Tuesday, December 21, 2010

♥ Salam.... Otak Kau....... ♥

Cara betul memberi Salam pada para Muslimin Ilmu utk dikongsi bersama : Dr ustaz Zawawi citer tentang sunnah Rasulallah s.a.w.
 
Antaranya tentang bab memberi salam. Baginda memberi salam dgn lafaz "assalamualaikum" dan menjawab salam dari para sahabat dgn salam yg penuh "waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh
Apabila kira berkirim salam pada org lain, hendaklah kita berkata "Kirim salam assalamualaikum pada ZIZAH ye" contoh lerr...

Bukannya : "Kirim salam kat ZIZAH ye" 
Dan bukannya " Kirim salam maut"
statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan!
Semoga ada manfaat.

"Akum = Avde Kokhavim U Mazzalot" Maksud singkatan " A'kum"
Untuk renungan bersama : JANGANLAH kita menggantikan perkataan "Assalamualaikum" dengan "A'kum" dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan "As Salam" iaitu SAMA MAKNA dengan Assalamualaikum.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform A'kum dalam sms ataupun email.

Perkataan 'AKUM' adalah gelaran untuk orang-orang YAHUDi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud 'BINATANG' dalam Bahasa Ibrani.
Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yang bermaksud 'HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT'.

Mulai sekarang jika ada orang hantar shortform "A'kum", kita ingatkan dia guna "As Salam" kerana salam ialah dari perkataan Assalamualaikum. Semoga ada manfaatnya.

kalau ada kemuskilan berjumpalah yg pakar dlm bidang ni.....
info diperolehi dr sini
 bukan suka suki aku ciplak...bace ni kalau tak caya
JIKA ANDA TIDAK KEBERATAN, FORWARD LAH CERITA KEPADA TEMAN TEMAN MU, KERANA SESUNGGUHNYA ILMU YANG BERMANFAAT ITU, AKAN ABADI JIKA DIAMALKAN.
 
ngape aku tergerak nak share info ni? sebab 1st time aku dimaki sebegini ghuper kot..sebelum ni rasenye tidak...rase tercabar juga...rase nk lawan juga....marah ni..marah - marah ayu....tapi sabr jela tak kan api nak lawan dengan api.....kata manusia...jadi mcam - macam ragam la...
satu perempuan ni mula kan chating di FB...
niat bergurau ye disitu...biase la aku suke bergurau...lepas tu tergamam gak...start die kate 'bdh' ape maksudnya...'bodoh?' ayoyo bodohnye aku! haha
lepas tu aku jadi seliyus kerut - kerut dahi, hidung bagai....ha...tau takut...huaaaa
 
sambungan
ceewahh...keluar dah anak polis disitu bagai....ingat aku takut...abes aku anak tett tettt tettt ha...ape tett tett...haha tau kau takut...marah ni dengan comel ni...hoho ingat nak menambah - nambah segala tapi tak mau la...kita sama - sama perempuan. sama - sama ada maruah...terus offline si perempuan tersebut...opps ade 'nur' disitu...sajee suspend sikit...baru best setoly ini...hahaha
kalau BW pun kita selalu guna Salam ziarah atau Salam 1 malaysia atau sebagainya...rasanya dah tak ada lagi yang menggunakan short-form...tak terjumpa pulak...
ampun...pagi - pagi selase kok aku terjumpa ini olang...ayoooooo~~~

16 comments :

Anisa Hang Tuah said...

seeloknya
assalamualaikum
(:

gud info dear..

NUR AIN AZMAN said...

assalamualaikum. btw, good info :)

NURUL said...

assalamualaikum awak :)
hehe :)

miss Fyqa said...

Assalamualaikum..

entry dan info yang bagus utk semua :)

azi nur said...

yup thanks semua~ =)

nub said...

nice...

tp makcik2 stil cmni jaa..semelekom!!!!


hakhak

azi nur said...

hehe...org jaman dolu - dolu lagu 2 la... :)

rabie said...

assalammualaikum . tengs 4 de information .

Cik Yana said...

Good entry :)

Affan Ruslan said...

terima kasih atas info.
Kalau Salam sahaja, blh kan. Sebab maksud die sejahtera.
Betul ke?

azi nur said...

cik yana : thanks~

azi nur said...

affan : biasanya pun kita juga salam kan...sama maksud 2... :))

Ain Zulaikha said...

hahaha dah macam budak kcik je yg menuis tu.. ayat pun tunggang terbaik..

azi nur said...

ain : memang budak budak ni...haissy sabo je la kak jahh~ haa

azi nur said...

ain : memang budak budak ni...haissy sabo je la kak jahh~ haa

novembertwelth said...

salam...

pada pendapat saya,
lebih baik dipenuhkan atau salam.
kerana bila kita sudah mengatakan yang pendek2 spt *kom*smekom dan sebagainya, maksud mgkin berubah. kan sudah berdosa jika maksudnya tidak baik? cuba tanya sesiapa untuk mendapatkan kepastian. kalau org stakat kata "smekom" dll. pd saya, saya akan berfikir dua tiga kali utk menjawabnya walaupun dia sahabat baik saya!
tentu anda faham disini. kalau nak ringkas, lebih baik kata "salam"..