boss suruh aku buat. kau rasa?? hipokrit! fed-up lelame aku kat sini. dah macam senior kene buli dengan junior. plissssss


bai.




Monday, December 15, 2014

PJJ/PLK LIFE : MINGGU TERAKHIR KELAS! PHEWW...

hai salam korang..


walaupun korang bosan dengan update pjj aku. aku dulik ape. aku rasa ni je modal yang tengah hot untuk di share. heheheee


seperti yang korang tahu, final exam lagi 2 minggu. eh tetibe dade ni debar-debar. tangan jadi basah. takot wei. 

minggu ni minggu terakhir kelas. semalam ahad dan sabtu lepas pun ade kelas. minggu ni ade lagi kelas. pengsan woi ulang-alik Johor-Kl. TT__TT


aku tak zabar sebenarnya nak abeskan kelas yang tinggal satu je lagi ni iaitu hari sabtu dan ahad ni. lepas ni nak fokus untuk final. 


sabtu lepas kelas macam biasa. lecturer ajar pun laju kalah F1 kau tahu. lalat yang terbang laju pun kalah, kipas syiling yang berpusing pun kalah olz.. last kelas ni kau paham-paham je, banyak chapter yang belum cover kene laju-laju. semputttttttt! tu subjek FAR la. FAR (financial and reporting 1) ni aku tak risau sangat sebab bende banyak mengira ni kene paham format, sebab aku ade basic akaun mungkin senang la, cuma kali ni buat publish acc dengan cash flow kene ikut standart ler. propesional standet kate die. 


subjek MACROEKONOMI pulak, lagi tak bernapas. last week  test. lepastu kat i-class; assignment, quiz, discussion bertubi2, berlambak-lambak sekali bagi. awal-awal dulu taknak kasi T___T sedih sebenarnya bila semua bende last minit kene buat. stress as a PJJ student k!. mengenangkan markah dalam i-class di ambil kira as CM kene gak la gagah buat semua tu. 


subjek ENTrepreneurship  aku tak risau noh. cewahh tak risau konon. risau la sikit, kot2 aku salah bagi jawapan ke ape. tapi mohon jangan la salah paham ye. last week dah review chapter mana yang bakal keluar dan tak pernah keluar. lect cakap sem ni more tougher. thats mean, sangat susah. di jangka je la.. omaigadd! aku rasa bukan aku sorang je suka subjek ni, semua orang pun suka....sebab lect tekankan dan bincangkan terus topic-topic yang dijangka keluar. harusla bagi hint kan. 


subjek CTU (titas) pulak. pheww last week presentation!. solo presenter ye aku. sila paham gemuruh di lautan tu cemana. ade story ye di sebalik kisah pembentangan ni. aku kan suka salah paham. aku ingat ustajah nak tak lebih 5 slide rupanya tidak!. so, aku pun buat seringkas yang boleh. semua aku letak key-point je. niat hati aku nak elaborate sendiri je..sekali gelabah entah cerita mengarut ape aku kasi. sudahh la baju aku kene aiskrim!. bikin malu tahu....banyak ye aiskrim tu tumpah kena baju, bajunya pun aku tak rendam lagi. lantak la situ, tak boleh ilang kotoranya bibik buang je dalam tongsampah!. padan muka!. lepastu aku salah terang maksud zina dengan rogol. cis!! haru satu kelas. eeee tak suka la. present sorang-sorang, mencabar sangat tugasan tu. dah la suara aku keccilllll...kene sound dengan ustajah suruh kuatkan sore. mane boleh. aku kalau naik kan volume suare dah jadi macam menjerit. macam nak gaduh dengan orang. kau jangan macam-macam!. nanti ustajah ingat aku nak gaduh dengan die cemana?? aku ni dahla gangster suara kecyil! kakakakakaa


subjek MGT ok la, ni subjek management. last week, ade test 2. MGT ni subjek santai je dalam kelas. lect akan baca slide dan terang. kau paham jela hazab tahan menguap tu cemana. tapi kat i-class woii banyak bende nak kene buat. fengsan. dulu, aku cenderung untuk jadi 1st student yang jawab. sekarang non-ado ye. aku 2 minggu sekali baru bukak. mase tu soalan discussion semua subjek bapak gila banyakkkkk oke. siap aku kene buat satu folder doc untuk discussion sahaja. 2 jam hadap bende-bende ni. masa mencemburui aku tahu. ni update blog ade masa pulak khenn. dasar manusia aku ni! 


kalau last week kelas haru biru. minggu ni lagi badai taupan bakal berlaku. nak-nak kelas FAR 4 jam!. abes kelas je rushing nak solat, cop tempat duduk untuk subjek ent. mane mase makan wei? non-ado. kelaparan. kol 630 kang balik kelas matahari dah terbenam. nak hadap jem pon satu hal. oii pjj student memang kene kental wei. percaya lah!.


kalau korang yang suka adventure, jenis body kuat gagah dan mental stabil silakan ambil pjj. kalau jenis yang cepat penatttt...kejap-kejap nak baring, perut tak tahan lapar, kejap kepala pening la manjerr gitu memang kene pikir namribu kali untuk pjj. aku tengok semua student kat situ jenis kental je. buku dah la banyak kene bawak usung sana sini. menapak lagi. terkejar-kejar naik turun lift, tu belum kelas tumpang kat faculty agro. masak wei masakk. sport shoes salu aku pakai. no la nak makeup bagai. semua dalam kelas jenis muka pokus dengan niat nak degree je. dulu zaman dip boleh la nak makeup namratus inci tebal. kasut tumit 10 inci. gituw. hehehehe aku ni buat takut orang je kan...


tapi ni pengalam pertama aku la. mane la tahu sem akan datang bende ni jadi sweet dah..


aku kene jujur kan. kalau aku tak jujur, cerita coverline, tak best ar, aku tak suka hipokrit2 ni aku nak korang bersedia mental pizikal. itu lah yang ibu aku dan orang ramai cakap dengan aku sebelum aku buat keputusan untuk pjj. jadikan ianya satu cabaran! 

anda cabar diri anda dahulu baru anda tahu anda boleh buat!!! cayokkkkk 

majulah Azi demi segulung ijazah!!


JOHOR FOOD PANDA.

hye korang..

korang mesti dah biasa dengan foodpanda kan. 

aku pestime ni try. tahu pun kat blog namee, terus rasa wow hebatnya!. ape food panda ni?

ala die macam satu syarikat penghantar makanan. yang mana restron ke fastfood yang tak buat delivery service. kira ko duk depan komputer ke phone, klik-klik---- makanan pun sampai. cakap je nak makan ape. piza, mcd dan sekutunya tu ko toksahla cari bikin hati depa panas je la pulak kan. haha :p

khamis lepas, aku bz tersangat dengan kerja opis, asimen, kuiz, test lagi. superb bz sampai tak sempat nak keluar makan. perut dah berkeroncong hebat. hehee

terusla search https://www.foodpanda.my/ kan senang hidup. 

memula aku risau jugak kot-kot la takde penghantaran kat Taman Daya, Johor kecewa je. tak sangka pulak adoo...maka jom la membeli belah dengan pantes! kekekee


ade weii kat Taman Daya, terus je ajak opismate join sekali!. 




gituw step-nyee, 

senang bebenor. ko dah pilih pilih. tunggu dalam masa 1 jam. dorang akan bagi estimate time dont wori korang boleh la bajet-bajet masa korang. kot-kot la nak berak dulu ke, ape ke. miahahaa eh kalau korang order hari Jumaat, mungkin penghantaran akan lambat sikit la sebab dorang nak pergi solat jumaat. lepas jam 2 service macam biasa k!. start operasi jam 11.00 oke!




cer teka cer teka aku order ape...
jangan terkejut k, delivery fee cuma RM4.00. kau rasa??? terus je besok nak order sushi pulok!. :p
kat area aku ni, nak makan Kenny Rogers kene pergi Jusco, tebrau dalam 15 minit. cari parking lagi. menapak lagi, kalau penuh kene Q dulu. eh banyak bende. elok duduk je kat ofice kan. makanan sampai.. lelama manusia ni jadi malas. hahaha akuu la manusia tu bukan korang. :p



tu dia pantas ke tidakk!
oh! baru tahu kat Tesco ade KR. wakaka. nampak no tak pernah pergi Tesco. elleh tesco sebelah jusco. same je jaraknye koo!


ni dia budak foodpanda. aku cakap nak tepek dalam blog. terus je posing. saba je la...

service thorbaik!.


tara!!!!!! tak zabar nak makan dah masa ni, makan muffin panas-panas woii tak pandang orang lain dah!


oh sedapnya mac.cheese  dio!! ni hakakkk yang punya!. kalau aku order mesti 3 bende tu je yang bekenan. red bean, fruit, mac,cheese. yang lain-lain tak bekenan.


yang ni si Tiqa punya, die taknak ayam. 

saje bagi gambar cemni. bio korang teleng pale. hahaha


ok sila order dengannnnnnnnnnnn


sebab dorang memang best!!!


Saturday, December 6, 2014

PJJ/PLK STUDENT LIFE : FINAL EXAM DEC 2014 - JAN 2015.

hai korang..

tahu tak final exam is around the kohner?

gile ah.
begini rupanya kehidupan sebagai seorang pjj student ya. masuk kelas-menguap-makan-balik. tup-tup dah final. baru 5 kali pergi kelas dah final exam? ko bia betul? masih tak nampak lagi ni. samar-samar ni. ibarat pejam mate--celik. terus jawab pekse. ha gituw. ape aku mengarut ni.

sekejap bebenor nak exam dah oi. aku rase macam banyak je lagi silibus tak abes di ajar. aku rasa macam banyak je la benda yang belum belajar. memang hebat ya jiwa sebagai seorang pjj ni. kagum aku sape yang dah konvo as a student pjj. tepuk tangan laju-laju.
aku ni pun bakal melakar sejarah juga ni. ehehe impian beso. baru sem 1. dah feefeeling nak konvo. yela sekarangkan musim orang konvo-konvo. sepupu aku minggu lepas pon konvo gak. tadika 4 tahun la tapinye :p. orang sekarang ek tadika konvo, abes sekolah agama darjah 6 dan darjah khas (sek. agama johor) pun ade konvo. zaman hakak non-ade ok. jeles tau. ni yang latest ni, orang khatam quran kat rumah jiran pun nak di konvo kan jugak. dah kenape.


ni jadual yang paling latest la. yang paling logik pun iya. sebelum ni draft memanjang dah tu, kod subjek pun pakai kod yang lame. ko tak rase nak ngamuk?. kali ok nampak macam guna versi yang ni je. plz la tak payah tukar lagi. tengok jadual pekse je dah gigil tahu.
tarikh pun cun. walaupun 31/12 tu orang sibuk nak sambut tahun baru, bercuti, pergi dataran nak tengok bunga api kan. takpela aku redho kalau itu takdirnya. cewah cerita melayu sangat ni.


jangan puji aku hebat sangat ambil 5 subjek sem ni. dah ku bilang kat entry lepas aku tersilap daftar subjek. CTU (TITAS), patut sem 2 karang baru ambil. oleh sebab
dah daftar dan malas nak drop course,
 kelas pon dah masuk,
dah pun beramah mesra dengan lect.
CTU pun subjek yang mudah dan santai.
maka aku teruskan ajer. aku percaya terselit hikmahnya nanti.

walaupun (lagi) dalam kelas CTU ramai senior sem 2.
aku jek sem 1.
memang rasa janggal yang amat. tapi takpe, aku pikir datang kelas 7 kali je sepanjang 1 sem. bukan hari-hari jadi tak la rase vengang sangat.
walaupun (lagi dan lagi) bakal ada presentation sorang-sorang. lame tak berucap depan rakyat jelata. aku gagahkan juga. tak kan ku sia-siakan peluang ini. cewah.

eh tapi serius la korang. aku rasa sape yang nak ambil CTU untuk sem 1 sila la ambil. sebab sem 1 ni bukan berat sangat subjeknya yang kita belajar. semua asas-asas jek. dan CTU ni pula tak payah beriya-riya study buku. logik akal dan fakta yang aku rasa korang pun tahu benda tu. ha camtu. last test CTU aku boleh jawab dengan jayanya alhamdulillah. bukan bangga ya, sebab hari yang sama test FAR aku kecundang--rasa down giler. kira CTU ni pengubat duka lara ku. hopefully CTU dapat menyumbang pointer ku nanti. :p

jadual aku jugak. tapi Kak Tim buatkan versi comel. baik sangat kak tim ni offer diri nak buatkan. terharu bebeno rasenya. kak tim dengan kak sue kawan baik tau dorang selalu berkepit je. sama-sama dah kawen dah ade anak-anak pun. tapi dorang baik sangat la, dan sangat memahami orangnya. seronok la satu kelas dan satu group assignment dengan dorang! sem depan tak dapat la nak satu kelas lagi.


ok la kat sini aku nak kasi tahu juga antara subjek yang paling aku gerun. hope sangat tak repeat paper ni tau! MACRO. oi takut sangat subjek ni. aku kalau study macro kene 2 hari. die aje. tokleh kacau subjek lain. nampak macam mudah. bila buat latihan dah rase pening pelik, tah pape je rasenya. banyak formula GDP GNP MPC la etc semua tu. kalau salah masuk akan menjejaskan soalan-soalan berikutnya. kira ni berantai punya soalan. sape dah ambil macro ni die tahu la. dalam kelas aku ramai repeater. eee takot-takoot!. aku tak terel macam korang. :(


subjek kedua takot. FAR. ni memamng kategori wajib takot. tapi tak sekiller MACRO. ramai yang takot oi. sem ni fakulti siap buat satu kelas khas untuk repeaters sahaja. kau rasa? tapi oleh sebab aku memang minat akaun. need more exercise azi!


ENT dan MGT sopak ok. subjek menghafal je ni. sonok memang hafal-hafal ni. T__T. aku try buat soalan past-past sem keliru noks. soalan ni mintak ape, rase nak maki je. putar satu alam sekali nak bende yang simple je. miahahahaa. need moredoubledoubleplusplus exercise!!.

pheewww!!!

gigil pale lulut la. kang lepas exam gigil jugak pale lulut tunggu result. cukup tahun tanggal kepale lutut aku! kerja nak gigil je mane tak longgar alignment tulang tu. kekekee


macam mana gemuk tu senang. macam tula aku harapkan untuk final exam ni! :pp




Wednesday, December 3, 2014

20 TAHUN BERSAMA.

hey hello..

kita masih lagi berada dalam mood throwback ye uolz. aku suka cerita-cerita masa lalu...kelap kelip semakin sempit... sebelum aku naik bingit...sebelum darah aku naik.. eh maapkan saya... terbawe-bawe lagu tepi sikit tepi sikit tolong tepi sikit tolong tepi sikit... eh ko jangan start boleh x!. :p


aku sayang dengan persahabatan yang dibina antara aku dengan sohabat aku ni. since 1993 - 2014 ce kira berapa lama dah cer kira cer kira. dari tabika umur 6 tahun sampai sekarang ni 26 tahun. tu diaa. 20 tahun dan masih mengira dan terus mengira ya. hari ni aku nak cerita bersama salah sorang sohabatku namanya Ain. aku tak ramai sohabat ya. dua ketul je. Ain dan Ain. dua-dua boleh name Ain. nampak tak sesuai dengan aku tu. :p


gambar harus sepia ok. barulah sesuai dengan tajuk kenangan zaman dulu kala. cewah.

aku dengan Ain boleh dikatakan berkepit ajer doplopatjam. tak cukup jumpe kat sekolah, kang petang-petang merayap rumah die lepaks kat pondok. sehinggala kami berada ditingkatan 3 tak silap aku. kami terjadi sedare. omaigad sangat. mokcik die kawen dengan sepupu ibu. ko tak rase pelik tengok muka die dimajlis kaum kerabat ku?. ha gitu kisahnya. dari sohabat boleh jadi sedare mare olz..


aku dulu pengawas. Ain pengawas perpustakaan. baju kaler biru v/s baju kaler ijo. untung kawan dok jaga library ni, boleh pulang buku sesuka hati mak engko. ade tu tak pulang sampai cukup setahun baru pulang. bayo denda pon non-pernah ya. huntung ke idok. berbeza ya dengan aku. aku pengawas garang ok. kawan ke tak kawan bff ke bf ke. ko salah tetap aku catit name ko, tetap aku warning. sebab aku berpegang pada prinsip. walaupun aku cakap aku tak tulis name engko. tapi aku tipu. aku tulis jugak. bukan korang tahu pun. dan besar-besar ni je korang baru tahu. kejam tak kak limahhhh!


kalau ade pape aktiviti sekolah, aku dengan Ain wajib join. wajib tepek muka dalam mana-mana event, rombongan sekolah, pertandingan etc. harus tepek muka ya. dalam kelas, dalam dewan, dalam bas rombongan, dan pape hal pon suka duduk paling depan. sedia maklum, aku dulu tidaklah berapa kompident. berbeza dengan Ain. die ni memang muka slamber, kompiden tahap 5. jadi bila aku selalu dengan die. aku tengok cara die, ianya menginspirasikan aku. gituw. jadi, lama kelamaan aku jadi confident nak aju soalan, nak bertanya, selalu nak kedepan je....nak bagi ucapan. tetibe nak bagi ucapan??


walaupun kami ni bff, tapi minat kami tak sama pon. tak pernah sama. dan tak pernah nak bergaduh sebab tak sama. tak pernah nak paksa diri minat kepada minat die. begitu juga sebaliknya. ade sesetengah bff kan suka baju sama, kasut sama, kelab dan persatuan pun nak sama. ni cara masing-masing la kan. tapi kami tak pun. kelab persatuan semua lain. masa sekolah, kami banyak borak pasal masa depan. umur baru 17 tapi tak zabar nak umur 20-an. nak kerja itu nak kerja ini. sekali dan besar godang ni ase rindunye zaman umur belasan tahun. siriusly i tell u!


lepas SPM. kami sama-sama masuk form6 ambil aliran sastera la ofcourse. cuma subjek pilihan masa tu. Geographic atau Sejarah. oleh sebab result aku agak bagus sikit :p maka aku terpisah kelas dengan Ain. Ain kelas 3 aku kelas 2. lagipun aku pilih subjek sejarah. Ain pulak geographic. pernah aku cuba minat geo, masuk kelas geo 2 kali je. end up aku tukar subjek. masuk kelas sejarah. nampak tak aku dari dulu sampai sekarang sukar membuat pilihan. tokleh buat pilihan. :p. seb baik lah cikgu kasi tukar tau. mau tak kasi, aku kan setiausaha kelab PERUNI (Persatuan Pra-Universiti) harusla dapat. kahkahkah.


eh aku masa form6 aktif bebeno. maklomla secretary kelab. banyak jumpe cikgu-cikgu uruskan segala macam event. pengerusi dok sedap bagi arahan. pedap tau. Ain pulak masa tu Naib Pengerusi PERUNI. memang dimana ade Ain pasti ade aku ye. bayang-banyang disitu. yang sebenornya Ain yang cadangkan nama aku dekat pengarah. wow pengarah kewww! kemainlah minah tu dok puji cara kerja aku. kihkihkih. tapi percayalah. bila orang dah letak expectation yang tinggi pada kita, kita perlu bagiii betul-betul!. sampai satu tahap PERUNI jadi nombo satu dari Sekolah. paham tak paham tak. :p mujurlah aku tak lama sekolah form 6. adelah dalam +- setahun. lepastu dapat offer kat PMM. terus angkat kaki tinggalkan cik Ain ku sayang. tapi masa tu aku tak rasa bersalah sangat sebab masih ade lagi sorang sohabat aku (Ain) bersama dengan die. tup-tup sohabat kami tu pun dapat panggilan Poli. :p tinggal Ain sengsorang abeskan form6. alololo cian.


walaupun aku jauh di Melaka, Ain lagi satu lagi jauh kat Penang. memang balik pun jarang. berjumpe pon jarang. kalau balik semester barulah boleh pergi meronggeng. lepas je abes diploma 3 tahun. masa nilah aku, Ain dan Ain sama-sama cari kerja. satu Kluang kot meronda. banyakkk sangat pengalaman kami masa cari kerja sama-sama. at last, aku jugek yang menggangur. Ain dapat kerja gomen jadi PA pengarah salah satu jabatan kat Nusajaya. aku lama---lepastu baru dapat kerja kat sini. tempat sekarang aku kerja ni. lame dah noks mak kerja sini. :p


aku tak sangka dapat membesar bersama-sama dengan sohabat aku ni. melihat die jatuh, melihat die bangun. mengharungi suka duka ini dengan penuh manis. walaupun.....hehee


aku bukan nak tayang persahabatan aku ni. cuma aku nak luahkan kat sini betapa aku sayangkan persahabatan ini. kot-kotla umur aku 60 nanti ilang ingatan. maklomla makin lama makin tua. ingatan pon tak berape nak cun, banyak makan semut inilah padahnye.

hope uolz pon sayangkan persahabatan uolz k. eh pandai je nak nasehat orang :p


k, la bai. dah panjang beno dah ni!


Tuesday, December 2, 2014

RESEPI: JUS LOBAK SUSU TAK BERAPA MUDAH.

hai. lame tak share resepi..eh bukan, lame tak tayang resepi. :p

pada suatu hari, ceknab teringin minum jus lobak susu. terasa janggal menyebut lobak susu. selalu sebut carrot susu. nampak tak malaysian die tu?

aku pun malas-malas manjer gitu nak buatkan. tapi ceknab merenggek-renggek kat telinga ni nak carrot susu nak carrot susu. miahahaa. maka aku gagahkan juga buat. lagi pun ni pestime guna shake n take pemberian mokteh ku tersayang. muahh sikit. :*

aku pun google acaner buat carrot susu ni. taipla resepi carrot susu mudah. perkataan mudah memang tak pernah tinggal bila menggunakan google ye :p. cara menjahit langsir mudah. cara nila telekung mudah. cara gosok tudung satin mudah. semua nak mudah. dasar manusia aku ni.

masalahnya mudah ke idok...

maksud mudah yang diterjemahkan oleh kamus aku. mudah semudah campak-campak maka jadi. gituw. maka, marilah kite melihat sendiri mudah ke tidak dalam menyediakan jus lobak susu ni.


potong lobak sebatang(buang kulit) ---- kisar halus dengan air masak ---- tapis. bab tapis ni tak gemar dilakukan ya. memang dasar pemalas ke ape tak tahulah aku. kena juga rajen demi ceknab. pokoknya...mudah-mudahkan lah.....

dan tapis. airnya masuk balik dalam pengisar, letak susu 2 sudu makan (tak penuh). letak ice cube 10 ketul (kira pulak ko). kisar lagi sampai ice tu hancur. kalau suke spesis coolblog. boleh lebihkan ais.


hampas lobak tu jangan dibuang. sayang sekali. nak makan memang tak tergamak kan. maka, harus dijadikan mask. nampak tak, benda mudah yang dipelbagaikan. perut kenyang muka cantek! gituww

selamat mencube awakk-awakk, :')




Monday, December 1, 2014

PERTAMA KALI CONFIDENT TAKJUB.


Hai, helloz...

Awakk---awakk---awak nak tahu takk..Sebenarnya tak best pon ponteng kelas..awakk kat mana awak kat mana. Bhahaha gelis ok.

Sebenarnya baru sekali ni la seumur hidup aku ponteng kelas. Bila di trobek zaman-zaman sekolah, zaman kat poli. Memang non-pernah ponteng kelas. 

Ibu cakap aku kalau belajar begitu bersungguh-sungguh. Tapi result idoklah membanggakan sekolah pon. Siape spesis aku die mengerti. Belajar nak rak. Result aikk??. Orang tak belajar rak-rak-rak pon result lagi hevat dari aku yang belajar rak-rak ni. Paham tak paham tak. Cikgu Jas cakap teknik aku belajar salah. Ye meyh?. Aku pernah dapat 3.48 masa diploma. Kau tak rasa nak terjun bangunan ker? 0.02 mata lagi nak 3.50. kecewa die sampai ke harini dok terkenang. Sadis!

Masa tingkatan 5. Aku pernah jadi MC perhimpunan mingguan sekolah. Paling panik, minggu tu ialah English Week! Yessss walaupun Cuma baca teks yang di sediakan. Tapi die punya merembes peluh-peluh lencuh kalau ditadah boleh dapat 3 beldi ok. Tak tipu.

Aku hanyalah pelajar perempuan yang baru berusia 17 tahun, nampak suci dan nobs. pemalu tapi sweet. silakan muntah. 

takda confident. takde keberanian untuk berdiri di atas pentas. nak-nak kene jadi MC. memanglah haru.

Sebenarnya ade kisah. Aku sedor minggu tu memang minggu aku bertugas. Aku khen pengawas yang disegani di sekolah. :p. Tapi aku buat vodo je. Aku buat tak geti je tengok jadual bertugas tu. Aku lebih rela berdiri sebelah tiang bendera johor naikkan bendera diiringi muzik daripada jadi MC. Tolong la paham!

Then, Margaret (penolong pengawas) panggil aku. Bagi teks yang disediakan suruh aku 'bawak' perhimpunan hari tersebut. Menangis aku di kaki lima tiang bendera johor. Nak ke taknak dah memang kene NAK jugak. Gigil kaki naik atas pentas. Pandang depan. Omak ai boleh gugur jantung aiolz. Begitu ramai ye student. Yang mana kawan baik, musuh, boipen, exboipen, admire pon hado Ecehwah. Memang terasa dayus ketika itu. Dah kenapa tetibe perkataan dayus.

Teks paling panjang ialah ketika pembukaan majlis dan bacaan ikrar. We, the people of Malaysia, pledge our....bla bla bla. vision mission sekolah lagi. Matik la nakkk. Peluh-peluh tengok muka pengetua, ketua-ketua bidang, cikgu-cikgu, semua la....begetar bibior mak nak memulakan aksi. 

Tapi alhamdulillah akhirnya aku dapat jalankan tanggungjawab dengan sempurna. Ade sorang cikgu cina lupa nama die. Puji aku tau. Die kata aku bagus. Ko tak kembang montot mase tu?. Terus je confident level aku up. Buat macam majlis sendiri. Terus je jadi hebat. Kahkahkah. Terus je nak jadi MC lagi. Kene puji terus over! komen kawan-kawan masa tu, dorang kata ok. slang mat salleh abes. Sampai loya tekak dorang mendengornye. Kahkahkahkahh seminggu kene perli. aku manela sedor intonasi aku ketika itu. bedoa je cepat abes...

lakonan semula haruslah mantap. kekeke. rindunye nak pakai baju pengawas. kelab pengawas memang best. jalan-jalan makan angin. sesuaila dengan aku yang suka bejalan. berbaju pengawas di Teluk Cempedak, Pahang. sweetlahh sangat khenn.


Sebenarnya aku boleh Cuma tak yakin dengan kemampuan diri. Bila mencabar diri barulah aku sedar bende ni simple je macam makan kacang. 

Inilah perkara pertama yang memotivasikan aku untuk bercakap di khalayak ramai. mulai haritu, pergi kemana-mana atau lakukan apa sahaja perkara yang dirasakan bentul dengan penuh yakin!

pengalaman yang sangat manis! terima kasih SMKL!


Abes dah..


Saturday, November 29, 2014

GOOGLE KATE KANSER.


hey. hello..


bulan november ni bulan yang tough, sehinggakan saraf-saraf aku sering menunjukan perkara-perkara aneh lagi menghairankan. Antaranya.

1. Jari kelingking bergerak sendiri keatas ke bawah kekiri kekanan. – peliks
2. Otot peha ku tetibe je begego sendiri. Macam ikan keli kene sembelih tapi still begerak-gerak. – aneh
3. Ibu jari kaki kiri secara memvavi buta lenguh-lenguh. – hairan.
4. bila tidur malam, kerap kena simpul biawak ke buaya gitu la. hoii orang noreh getah pon tak macam aku punya nerakah dunia.

Walau hairan dengan tingkah laku tersebut, aku tak pergi cek kat spital pon. Aku anggap bende ni normal untuk gadis seperti ku. Muntah!. Oleh sebab bende ni kerap berlaku, maka....

Aku pon mengambil keputusan untuk buat medical checkup. Tak jauh. Dalam google je. Aku pasti ramai doktor-doktor pakar disitu sudi membantu.

Aku pon taip la. “kenapa ibu jari kaki saya sakit secara tiba-tiba

Nah kau begitu ramai ya 'doktor' nak jawab persoalan aku tu. 'Doktor' petama kata. Aku mungkin terkene buatan orang. Kalau ibu jari kaki kiri sakit berdenyut-denyut maknanya ada orang hantar 'bende' bla bla bla bla. Sampai la kepada 'doktor' yang ke doploh, beliau sahkan aku ade kanser saraf. Vodo je. Ke aku yang vodo. Terus tutup laptop. P ngoji. 

kau orang pernah tak jadi macam aku. nak selidik punya selidik dalam google pasal perkara aneh yang berlaku atas body kau... sampai satu tahap google kate kau ade kanser. :p 

tanye google sape suruh! 

Abes cerita.


Belumm. Belummm abes. 

Ibu dah banyak kali buat pesanan tanpa penaja. "Minum susu minum susu minum susuuu kau degil kenapa. Kurang vitamin. Kurang nom air. Kurang rehat. Jangan sampai kurang siuman lepas baca statement kat google. Boleh gila!. Mengarut". Masalahnya google yang kate bukan aku!.




Friday, November 28, 2014

PONTENG KELAS.


haiii...mood tengah baik ni. :))

entry ini ditaip pada jam 4:02PM. sajer nak nyembang. agak boleh tahan lama tak update. bulan ni aku terlalu sibuk. percayalah PM pon tak sesibuk aku. tolonglah percaya.

sebenarnya aku nak gtau yang aku bangga kerana akan ponteng kelas sabtu dan ahad ni. gila pompuan ni khen. tapi aku rasa sepanjang aku sekolah lepastu masuk poli. ni kali pertama aku ponteng kelas. nampak tak dulu aku student yang amat bagus!

aku memang dah sedia maklum kelas FAR hari sabtu batal. alang-alang satu kelas batal. ape kate kita batalkan je semua kelas-kelas-kelas-kelas yang ada. ha kan mudah cara tu?

amboi kemain azi kan. baru sem 1 dah besar kepala. lempor je muka die dengan selipor baru sedar diri -kata jessica snsd

aku bukan sajer-sajer nak ponteng. adelah dalam 3% sajerr nak ponteng bakinya 97% tu memang terpaksa ponteng. mihmihmihmih. aku nak ponteng kelas ni pun aku merujuk kepada orang-orang hebat dulu. 


nampak tak makcik-makcik aku faham situasi aku tu. mendapat sokongan mereka pun dah cukup. eh dah macam ponteng kelas ni satu bende yang mulia pulak! :p

ya, benar. ibuku sakit. lagian aku juga enggak sihat kok. dah kenapa intonasi nya harus indon. ni la makcik-makcik ku sayang...sayang dorang angat tau. kepala bigo!


walaupun kerja sekolah banyak hazab. aku list kan je dulu. bia die bederet-deret. TT__TT. duduk molek kat situ diam-diam.


ye...ye.ye aku sedar kerja sekolah tu banyak. tapi makan tetap makan. :p. sebenarnya aku nak cakap kat sini, merujuk kepada gambar di atas. si atiqa tu kurus kecik gils ok makan banyak mana pun still kurus kering. si tiqa ni memang makan banyakkk kau bela antu raya ke hape. haha habes ok die makan! licin!. aku cuma makan sushi 3 pinggan jek. amboi cakap pinggan tu dah macam membayangkan pinggan saiz dulang rumah pulak kan. ala piring kecik sushi tu la. cuma 3 ketul je aku makan. plus aiskrim plus air. bruppp tu je pun dah kenyang sangat-sangat. tu pun aku rase macam berat dan naik 100kilo!. 

nampak tak permainan die tu. 


Wednesday, November 5, 2014

LECTURER EXPECTATION.



Dah tiga kali aku datang kelas. 
kiranya dah boleh faham rentak setiap satu lecturers aku untuk semester ni. Oleh sebab aku ambil 5 subjek (hevat T__T) sem ni makanya aku bertemu dengan 5 orang lecturer lah kan.

Aku tak rasa lecturers kenal aku hehe. Sebab ramai kot dalam kelas. Mungkin ingat muka la, nama barangkali tak tahu. Atau mungkin kenal nama tapi muka tak kenal. Aku selalu tonjolkan diri dalam i-class. Kalau lecturers up topic discussion baru, aku mesti seboleh mungkin nak jadi nombor 1 yang jawab. Kahkahkah. Tapi bila dalam kelas syahdu, mendung, el-nino di hati :p. Tak berape nak menonjolkan diri. 

Berbeza masa zaman aku kat poli suatu ketika dahulu. terlalu menonjol sehingga berasa jengkel dengan diri sendiri kahkahkah. Well, aku kan pantes. Kalau lecturer tanye aku mesti nak jawab dengan pantes tolak tepi kalau bende tu betul ke tak betul. kalau tanya soalan bertubi-tubi. Aku memang dari zaman sekolah lagi suka duduk meja paling depan. aku ingat lagi masa tingkatan 5 subjek matematik. aku siap kene tempias ailio cekgu malik masetu tu. :p saksi adalah cik Ain. haha. kalau naik bas pun sama, nak duduk depan pintu bas sebab senang nak keluar. :p. suka duduk depan tiap kali attend course or any seminar. sebab aku rasa kalau tak aku yang duduk depan takde sape nak duduk depan. suka tengok tv depan-depan. semua nak kedepan je. ape jenis manusia aku ni. satu perkara aku suka duduk belakang - tengok wayang. patah leher engko kalau duduk depan. :')

pic taken : 2008 something... 
| bila duduk depan aku boleh curi gambar dorang dalam kelas. ade yang verangan nak kawen (Dilla) ade yang bergosip...kehkehkeh | 

Kali ni degree, aku jadi macam pendiam. taknak duduk depan. Mesti kawan kelas aku masa kat poli heran dengan pompuan ni :p. Sila la percaya ok. Aku jadi budak yang paling noiff, blur, tawaduqq, sopan santun bak gadis penyambut tetamu gituw dalam kelas. Tapi dalam i-class aku agresip. Sampaikan minggu lepas, ade sorang classmate tegur. “awak ke azinur?” ohh debo-debo terus dade kiteww awakk. Hahaa

Ok. Sekarang aku nak cerita pasal lecturer. Bukan mengumpat ya. Aku nak share sikit. Lecturer aku sem ni semua bagus bagus best-best hevat-hevat belako!!. Dorang ada cara tersendiri nak ngajo cemana. Dorang tak suka jalan ke dorang suka berjalan ke mase mengajar ha tu suka dorang la. Ikut la style beliau nak ngajo kan. Cuma ape yang lecturer korang harapkan dari korang? Means, cara dorang ‘beri’ sesuatu penyampaian tu. Eh cemana nak cakap ek. Contohnya macam ni,

Lecture FAR aku, beliau ajar bagus! Itu yang aku suka sekali. Penyampaian die jelas dan mudah di pahami. Dan beliau selalu membantu dalam kelas. Selalu cakap gini dengan kami “i treated u tak macam student full time. Uolz semua nak degree sebb nak naik pangkat kan...?keh2” ha gitu. Means kita ni pekerja yang nak naik pangkat. Jadi die layan kita macam rakan sekerja gituw hehe. Kalau nak kasi kerja sekolah pon die jadi macam serbe salah. Die sendiri yang cakap gini “alamakkk puan, dahla banyak kerja kat office kena jawab soalan pulak..dengan anak lagi......” ha gitu.  Jadi beliau selalu membantu. Kalau kasi penerangan tu ringkas dan terang dan nyata. Aku suka subjek FAR sangat-sangat. Sampai aku rasa “eh tak payah study la far ni, sebab dalam kelas dah terlebih faham” gituw typical azi ;p 

Ada juga lecturer lain treated kita macam kita ni full time student. ade yang bagi assignment mengejut, test mengejut, ade yang mendesak kita suruh paham ape yang die ajor. hahaa dan suka bagi arahan like u knowwwww everything............. u must see from helicopter view...write something i dont knowww....not in my text book or my slide....use you own words!! remember! write something that i interesting...i dont know bla bla bla. Kahkahkah. Ni kalau mr. adlan bace mampos aku ni. Aku suka cara mr. adlan ngajo. Sempoi memang sempoi. Kalau die kasi case or question, die expect “student must answer the question with something that I DONT KNOW!”. Jadi, ape agaknya perosaan korang?. Aku rasa mr. adlan tahu semuaaaaa benda. Jadi apa yang die tak tahu ye? 

Last assignment, aku hantam buat ayat sendiri, lepastu aku tambah maggi cukup rasa, ehh tak sedap jugak, aku letak sos kimball pulak. Tambah pulak mayonis, tabor serbuk ikan bilis. Nah! dah jadi kari kacang dal. Di harap en adlan tak tahu resepi aku ni mampu menjadikan kari kacang dal thorbaik dalam mesia. Kau mampu? Haha

sekarang dalam semua perkara aku lihat dari pandangan roket. kita up sikit dari helikopter. muehehee. .

Sebenarnya aku tengah pening buat assignment ENT by mr. adlan. :')) Semoga aku A dalam subjek ni. Bukan susah pon. T___T


Seriously???




Tuesday, November 4, 2014

KELUH KESAH KAK ESAH.

Hai, hello..

Kalau sebelum ni aku banyak dengar orang cakap buat PJJ kene banyak sabar, positive mind, positive thinking semua tu. Tapi aku bangkang kata-kata dorang yang negative. Aku cakap aku boleh punya. What a small piece. Orang cakap susah. Aku bengkes kata-kata negative tu, mana mungkin aku boleh kecundang. Mana mungkin aku boleh tewas. Mana mungkin aku mengalah sebelum berjuang. Mana mungkin...mana mungkinnnn..... jerit batin ku...

Nah!

Orang tua kata jangan kau membongkak dalam berkata!
Sekarang dah jadi kat diri sendiri barulah dahku fahami bahawa PJJ bukan satu perkara yang mudah! Bukan satu perkara yang remeh!. Ianya adalah satu perkara yang penuh dramatik, horror, action, disaster, tsunami,  dan segala macam hal.

Honestly. PJJ memang tough! Memang kena kebal hati perosaan. Kau kena ketepikan segala macam hal peribadi, hal kenduri kendara, hal boifen, gifen, hal pejabat, hal kerja pejabat yang tak pernah abes, hal jiran tetangga yang suka bertanya bila majlis?, hal sedara mara bila tanya bila tarikh kawen?, semua tu kena kebal untuk di satu kan dalam istilah PJJ. Kental kah kamu wahai azi? Aku hampir juga nak give-up satu hari tu.. aku tak tahan benar . Tapi bila dah tanam satu prinsip dalam serebrum selebrum, makanya aku kena kental. Aku kena sudahkan apa yang aku mulakan! Itu prinsipnya.

Aku rasa nak give up time bila tau?

Time mengalami kesesakkan lalu lintas di federal higway. Itu paling aku tak boleh tahan. Boleh kena demam panas! Migrin! Muntah angin! Gout! Dan sama erti denganya.

Aku dari Johor pergi Kajang duduk rumah acik. So, dari Kajang-ShahAlam 30km around 20minit dengan kelajuan 130km/j. Paling lambat aku keluar pon jam 740 pagi. Sampai Uitm dalam 810 pagi cemtu. Eh tak laju. Hening pagi cemtu jalan kosong. Makanya boleh melenjan dengan hati yang gembira. Balik dari Uitm tu yang disaster! Kira menguji kesobaran. Menguji keimanan. Disinilah keimanan ku di uji. Sangat dasyat kau tahu!. Kelas aku abes jam 6 petang. Sampai Kajang jam 830 malam. Kau rasa ni kategori disaster atau sweet memori yang boleh di abadi dalam ‘my biodata’. No ok. Ini adalah mimpi ngeri yang bertalu-talu. Sampai aku balik JB dia punya trauma bila nampak sigbord KL tu boleh muntah kacep patimah.

Memang la ko cakap ahhh biase letteww....orang KL Selangor ilek je hadap semua tu. Kerek ar ko azi!. ehh aku tak biasa ok. Aku tak biasa jem di jalanan sampai 2 jam lebih. Tu memang aku tak biasa. Kat JB paling koman jem yang pernah aku alami Cuma 30 minit jek kot. tu pun amattt jarangg sekali aku hadap. Bila di situasi yang penuh dramatik tu aku jadi ilang sobar. Dah le aku ni memang tak sobar orangnya. Nasib baik kereta auto kalau manual mahu aku angkot kereta tu jalan kaki. Hahahaha. auto pon die punya letih nak tetanggal kepala lutut. Sampai kebas kaki. tak rase kaki ko tahu die punya puaka tu. T___T. Macam mane member yang dari Pahang, Perak, Melaka tu? Ape perosaan dorang ek. Kene tebiu dorang la. Ke aku je yang over kemain. haha

Pasal jalan je aku nak mengadu. Aku spesis dah tak kuat la nak hadap jalan raya. Nak hadap jem. Dulu masa mula-mula bawak kereta kat jb. Perkara paling ditunggu ialah Jammed!. Heran aku kenapa perangai camtu. Kalau tak jumpa jam. Aku rela beratur kat lorong tol tunai. Padahal mase tu aku ada T&G. Kenapa dulu perangai tah ape-ape. Budak baru nak up. Camtula kann?

kelas aku minggu lepas padat gila! dari 8.30 – 6.00. gap setegah jam tu pun nak solat. Balik kelas jam 6 tu dengan hujan lagi, dengan Running Man datang Mesia lagi, pasal event itu ini lagi. memang bonos dapat di jalanan. Perut lapar lagi. Letih lagi. Bau badan lagi. Eh? :p. Makan memang idok. Kebuluq! Sepatutnya kelas abes jam 11.30 pagi sambung jam 2 petang. oleh sebab ade kelas ganti makanya tak sempat nak berbuat apa-apa. dengan kuiz test saimen submit. Semua tu jadi tekanan jiwa. Pulak tu masa dalam kelas staff kat opis tepon tanye pasal projek report, seminar GST, pasal daptar GST pasal GST semuaaaaaa pasal GST. Pasal pos laju pon nak tanye aku. Begitu penting sekali peranan aku di pejabat ok. Hahahaha verasannnn.  Dah la lect ngajo laju cam ribot. Ko bayangkan satu hari cover sampai 2 3 4 topik. Die punya tumpuan tu kena maksima!. Kene bagi sepenuh jiwa. Kaw kaw. Tak sempat nak menguap. Tak sempat nak kelip mata. Cewahh aku bab nambah cerita memang hevat!. Tup-tup sebulan lagi aku nak final exam dah. hampir terjojol bijik mata. Pikir pakai contact lens je mase tu. :ppp

Kesimpulanya, nak buat PJJ hati kene SADO!


Monday, October 27, 2014

CONTEST : DREAM TRIP TO MACAU!

hai, hello....

aku adalah orang yang paling seronok bila dapat pergi bercuti disaat berlaku ketengangan dengan kerja-kerja di ofis. lagi bertambah seronok bila dapat pergi bercuti di saat asignment, kuiz, test yang sedang giat membiak bak cendawan tumbuh selepas hujan. keseronokkan yang berganda ini kita namakan beronok-ronok ya. memang takda dalam kamus dewan bahasa, dewan seri budiman semua tu takde perkataan itu, dalam kamus ahlil keluarga aku je hado. miahahaa. 

dalam berjuta tempat di dalam dunia ini, kenapa aku memilih Macau?. satu, aku tak pernah bercuti naik flight T__T. kesian kau semekin ke ape. kedua, aku teringin nak naik flight. hahaha mohon pihak bertanggung jawab merealisasikan impian aku ya. dah banyak kali sebenarnya niat nak pergi bercuti naik flight ni tertangguh. alahai kesian untuk kesekian kalinya. 

bila sebut je Macau. secare otometik aku teringat Ace Song Ji Hyo buat bungee jumping kat Menara Macau. sape tak kenal meh sini aku debik dengan siku. eceh suka je nak debik anak orang. tak semua orang layan Running Man hokeh!. tapi aku adalah peminat tegar RM sejak tahun 2014. haha. dasar peminat tegar sanggup tengok dari episod 1 tahu! zaman kwang soo bermisai. miahahaaa. sampai la episod latest ni, 216. hevat kan aku. di saat lambakan kerja di pejabat. RM adalah penghapus stress aku. kalau tak sempat tengok. halo-halo je adik aku afiq suruh die donlot. sesungguhnya afiq adikku adalah kaki donlot segala macam bende. legal? illegal? tolak tepi. janji aku dapat tengok. haha. dah kenapa cerita pasal Running Man makan sampai satu perenggan?

ok, seriusnya aku nak pergi sebab nak try sendiri buat bungee jumping kat Menara Macau tu. bungee jumping di Menara Macau adalah yang paling tinggi di dunia tahu? kira kalau aku dapat buat, ianya menjadi kebanggaan seisi keluarga aku ya!. :p and yes! aku berani ok. selepas naik roller coaster kat USS, Singapore aku terus jadi badang yang kuat dan berani. hahaha.


harus letak gambar song ji hyo bagi memberi semangat! kalau beliau boleh masakan aku yang gagah dan berani ni tak boleh? wah kemain mendabik dada!


dan aku telah merancang bahawa aku akan terjun dengan gaya yang hensem lagi macho penuh style seperti ini. barulah masyarakat macau rasa terpesona. matila nak! :p


aku juga mahu melihat keindahan Menara Macau pada waktu malam. penuh dengan neon-neon yang indah lagi permai. kalau la aku ada kesempatan ini??. kalau malaysia ada i-city, tu pon aku tak pergi lagi. hoii impian besar nak tengok lampu kat negara orang.

selain dapat buat bungee jumping. aku juga berkehendak pergi ke Venetian Macau Resort



sebabnya nak naik perahu. walaupun tak boleh atau tidak berkesempatan atau dalam bahasa lain tiada kemampuan untuk pergi ke Venice, Italy, aku masih lagi mampu tersenyum kalau dapat kiranya mendayung perahu sambil menyayikan lagu ikan kaloi versi moden di Macau. hehehee. indah sangat tempat ni. memang aku berkehendak betul-betul la. The Mines, Malaysia pon hado kan, tapi bila dapat naik perahu kat Macau secara tak langsung aku dapat rasakan udara Macau, Vanice, Malaysia ni bersatu. bak lirik lagu, dalam periuk bertemu juga. hah! gituww. River Cruise, Melaka pun tak dapat memuaskan hati ku ini. ecewahh! dasar nafsu besar!

bila dah berseronok dengan aktiviti luar. aku nak juga pulang ke Malaysia dengan sedikit ilmu. dan tempat yang sesuai ialah Macau Science Centre. cantik dan unik gila reka bentuk bangunan ni. kalau korang nak tahu, sekarang tempat ni menjadi mercu tanda Macau. hevat khenn..



 unik kan. oleh kerana aku bekerja di dalam bidang pembinaan. bende sebegini telah menarik hati aku sekaligus jiwa aku meronta-ronta nak lihat sendiri seni pembinaan bangunan ini. dan yang menjadi motifnya ialah isi kandungan dalam bangunan ni. banyak perkara yang boleh kita belajar dan ketahui. aku memang minat perkara-perkara yang ohsem dan daebak!. lepastu balik Malaysia aku cerita tambah sound effect, tambah sikit gaya dalam bercerita. kompom dorang pulak nak pergi Macau esoknya. haha!




Dream Of City, Macau. ini tempat wajib pergi kot!. sebab yang menariknya ada water dancing show. ikan duyung uolz!!! tu yang wajib tengok!


banyak aku google study pasal Macau ni tau. nampak tak aku bersemangat nak pergi Macau siap buat research!. kalau nuffnag tak kasi aku pergi jugak kali ni memang aku merajuk setahun enam bulan. haha ternyata semua tempat di Macau best belako. semoga impian ku ini terlaksana. terima kasih Nuffnag Malaysia kerana mengajurkan contest ini kerjasama dengan Macau Government Tourist Office (MGTO).

aku percaya nuffnag sayang kan aku sebab tadi aku baru cek CPUV aku hado 15 bijik untuk bulan ni. wow banyak dalam sejarah. ewah kemain. orang lain puluh-puluh  bijik tak heran pon. :p. terima kasih nuffnag kerana bakal merealisasikan impian dahku. bakal ye di situ. nuffnag kene tahu ini kali pertama aku join contest, jadi kena bagi peluang kat aku pergi jalan-jalan naik kapal terbang tau!. amaran keras ni. hahahahaha. semoga nuffnag murah rejki!!! :p



Sunday, October 26, 2014

PENGALAMAN BERTEMU PERAGUT!

Hey hello..


Tajuk memang ngeri la. Ni pengalaman aku sendiri. Kisahnya pada 3 bulan lepas. Dan ianya masih lagi segar dalam pale hotak aku ni. Masih jelas takkan lupa sampai bila-bila tau.

Kejadiannya berlaku di Taman Molek, Johor. Aku cembiasa ar lalu jalan ni, sebab (simpang 4 trafic light depan petronas) ni la antara jalan aku balik rumah. Dan aku memang faham benar Taman Molek ni hebat dengan kes ragut, rompak semua tu. Ko banyangkan la, pencuri boleh curi aircond sebeso tidak tu naik moto je. Hebat tak hebat?

Aku ada terperasan satu video yang di post dalam fb oh media. Kes ragut. Makcik cina kot. makan kat kedai makan kaki lima, beg die letak la kat riba. Tengah makan peragut datang rentap beg makcik tu. Makcik tu terikut la sekali sampai jatuh longkang wei. Begitu terdesak dan berani sekali peragut taman molek ni. Aku tak sure la die orang taman tu ke tak. Aku rasa memang tidok la. Sebab taman molek ni kawasan elite. Mungkin orang luar la. Ekceli banyak dah kes ragut kat taman molek ni aku dengar.

Dengan jujurnya, aku memang berhati-hati dengan motor. Satu sebab penunggang motor ni suka suki nak meluru tetibe. Laju. Pastu suka horn tak bertempat. Kat jb ni memang ramai gila penunggang motor. Sebab kebanyakkannya pergi kerja kat singapore naik motor. Kalau ko pergi kat CIQ tu nampak moto bayak gila babeng macam sekawan lombo tunggu untuk berlepas masuk ke singapura. Memang ramai gila la. Jalan aku pergi kerja memang laluan nak ke singapura. So that aku memang hati-hati dengan motor ni. Sebab kedua hati-hati dengan motor is peragut. Peragut kebanyakkannya naik motor kan.

Tiap kali berhenti kan trafic light/membelok memang mata aku kerap sangat-sangat-sangat tengok 2 cermin sisi dengan cermin pandang belakang tu. Kerap sangat aku tengok. Takde la kat trafic light tu nak layan henfon la, layan perosaan la. Memang idok ya. Kebetulannya hari tu aku balik ikut jalan lain. Aku pergi kerja jarang ikut laluan B. Sebab laluan B ni maha dasyat jem nye. So ikut je jalan A. Tapi kalau balik memang banyak jalan. Tiap hari balik memang akan ikut jalan A B C D. Tukar-tukar. Aku sebaik mungkin cuba elak kecelakaan macam kes ragut ni. Memang aku takut gila.

Yang sebenarnya aku memang dah syak ada satu motor macam sesuatu sangat. Masa tu kat trafic light pertama. Motor tu depan aku. Cara die perati tu macam. Ehh kau ni kenapa?. Then, aku tak jadi terus, yang sepatutnya jalan tu memang untuk terus tapi aku belok kiri. Slow. Pintu memang dah lock la. Beg memang aku dah lama biasakan letak kat kaki atau kat bonet. Sampai kat trafic light kedua. Aku rasa macam ok la takda pape yang was-was. Motor yang lalu sebelah aku semua tak menunjukkan keraguan. Lepas motor ketiga lalu, aku ok. Sampai motor keempat dari jauh aku perasan memang sesuatu. Berpandukan cermin pandang belakang dengan cermin sisi belah kiri. Motor tu slow. Slow. Slow. Slow. Berhenti kat belakang kereta aku. Belakang kereta aku tu kereta myvi putih lelaki yang drive kereta tu sebab aku nampak die merokok bukak tingkap.

Bende yang jadi ni memang laju gila aku cakap dengan kau. Cuma aku di beri peluang oleh Allah untuk lihat sendiri bende ni berlaku. Ade dua orang kat motor tu. Bila die stop kat belakang kereta aku. Aku perati pehal pulak motor ni, eksiden ke. Lepastu, sekejapan member belakang (pembonceng) tu laju turun jalan, bongkok slow-slow  jalan kat tepi kereta. Aku perati lagi kat cermin sisi belah kiri. Memang sesuatu. Sampai la kat pintu penumpang belah depan, die rentap hendal pintu kereta aku tu. Aku terperajat sebab tengok muka die dengan helmet tutup muka tetibe muncul. Omak kau dah mase tu. Terperajat! kedua die rentap pintu kereta tu. Aku ya secara otometik tekan hornnnnnnnnn panjang. Dengan tidak sengaja tekan horn. Yang penunggang tu dah stanby kat depan kereta aku. Member die turun die terus kedepan dengan harapan lepas ragut/rompak aku terus naik motor cabot. Eeeee gigil tangan aku mase trobek cerita ni. Yang aku cerita ni edisi slow dan cerita satu persatu sebab memang aku nampak jelas dengan mata aku sendiri bende ni jadi. Cuba bayangkan bende ni berlaku kurang daripada 10 saat!. Sangat cepat!.

Dah lepas 2 ekor monyet tu cabut, die u-turn kat sebelah aku. Means sebelah jalan. Sambil member yang cuba ragut aku tu tengok aku. Aku pon tengok die. Tengok sungguh-sungguh. Dengan muka penuh kebencian aku tengok 2 ekor minatang tu. Mase tu aku tak sedor lagi yang aku ni kene ragut. Macam blur. Macam aku nak marah, macam nak keluar dari kereta nak hayun sterenglock tu kat dorang. Wahh pompuan berani belagak lobih. Haha.

Tapi aku memang tak nampaklah muka die. Sebab die pakai helmet yang tutup muka tu. Pakaian die memang smart gila aku cakap dengan ko. Macam orang baru balik kerja office. Memang tu strategi dorang tau. Pakai smart nak mati, rupa nak meragut. Orang sebuk balik kerja ko pon sebok balik kerja jugak. Cih poodah. Orangnya tinggi, kulit kuning langsat dan paling sure ianya melayu!. Pakai kasut ko. Bukan selipo bukan terompah. Seluar slack. Bukan jeans lusuh jeans koyak rabak tu bukan ya. Penampilan memang first class!. Sempat jugak aku kenal pasti jenis motor, susuk tubuh, Cuma moto tu takda nombo. Tu yang aku kecewa.

Lepas motor tu blah dari pandangan aku. Tak semena-mena kaki aku gigil. Selang beberapa saat lampu dah hijo. Aku tak sure orang sebelah 3 lorong tu yang padat dengan kereta tu perasan tak. Perasan la kot. tak kan tak perasan. Aku kecewa gak macam takde sape yang keluar bagi bantuan. Padahal aku tekan horn panjang wei. Aku pon buat andaian. Satu, mungkin dorang pon tak berani nak tolong. Dua, dorang dah biasa tengok tapi buat-buat tak paham. Ha yang ni bangsa malas nak ambil kisah. Tiga, orang belakang kereta aku tu pon sama komplot dengan peragut moto tu. Sebab myvi tu dok follow aku setat dari aku masuk simpang ponderosa tu. Slow laju sebelah aku. Memula aku tak syak pape, bila di flashback berulang kali aku rasa myvi tu ade kaitan. Masakan die tak perasan moto tu berhenti depan die? Jalan slow terbongkok-bongkok sebelah kereta aku. Tak perasan ke? Kan die tengah merokok masetu. Ish macam-macam andaian aku pikir.. nak salahkan orang sekeliling yang kurang alert. Untuk pengetahuan semua ada 3 lorong ok. Semua lorong penuh kereta bebaris panjang. Tak sorang pon nak keluar masa kejadian. Aku sedapkan hati cakap je dorang tak perasan atau tak sempat sebab masa tu lampu dah hampir nak ijo. Emm.

Lepas lampu hijau memang kaki ni tak mampu nak tekan minyak. Macam tersengguk jugala memula jalan. Macam baru belajar bawak kereta. Dalam kepala macam-macam pikir. Yang aku pikir. Nak buat report nak p balai polis kat johor jaya. Dan yang kedua aku taknak balik rumah sewa. Aku rasa tak selamat. Mane la tahu penduduk kat rumah flet tu punya kerja kan? Mampu lagi fikir waras aku masetu tau.

Keputusannya balik rumah mokde. Rumah mokde kat kawasan taman. Selalu petang-petang ramai akak-akak beborak depan rumah. So pergi je uma mokde. Sampai je depan rumah mokde. Lame aku duk dalam kereta tak keluar-keluar. Sebab aku gigil. Takot. Trauma. Macam macam perasaan lagi.
Masuk rumah mokde, aku terus panggil  mokde. Mokde aku macam kalut la jugak la. Tapi tak la aku gelabah. Aku Cuma terpanggil mokde tu terkuat. Hehe. Lepas masuk. Aku soh mokde kunci pintu. Mokde aku dah pelik. Budak ni kenapa. Lepas aku cool. Lepas aku rilek. Nampak muka mode. Aku cerita. “mokde tadi kita nak kena ragut”. Mokde aku terus terbeliak bijik mate. Terus tanya kat mana, macam mana, kau macam mana semua banyak soklan. Hehee

Slow-slow aku cerita. Mokde aku lega. Kau bernasib baik!. Aku pon pikir aku bernasib baik. Sebab lampu trafic dah nak hijao. Kalau lambat lagi memang kene pecah kot cermin kereta aku di ugut pakai pisau ke ape. Eiiiii gigit jari bila di kenangkan. Syukur ya Allah. Cuma aku tak keruan gelodak jiwa ni ya Allah Allah ye yang tahu. Tengok muka memang la macam berangni je pompuan ni, tapi gelodak jiwa, gelabah jiwa, sakit jiwa gigil jiwa ni tuhan je yang tahu. Aku pon tak tahu macam mana aku ade keberanian untuk tengok muka peragut tu. Siap boleh gambarkan fizikal, warna pakian, kasut apa die pakai. Memang Allah dan Malaikat ada bersama aku masa tu untuk beri aku kekuatan. Aku terus on wassap bagitahu kat grup femly. Aku tak berani nak balik rumah sewa. Aku call Su suruh ambil aku kat rumah mokde. Su pon otw balik kerja masa tu. Su sampai je terus ikut die suruh buat report. Polis yang bertugas masa tu cakap kawasan tu memang hot. Selalu polis ada buat rondaan. Cuma mungkin masa yang aku terkena polis takda. Pernah dorang kejar peragut sampai kongkong, jb. Punya jauh. Dapat je belasah dulu kat situ, sampai lokap belasah lagi. Haha. Pegawai polis tu ada kasi nombor telefon kereta peronda. Kot-kot ade perkara yang musykil je boleh contact terus. Nanti die siasat. Em.. lega dah sikit hati bile dah buat report. Aku siap tanya macam-macam. Aku tanya macam mana kalau peragut tu datang ruma sewa pecahkan kereta? Lagi macam-macam la adegan filem omputeh bermain dalam pala aku masetu. Haha banyak tengok movie cemni la.

Seminggu aku kecut perut nak drive kereta. Seminggu aku pergi kerja tak bawak apa-apa beg. Dengan jujurnya aku mengaku selit ic, lesen, duit RM20 je bawak simpan kat tempat rahsia kat anggota badan ni. Jalan lenggang lenggok je pergi opis. Seminggu lepas tu aku rasa leceh. Sebab aku terpakse pengang henfon, kotak cermin mata dan kunci opis kunci kereta, nota lagi. Banyak no bende kene pengang. Lepastu aku bawak beg silang kecik senonet muat-muat barang. Lepas 3 minggu aku berani balik bawak handbag. Barang yang di bawak ni banyak wei. Orang pompuan memang tak sah kalau handbag tu tak berat. 5 kilo bag ko!. kate ibu aku! :p

Trauma dengan jalan tu satu hal jugak. Asal nampak motor die punya gelabah, huru hara dalam jiwa ni tuhan je yang tahu. Tapi aku pandai belakon. Muka kene gangster baru hebat. Haha. Eh lupa nak beritahu. Esoknya lepas kes tu, aku round keliling blok ruma sewa aku konon nak cari motor yang cuba meragut aku tu.kot-kot la orang flet kan. Sebab polis pon beritahu flet tempat aku duduk ni sarang macam-macam kes. Hahaa lepastu kene marah dengan ibu. Sebab terlalu berani nak bertindak sendiri. Eee aku tokleh la sampai sekarang aku sakit benor hati ni kalau ingatkan muke peragut tu. Walaupun tak nampak muka. Aku tetap aishhh ase nak tonjol je pale hotak die. Ko ni ade hotak ke tak hotak. Malu aku selaku pemegang status bangsa yang sama.

Ade sekali aku cuba ambil gambar penunggang dan pembonceng moto yang aku rasakan sesuatu. Ehhh entah mana aku dapat darah keberanian ni ye. Aku macam berani. Lepastu kang kejap kecut perut. Bile dah buat rase kecut perut pulak. Takot orang tu perasan. Eeee. Nampak tak diri sendiri pun susah nak mengerti diri sendiri. Acaner tu.

Sampai sekarang rasa gerun tu masih ada. Asal moto lalu kat sebelah je aku jadi phobia. Eee. Oleh kerana satu moto buat hal, maka semua rider aku letak kemusykilan tu. Eee.

Nasihat aku. Perempuan sila la peka dengan keadaan sekeliling. Kita perempuan ni bila sorang je yang ada dalam kereta risiko untuk jadi mangsa ragut/rompak tu tinggi. Waspada. Kenal pasti atau letak syak wasangka dengan pemandu lain. Dunia kini macam-macam hal. Aneh-aneh!. Aku dah cuba yang terbaik untuk elak diri jadi mangsa. Tak sangka aku terkena jugak aritu. Syukur ya Allah takda ape yang berlaku pada diri aku. Ingat ibu abah je dah mase tu. Paling ngeri untuk di bayangkan ialah MATI. Semua orang pon takot mati. Takot mati tapi tak takut buat dosa. Cemana tu. Insaf~
Semoga pengalaman yang aku kongsikan ini dapat jadikan pengajaran untuk semua. Sesaat kita leka, kita jadi mangsa!. Aku risau kita yang perempuan ni. Seriau bila pikir pempuan banyak jadi mangsa kes bukan-bukan. rogol, ragut, bunuh, dah la kene rogol kene bunuh kene bakar. Hoii kenapa ada manusia yang sebegitu kejam?. Insaf~

Terima kasih sebab sudi baca cerita yang panjang lebar! Kalau kat dalam m.word 3 ½ muka surat. Lame dah sebenarnya aku nak kongsikan cerita ni. Semoga bermanfaat!

bai



Saturday, October 25, 2014

HYPERHIDROSIS : KAEDAH MUDAH MENGATASINYA.

hye..

salam semua geng-geng pesakit hyperhidrosis. entry khos ni. cewaahh

tadi aku ada sorang pengomen, die cakap die geng kite. geng hyperhidrosis. wahh ade geng.

sekarang semua bende nak touch screen kan. dari sekecil-kecil hal sampai la ke besar-besar hal. hal keciknya, mesin photostat jekk. aku rasa bende ni dah lama kot pakai touchscreen. baru hari ni aku nak up stori aku dengan mesin photostat. leceh ko nak tekan screen die. sebab tangan berpeluh. sampai di landa banjir mesin potostat tu. kene hentak pon ia. i is stress. nak nak kalau bende tu urgent. hah bonus! gelabah dah tentu lencun tapak kaki tapak tangan, nak tekan pon tak boleh. satu hal......

dua hal, tak boleh di tegur. tak boleh ade orang tegur tapak tangan aku lembut, tak basah pulak?? (kalau bersalam). tu saat jugak die tetibe berpeluh ko. pokoknya jangan ditegur kalau tangan aku ni tak peluh. aish. nanti bukan tapak tangan je yang berpeluh tapak kaki jugak kene tempiasnya. dua hal...

tiga hal, bank cimb  tempat aku semua dah pakai fully touch screen. hoii lagi la menguji kesobaran. pernah sekali aku hentak kuat sikit. org belakang marah, die ingat aku ni kampong-kampong agaknya. dah bende tu tak boleh nak pergi...strees tau. pernah tekan-tekan banyak kali nak keluarkan duit, "pengeluaran wang" aku tekan kok tak mahu pergi. tekan hentak kuat sikit terus tertekan rm200. kus semangat kalau tertekan banyak tadik cemana (amboi banyak ke..). kang satu hal nak p deposit pulak. ayoyoo..macam tu jugak kalau nak deposit cek, nak masuk angka satu-satu tu agak sadis ya. memang orang kata ni semua mindset kita. aku setuju jugak. kadang-kadang aku cakap "ee nanti mesti berpeluh.."belum jadi dah cakap camtu. memang jadi la kan. so, kita kene ubah mindset. kadang aku tak terpikir pon pasal 'tangan basah' ni. aku wat dono wat lek wat pis jek tau. kadang menjadi kadang tak menjadi jugak. pasrah ko... ape boleh buat.

kadang tu kan, kat dalam kereta elok je kering, kang da sampai depan ATM tu jam nak basah. kalau bawak kereta ko jangan cakap la. stereng berapa kali terlepas time belok. gengam kuat-kuat. mouse komputer? lencun tah berapa kali tukar. pokoknya kami penghidap hyperhydrosis kene banyak bersabar.

tu belum henset touchscreen tu.. ha tu lagi menguji kesobaran. die tak mahu 'back'...sampai lap-lap ibu jari ni pakai kain ke baju yang aku tengah pakai masa tu. sampai kat screen nampak jelas cop jari aku tau. i is stress untuk kedua kalinya. kes tak menyabar macam aku ni, kadang boleh membawa amukan. lempor je henpon kat dinding tu baru owsem. kang aku pakai yang keypad zaman dulu kala tu korang cakap aku tak up to date. aku haruslah up to date ye. meheheee

sekarang aku dah ade penyelesaian, nak tahu apa? bedak compact!. bedak ni memang selalu di bawa keman-mana kan. so kalu nak pi mesin ATM, ko cop dulu jari yang ko akan gunakan untuk tekan tu. macam cop stamping tu. ha camtu la kekdahnya. letak dulu bedak kat jari baru die boleh pergi. letak je bedak banyak-banyak. kalau time tu jari korang tengah basah, korang lap sungguh-sungguh dulu. ye, sungguh-sungguh... idea ni datang dari adik aku nab. sebab die pon hyper gak. makasih nab. maka cadangan nab tu aku panjangkan kat sini. kekdah macam mana kita-kita ni mengatasi masalah kita-kita ni awak....awakk awakk kat mana...tetibe* sape pernah tengok video awak kat mana mesti tahu.. kkikikii. tahu tak ayat awak kat mana dah jadi ayat berpuaka dalam rumah aku ni. sikit sikit..awakk awakkk kat mana....awakk awakkk kat mana...gileee.. :x


ok bai..

Friday, October 17, 2014

GAMBAR MIDAH KAWEN.

hey....helooz

up sikit gambar midah kawen. dapat pon kat group wassap. hoi hoii jeles tau aku. dalam kelas pon bukak wassap dalam meja tau. tapi kan tak cukup korum. budak sekolah dato' pon ramai tak datang. aku kecewa bagi pihak midah. mane tak time dorang semua tu kawen, midah+wan datang dengan semangat. tak tinggal. mesti datang cepat ke lambat. sentap bagi pihak midah. midah takde pape pon sebenonye. tapi cambeser ar aku kan emo lebih. kahkahkah

petama sekali gambar memang tak berapa nak cun. puas dah aku edit bagi clear. kalau tak, gelap dan tak cuntek. bebudak ni pon cakap lighting poor. ape buleh buat, tak semua benda sempurna kan. redo je la..


lepas nikah. 
nikah hari jumaat pagi kat rumah. ko tengok dorang posing. kemain. memang tazzabar halal tu. meheheheee. mase aku dapat gambar ni. aku macam tak caye. midah ke tu? like seriously midah?? midah posing cemtu? matiii.




rindunya kat korang. last jumpa masa malam bbq tu. Ct (baju merah) sanggup ha balik dari KL. kagum dengan usaha beliau. mehehe. Sikin (tudung kuning) nurse. naseb baik timing betul kalau tak die pon tak boleh datang. nurse kan shift. sekarang sarat mengandung anak nombo dua. Azizah (purple) lame sangat sangat tak jumpe. last raya tahun lepas datang rumah aku. tu pon abah buat open house. kalau tak memang tak jejak kasih. hehe. Ain cembeser maintain cun sokmo.. 


Azie, Ct. :love: 


gambar ni pon aku hedit jugak. clear sikit. tu pun aku kurang puas hati. :(
baju midah lawa sangat. warna die sumpah cantek!


alhamduillah. Ain jadi pengapit. hahaa. 
tu pon semalam midah wassap aku, bertanyakan 1/11 aku free tak. sebab die nak aku apit die masa belah laki. aku lega sebab aku ade kelas. kecewa midah untuk sekian kalinya. muahahaha kejam aku. ehhh tu langkah menyelamatkan diri. ko kene paham midah aku tak suka jadi perhatian orang. walaupun kau watak utama, aku takot orang tak tengok ko...orang tengok aku je kang nanti...wawawawa tampar diri sendiri~


Ct dengan anak shima no. 2. ee sape name ek. ramai dah anak member2 aku. semua tak masuk kepala name mereka-mereka ni. :p



wawawa jeless wei.. Su (dukung anak shima) pon datang.. yang baju purple tu adik shima. sebab shima (tudung coklat) tak datang dengan husband die. koje. anak dua kalau jalan sorang fengsan woi.  adik shima dulu satu skolah jugak kot dengan aku. aku tak sure la. :p


hai,,,comel tau anak shima ni. geram. aku jumpe dulu budak ni baby lagi. aku pengang die nanges. melalak. trauma aku. memang takde sipat keibuan aku ni. :p


mak buyung Sikin, Ain, Aziezah, Shima, Ct, hero sulung Shima. rindu la kat korang!



aku rase macam da letak pic ni. muahahaha. lantak la situ. ku rasakan midah agak tenggelam di situ~


ini gambar sabotaj nama die. hahaha. pengantin ketot.. mueheheee :p


hey mudak cik Ity geram dengan awak...heheee



wahh lame tak jumpe zila. adik die konvo mase ni. so die rush kesana kesini kalah ustaz don. anak zila sampai da besar aku tak jumpe-jumpe..hensem boy!. 

midah kan die pandai ponsing. menurut kata rakan-rakan wartawan aku kat sana, tak payah suruh midah posing, otometik je die geti. siap midah mengaku, di cakap banyak gaya die dah pikir dulu sebelum ni. dasatt dan hebat ko midah...hahaha

lagi 4 keping gambar di bawah hasil rembatan di Fb Midah dan Wan. mihmihmih







******

pada hari yang sama, sorang lagi kawan kelas masa aku blaja poli dulu kawen.. jauh tu, Melaka je. :p Selamat Pengantin Baru Nisa dan suaminya~~ 



nextttt????