Saturday, December 25, 2010

Tazpunyeblog's 3rd Year Anniversary Contest


cik Taz's adalah penaung contest ini...
sila rujuk blog beliau kalau tak caya.. thanks jemput meriah, menarik untuk di join.. =)
jam sekarang 2.00 a.m~


rasanya contest ni agak berlainan sedikit..sebb tu korang kene tengok T&C kat blog cik Taz's



SOALAN 
Bagitau tips² belajar yang efektif bagi korang



"lame cik Azi Nur meninggal kan segala buku - buku akaun, cukai, audit, usahawan dan segalanya...(walhal baru setahun..) tips belajar saya mudah je alhamdulillah berjaya graduate..oow yeahh!"



1. pemilihan rakan bilik @ roomate
-siapa rakan bilik untuk sem depan adalah sangat sangat penting...sebab apa...dia boleh mempengaruhi jiwa, minda, dan segala... "awak hormat saya, saya hormat awak"





 2. belajar sebelum diajar 
 i miss my messy desk!-buat nota - nota kecik lepas tu sebelum tidur hafal la dalam 2 bab...insyallah bila ada kuiz mengejut tak la pale otak jem...lecture sekarang suke buat ngepop kuiz...kuiz mengejut...kuiz terkujat...kuiz 3 minit...ayooo~



3. tidur la awal bila ada quiz, test, final
-bangun pagi besok pale otak rasa fresh..lepas tu selak - selak gitu je...mase mandi ingat la balik jalan kerja, point - point kalau easy. masa sapu marjerin kat roti tu baca la sekali pandang...ingat! jangan menghafal...just baca...baca untuk ingatkan kembali apa yang kita dah hafal semalam. sebab apa, kalau kita hafal time - time dah nak masuk mulut buaya, confirm lupe...caye la cakap den! free u mind...kalau boleh jangan bergaul dengan member - member yang terkumat kamit menghafal...takoottt cuak beb!
oh! jangan lupa slip pekse...haha




4. main game, dancing atau bersukan
-sape suke ngadap buku 24 jam...jadi lapang - lapangkan jiwa, minda, hati, jantung, limpa untuk sejam dua mainla game, game fesyen ke game masak - masak ke. tak pun menarila menyayila tak sapa tahu, kalau takut roomate bocor rahsia...sila rujuk no.1




5. dekatkan diri pada Allah
-solat jangan ponteng...banyak kan berdoa, rajinkan diri baca Yassin, besar makna yang tersirat tersurat dalam surah Yassin...yang penting kita dah berusaha...barula boleh berserah pada takdir..tak kesahla result tu tak sebangga yang kita mahu, ketahui la ada hikmah disetiap kejadian...
sekian, tammat~senyum sikit..(^^,) peacee

 jam sekarang 2.41 a.m
jomm tidoo..hooyei~

 **gambar sekadar hiasan sumber: HD

6 comments :

taz said...

thanx join :) student akaun jugak ke dulu? taz pun student akaun :)

Amirrah Zawani said...

gud luck yea...
yeap2.. setiap yg berlaku msti ada hikmahnya :D

Ain Zulaikha said...

gud luck :)

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

jom singgah my new blog n being my followers too...tq

http://mummylovepink-lovely.blogspot.com/


and

jom singgah my shop blog...tq

http://mummylovepink-shoppaholicblogspot.blogspot.com/

miss tulip said...

ai2..
berblogwalking jap..
http://lurvemecuppycake.blogspot.com

hans said...

good luck yer

P/S : Chak De! Malaysia....Amin!