Friday, December 29, 2017

COOLING COIL BOCOR KISAHNYE..

hailuu..

aritu update pasal aircond keluar asap.

pastu pergi la kedai service air-cond kat Johor Jaya. Johor Jaya tu semua ade ko pergila mesti tak nyosal bezanya kene bijok dengan tak bijok je. hee

so masuk je kedai, uncle tu cek gitu-gitu je. oh die cakap ini.. gas sudah abes kene topup.

aku pon sebagai wanita yang kerap di tipu jejantan pon percaye je la.

top up gas RM 85. bapok mahal. ade yang cakap murah je. elehh kite saje je nak yang mahal. *tolongla.
gas sekarang memang mahal apee. ko tengok je la kedai mane yang sudi hantar gas naik tingkat 4 kat rumah sewa aku tu.. hahaha. k k k tak lawak.


masuk gas ingat dah setel masalah kewanitaan aku ni.

esok pagi on aircond. damn! ^%$* (mahap tercarut) tak sejukk malah i think its become worst! bunyi kuat bingit macam orang main masak-masak kat dalam dashboard aku.

i is takda mood.


balik kerja pergi la Setia Tropika. recommend oleh rakan office. so cek punya cek dorang cakap cooling coil bocor. dah kene tinggal kereta 1 day untuk setel. i is tercarut lagi. dan yang paling kelakar cost untuk tukar semua sekali RM 850! kelaka ke idakk


balik je aku terus la google. sebab aku taknak jadi wanita teraniaya lagi haha!.


study pasal cooling coil, cost, cara buat, etc etc. ade la dalam satu hari setengah aku mentelaah pasal cooling coil ni. so selama 3 haritu aku memang tahan je tak pakai aircond kebetulannye cuaca idak la panas sangat. tapi ketiak tu tetap la basah.


dalam pada aku study pasal cooling coil tu.. ramai la jugak aku mintak pendapat. siap ade kekawan nak offer betulkan. dorang charges dalam RM400 lebih je. aku memula macam nak je buat sebab murah. tapi bila ade yang cakap JANGAN sebab takot dorang pakai barang cetak rompak dan barang second hand. i is takot la kan.


apak aku pon sama survey kedai kat kampong. poon sama mahal hazakabedah betui.


aku pon mula bedoa. mintak di beri petunjuk nak repair kat mana. sebab dah buntu sangat i kene balik ke basic kan.


petang tu balik kerja aku tergerak nak pergi proton service yang selaluuu aku datang buat service satu masa dahulu.


yang aku tahu dorang sub kan kerja-kerja aircond ni pada orang lain. tapi takpela tanye je tak salah kan. dorang suggest kan aku tempat yang dorang pergi. so, terusla aku menuju ke sana.


tempat tu memang the best. aku sangat sangat recommend korang untuk pergi kalau ade masalah air-cond sebab dorang specialist. kedai pon pon gak. pekerja die sangat la mahir smart dan elegan haha.


aku masuk je kedai, tiga orang terus datang dengan torchlight mini untuk cek segala. dan betul memang ada kebocoran pada cooling coil. dorang cakap bau air cond je pon dah tahu. damn kedai yang pertama aku pergi tu. bulat bulat kena tipu..

brand yang dorang pakai still APM macam proton jugak. warranty setahun. yang best part pasal proton ni, compressor die. tahan dan unggul. katenya la.


bagusnya kedai ni aku suke... sebab dorang explain system aircond dan show spare part ape yang kene ganti. walaupon aku rasa macam nothing yang masuk dalam kepala aku. tapi aku tetap kagum kesungguhan beliau dan aku tak was-was untuk tinggal kereta dengan dorang. kalau kedai sebelum ni aku memang tak yakin langsung. kang ade je bende lain die godehh sakit jiwa kang aku. (tak cuba untuk husnuzon maseni)


cerita punya cerita, aku pon decide untuk repair je kat situ sebab harga die better dari kedai kat Setia Tropika tu.. tak sampai RM800 pon. lepastu siap service hantar dan pulang kat tempat kerja aku. sape taknak wei. aku ni berkira kalau cuti semata-mata nak repair kereta. lebih baik dorang datang tempat kerja aku then bila dah siap hantar balik kat office. seronok lew..


yang terpaling puas hati, dorang akan update dengan kita thru whatapps ape yang dorang telah lakukan kepada kereta korang.. macam ni..





haaa barai. banyak lagi gambar yang dorang update. aku share yang ni je la. ni pon nak pitam tengok kereta aku jadi laguni. kerja macam ni kene penuh ketelitian sebab banyak gila items kene tanggal. even kalau skru sebijik tak pasang tentu jadi lain kemudian hari..


siap bagi video kebuktian yang cooling coil tu memang bocor. tapi ni aku screen shoot je. malas nak upload video.

process nak bikin ni memang leceh dan susah sebab tu rata-rata kedai charge upah mahal. ko tengokla sendiri habes segalanya kena kongkek.


dorang datang office jam 1030 pagi siap dalam jam 4 petang. sampai je kereta aku terus macam wow bekilatnya. rupanya siap wax kereta aku. bekilat mcam kau baru je ambil kereta dari Proton 5 tahun yang lalu hahaha. over makcik ni cerita. tapi this is true story!

puas hati sangat-sangat. dah hampir sebulan pakai sejuk macam baghruu. serious!


okla kalau korang nak tahu kedai mana aku pergi yang thorbaikk dan terrrmurah ni. sila comment atau email pada 88azinur@gmail.com



dar!!


2 comments :

Unknown said...

Hi. Workshop kat mana ye?

tini que said...

boleh sy tahu workshop mane?