E-MAIL

88azinur@gmail.com

Tuesday, December 14, 2010

♥ hyperhidrosis:: aku la mangsanya! ♥

korang pernah dgr x hyperhidrosis??name penyakit yang aku sedang bertarung nih!

ehh penyakit ni xbawa maut...cume buat diri rase xselesa dan rasa terlalu merendah diri bila berhadapan dgn orang ramai...

ape sebenarnye hyperhidrosis ni...senang ckap sindrom tangan basah!..macam aku bukan takat tangan jek, tapak kaki juga terlibat..


semenjak 2 3 menjak ni menjadi2 la tahap kebasahan die...kalau dulu masa sekolah sampaila masuk IPTA memang xleh nak ckpla...nak bersalam dgn orang pun aku malu, nak melukis n menulis n pegang kertas lama2 pun aku xberani sebb bila melukis, abes luntur warna pesel sebb tapak tangan aku basah! begitu juga bila menulis bagai tercarik2 dakwat pen..kalau pegang kertas..alamat xsampai 5 minit hancur dah kertas 2 dek terkena penangan 'tangan basah' aku ni!...nak2 kalau ade presentation makk aii banjir aku wehh!


kalau bab kasut? mesti kene cr kasut yang ade tali belakang...kalau x tengah jalan2 confirm kasut tertinggal kat belakang! pernah berlaku tau! tekad lepas ari malang 2 aku harus beli kasut atau sandal atau segala ape jenis kasut mesti ade tali belakang! kalau nk tau, kaler kat tapak kasut2 aku 2 menais dah xnampak ape cop ape jename...huhuhu


kalau makeup??eyeshadow pun dah xde warne...sume menais! sebb 2 aku jarang makeup...makeup muke orang adelah..


jijik??aku lagi jijik!...skrg ni aku menaip dgn tangan dan kaki yang basah....susah bagi aku nak gune touch pad..berjuta2 kali keje mengelap die aje...ayoyo...lagi susah nk drive...syok2 amek coner, terlepas pulak! bahaya kan...sebb 2 aku kalau memandu mesti pakai stokin dan mesti ade tuala buat lap tangan!


aku malu kalau nk buat kad bank! cukup lah dulu amek masa berjam jam jam jam lamenye buat My Kad...sebbnye cap jari xdapt dikesan! korang leh rase x penderitaan ku! susahh...dulu mase buat kad bank pun cam2...sampai dorang kate sistem rosak! sume punce dr aku...keja aku mengelap je la jari IBU sampai pijau..sampai aku rase xde air tp still juga xleh detect! senang2 cop jela pakai kaler itam ke biru ke PINK lagi cantek tp dorang xmau! ahaks..korang xrase ke aku leh jadi penyamun! hahahahaa


tp boleh jadi alasan! kuar dating zaman2 bercintan dulu xlah peygang2 tangan...hepp...aku tau...aku juga perasan...die lap tangan die pas2...ceh! xgune munyer BF hohohoo...


aku tau bukan aku sorang aje yang sedang menhadapi...ramai lagi kat luar sana sama mcm aku...bukan aku nk merungut tp sekadar berkongsi rasa....mane tau kat luar sana lagi teruk dari aku...terselit juga aku rasa bersyukur sebb jenis basah ni bukan jenis peluh yang berbau...basah aku juga bukan jenis lendir....basah aku basah sejuk...mcm ais!



 jaman2 blajo

21 comments :

rossoneri said...

oh,kita penah tgk kat tv3,tapi yang kes lagi teruk lah..xpelah wak,at least kulit mukamu bersih dan cantik hehehe

amira said...

sabar ye.. hurm.. ada wat follow up treatment x?

azi nur said...

rossoneri: memg xde ape2 effect kat muke tp 2la makeup cept tanggal...hehe

amira: stakat ni xde...oleh kerana xmembahayakan jadinye xde wat ape2 follow up treatment..

ɐɥs+ɐɟ said...

sabar ye..
kawan saya ada gak 2 3 org yg menghadapi mslh mcm ni..
tp okeyh je kan semua..
insyAllah satu hari nanti akan sembuh ;)
buat treatment... kena enjit kan, kurangkan hormon yg kuarkan peluh tu...

oh ye, jemput la join contest, give away ngn survey kat blog sy...

undi juga utk sy ye, no 100 di link>>http://bpm-undi.blogspot.com/

selamat maju jaya dlm dunia blogging^^

hans said...

owh macam kawan aku
lebih kurang la

P/S : Apabila Si Gila Bertemu Si 'Gila'! Hans Conan Menyiasat!

azi nur said...

fasha: thanks ats nasihat~

zaty fiqa said...

sabar ye..kite pun macam tu jugak..tapi tak teruk sangat..sekarang teknologi maju..jumpa dengan doktor atau pakar, dapat kan nasihat dan jalan penyelesaian..:)

azi nur said...

huhu jumpe dokter...2 yg mals... =)

aReTikZ said...

Jawapan standard.. jumpa doktor.. hehe..
Penyakit tak boleh hilang sekelip mata.. melainkan izinNya.. Yang penting ada usaha.. hehe..

Zetchi Henry said...

owh classmate saye pun ade gak prob ni..
boleh dptkan rwtn lah..
don't worry k
hepi blogging + chat2 slalu..
nty bley jgk blog saya slalu.
hehhe

AzMask said...

1st time baca pasal ni. Sabar ler yer Azie.. semoga ada ubatnya dan cepat sembuh.

Asluvcat said...

emm..kite serupe....!__!
sangat m'buatkn kite merendah diri kan...

CGG said...

moga kamu masih dapat mengatasi masalah ni...
redha

Miss RedRaybane said...

sy pun senasib dgn awk.. tgn selalu basah.. nk slm org pun segan takot org geli tgn kte basah..

iniialahaku said...

eh ye ke???da gak ek sakit cmni...xtahula plak.xpa2..tbahla mnghadapi ujian

azi nur said...

thanks atas nasihat doa dan segala...yang senasib dgn ku same2 la kite berjuang! ahaha

Aefa Aerisya said...

oh.. yang ni sama dengan kawan aefa. dulu aefa hairan jugak kenapa dia menulis tangan dia beralaskan sapu tangan. pastu dia cerita pasal semua ni. semoga korang tabah ye :)

azi nur said...

tengg kiut aefa....tabah dan sabar slalu nye..kdg2 rase xsabr jugak..hihi

Ain Zulaikha said...

awak jumpa doktor tak azi?

azi nur said...

xpun...sejak2 ni makin teruk pulak...cuaca pun mempengaruhi juga...insyallh lepas ni akan menyusul ke doktoran... :)

saga gurl said...

Same with me... huhu byk da g farmasi n tye2 doktor yg kte knal,sume ckp solution nye operation je.. huhu x slesa n x de kykinan... sad life