hey..
lama tak post gambar makanan. cuti-cuti sem ni elok la kalau kite merajinkan diri kat dapur.
aku post gambar ni kat wechat. adelah dua ketul manusia menanya apakah, apekebende, pebende bendealah ni. hewhewhew!
itu adalah adik beradik puding. tapi agar-agar kot korang panggil. kalau bahasa kampung-kampung aku, kami panggil lengkong!. LENG---KONG. sebutan e tanda bawah. leng leng leng caii.. erk?
aku tingin nak makan lengkong sirap rose. hoi sedappnya. sekali kau tahu? sirap dah expired! kecewa hakak. terus wasep mokde, "mokde, boleh tak ganti dengan sunquick!!!!". ahhhh parah tol laa. tekak ni tingin beno nak lengkong sirap!. aku lengkong kaler lain tak mahu!. nak-nak lengkong 2014, penuh dengan warna pelangi, buah laici, natadecoco la.. i is tak minat. i suka yang oldskul oldskul ni. mehehee
actually ni first time aku buat sendiri lengkong. memula google gak resepi acane buat. at last, mokde jugek haku cari. mehla aku share resepi mokde aku. resepi turun temurun ni dari tokwan. :p
1 paket agar-agar tali (250g)
air (nisbah air 1 mangkuk agar-agar : 3 mangkuk air) aku suka cara ni. sebab rumah aku takde jar litter tu!
*guna mangkuk yang sama*
gula (rasa sendiri nak manis tahap mana)
perasa
korang paham tak pasal nisbah air tu? tolong la paham. hehee
caranya,
didih air, masuk agar-agar.
larut je, masuk gula.
larut gula, masuk perasa. didih. dan sampai bebetul larut semua bahan. baru tuang dalam bekas!
mudahhh!! masuk peti ais..perghh menangis makan!. hias pulak dengan kiwi. lagi cun kiwi kau. siap feeling nak masuk majalah 101 resepi. muehehehee. lengkong aku tu kalau kaler merah lagi lawaaaaa... sedihnya!! arini nak buat lagi. dah beli sirap siap-siap!
ade yang takut letak sunquick nanti lengkong jadi keras. tidak sama sekali. elok lembut je lengkong aku ni. tips die lebihkan air rebusan tu. ibu aku dulu pernah buat. lagi parah ceritanya. lengkong tak mengeras! fuhh nasib baik lengkong aku ni tak di timpa kecelakaan. dah la pestime buat! haha
oklah, selamat mencuba!!
lama tak post gambar makanan. cuti-cuti sem ni elok la kalau kite merajinkan diri kat dapur.
aku post gambar ni kat wechat. adelah dua ketul manusia menanya apakah, apekebende, pebende bendealah ni. hewhewhew!
itu adalah adik beradik puding. tapi agar-agar kot korang panggil. kalau bahasa kampung-kampung aku, kami panggil lengkong!. LENG---KONG. sebutan e tanda bawah. leng leng leng caii.. erk?
aku tingin nak makan lengkong sirap rose. hoi sedappnya. sekali kau tahu? sirap dah expired! kecewa hakak. terus wasep mokde, "mokde, boleh tak ganti dengan sunquick!!!!". ahhhh parah tol laa. tekak ni tingin beno nak lengkong sirap!. aku lengkong kaler lain tak mahu!. nak-nak lengkong 2014, penuh dengan warna pelangi, buah laici, natadecoco la.. i is tak minat. i suka yang oldskul oldskul ni. mehehee
actually ni first time aku buat sendiri lengkong. memula google gak resepi acane buat. at last, mokde jugek haku cari. mehla aku share resepi mokde aku. resepi turun temurun ni dari tokwan. :p
1 paket agar-agar tali (250g)
air (nisbah air 1 mangkuk agar-agar : 3 mangkuk air) aku suka cara ni. sebab rumah aku takde jar litter tu!
*guna mangkuk yang sama*
gula (rasa sendiri nak manis tahap mana)
perasa
korang paham tak pasal nisbah air tu? tolong la paham. hehee
caranya,
didih air, masuk agar-agar.
larut je, masuk gula.
larut gula, masuk perasa. didih. dan sampai bebetul larut semua bahan. baru tuang dalam bekas!
mudahhh!! masuk peti ais..perghh menangis makan!. hias pulak dengan kiwi. lagi cun kiwi kau. siap feeling nak masuk majalah 101 resepi. muehehehee. lengkong aku tu kalau kaler merah lagi lawaaaaa... sedihnya!! arini nak buat lagi. dah beli sirap siap-siap!
ade yang takut letak sunquick nanti lengkong jadi keras. tidak sama sekali. elok lembut je lengkong aku ni. tips die lebihkan air rebusan tu. ibu aku dulu pernah buat. lagi parah ceritanya. lengkong tak mengeras! fuhh nasib baik lengkong aku ni tak di timpa kecelakaan. dah la pestime buat! haha
oklah, selamat mencuba!!
No comments :
Post a Comment