Thursday, October 24, 2013

IDEOLOGI ATAU FAHAMAN ORANG-ORANG LAMA.

hai, hello...

thanks for reading this berjela-jela entry tapi bermanfaat! :)

Orang-orang lama dahulu kala, memang banyak ideologi karut yang di anggap sebagai salah satu cara mendidik anak-anak dara. mereka supaya lebih sopan dan tahu menjaga penampilan diri. tak kisah la anak dara ke anak bujang ke.  ia juga boleh di anggap sebagai satu fahaman orang lama.

ideologi disini bermaksud mengikut wikipedia, merupakan  sistem kepercayaan yang menjadi asas kepada tingkah laku seseorang.

fahaman pula membawa erti dalam Kamus Dewan Edisi Ketiga menyebut bahawa fahaman iaitu 'pengetahuan, pemikiran, anggapan, pendapat dan kepercayaan seseorang terhadap sesuatu perkara'. fahaman adalah sebahagian daripada item yang membentuk ideologi. 

perbezaan antara fahaman dan ideologi adalah fahaman hanyalah pemikiran seseorang yang menjadi tanggapan semata-mata yang mungkin menjadi atau tidak dalam pegangan masyarakat. manakala ideologi, adalah gagasan idea yang membentuk pemikiran manusia terhadap sesuatu konsep dan dipegang oleh sebahagian manusia.

*hasil wikipedia.

ideologi orang lama atau orang tua-tua ni mungkin untuk puluhan tahun lepas atau mungkin sudah beratus tahun yang dulu. sehinggalah sekarang ideologi itu masih dikekalkan oleh sesetengah generasi.

apa yang aku nak sampaikan ini mungkin akan menimbulkan perbalahan. sebab kepercayaan karut disama ertikan dengan khurafat!. namun, kita sebagai manusia ISLAM yang bertuhankan ALLAH hendaklah menolak kepercayaan karut ini dengan menganggap perkara yang terjadi/berlaku adalah KEBETULAN segala hal yang berlaku adalah atas ketentuan ALLAH.

antara 'cakap-cakap' orang-orang lama :

"jangan duduk kat depan pintu, nanti lambat kawen"

"jangan nyanyi masa memasak, nanti kawen dengan orang tua"

"jangan makan dengan pinggan bertatang nanti.........entah ape aku tak ingat

"jangan duduk kat tangga....

"jangan makan kat tangga...

"jangan lalu bawah ampai baju...

sebenarnya banyakkk sangat ideologi orang lama-lama ni. ibu aku cakap kite jangan percaya. orang-orang lama suke cakap macam tu atas sebab nak takut-takutkan anak-anak dara dorang. bile dorang takut sekaligus dorang tak buat. sekaligus juga anak dara dorang jadi tertib dan tahu jaga tingkahlaku etc.


tapi, kita yang muda ni, bile kene tegur dengan orang tua contohnya, "nak, jangan makan depan pintu, nanti kau lambat kawen". kita yang muda janganlah melawan dengan menggeluarkan fakta-fakta atau logik atau nas-nas, hadis-hadis kat orang tua tu. ikutkan sahaja kehendak orang tua tu dengan niat kita sendiri nak jaga tingkahlaku. bila difikir secara logiknya, kan tak elok anak dara makan depan pintu nanti orang pandang cakap ape la. tak molek k anak dara makan cengitu. ce duduk molek atas kerusi.


sesetengah orang-orang tua yang terlalu mempercayai ideologi karut ni, biasanya kehidupan mereka penuh dengan pantang larang. banyak pantang larang kene ikut. contoh, kalau orang dalam pantang lepas bersalin. tak boleh jejak tanah 44 hari, tak boleh makan dengan nasi bertambah nanti ade effect pape kat anak *tak ingat ape. sebenarnya ianya adalah karut sama sekali. cuba kita perhatian, orang zaman moden sekarang ni dalam pantang pon still boleh shopping. sebenarnya, maksud orang tua tu ialah, nak kita betul-betul jaga aset kita tu, kang 'tekoyak' atau terbuka jahitan bersalin atau bentan, meroyan etc. bentan ni maksudnya tumpah dara masa dalam berpantang. dalam keadaan berpantang ni kan diri tu jadi kotor maka senanglah bende-bende 'sesuatu' ni masuk. khononnye la.


yang pasti ideologi atau fahaman orang lama-lama ni takkan pupus selagi mana ada generasi yang taksub untuk mewarisi 'cakap-cakap' ini. tetapi selagi mana 'cakap-cakap' ni tidak berakhir, kita yang muda urban katenye, kene pandang setiap kejadian tu dengan positif. buang ion-ion negatif. bila terlalu banyak ion negetif dalam diri, tu yang jadikan diri kita lemah sekaligus hilang pedoman, lalai, takda semangat, takda keyakinan diri. tu yang terus nak percaya cakap orang-orang lama, contohnya gini, "agaknya dulu aku banyak kali makan depan pintu, tu yang berat jodoh!". semoga kita semua dijauhkan dari sifat negatif. kenapa perlu mempersoalkan segala kejadian yang sememangnya kita sedari bahawa kehidupan kita, jalan hidup kita, rezeki, jodoh, hidup, mati semua sudah siap tertulis sejak kita berusia 4 bulan dalam rahim ibu lagi. jadi jalani kehidupan ini dengan tenang dan positif lah Malaysia!. ekehkehkehh. bak kate Prof. Dr. Muhaya, reset minda, audit diri!


Wallahu a'la... ("Dan Allah lebih tahu atau Yang Mahatahu/maha Mengetahui")


No comments :