Tuesday, October 8, 2013

NAK CERITA PASAL TIPS MELEBATKAN BULU KENING.

hello~

aku nak cerita ni. mase aku kecik-kecik dulu, bulu kening aku ni memang kurang membiak. berbanding pulak dengan rambut. rambut aku lebat kemain mase budak-budak dulu. kepale da la kecik penuh rambut je. haha. bulu kening aku pulak tak subur la senang cakap. haha.

lepastu mak ngah, mak uda, mak utih aku sibuk jugak la cari kekdah macam mane nak suburkan bulu kening anak sedare die ni.

ade lagi story!.

mase aku tingkatan 2. aku ingat sangat mase ni aku kene panggil dengan ustazah Mahani. sebab aku di tuduh mencukur bulu kening. mase tu tahun 2002. hoot pasal disiplin budak sekolah petang (tingkatan 1 dan 2). kira teruk la. petama, kain singkat. kedua, bentuk kening a.k.a cukur kening ketiga, bentuk dagu pakai syiling panas konon-konon nak dagu terbelah. keempat, bentuk kuku jari tangan. kelima enam tah ape tak ingat!

aku di panggil Ustazah atas dua kesalahan disiplin. petama, cukur bulu kening dan kedua, bentuk dagu!. ustazah mahu aku pulang ke pangkal jalan katenye. ape aku ade muke budak terjal ke. aku ni muke bajet baik tahu!. mihmihmih

susah sebenarnya nak explain dengan ustazah bahawa kening dan dagu aku adalah bersifat original!. bulu kening aku sangat sikit i tell u. aku paling sadis la cikgu tak percaya yang bulu kening aku memang original sikit. aku pon hampir bergaduh jugak la dengan cikgu. aku cakap dengan cikgu,


"cikgu, kalau betul saya nak cukur bulu kening, baiklah saya cukur bagi bentuk cantik punya, ini bulu kening saya dah la gondol, bentuk pon takde. tak kan lah tergamak saya nak buat cengini???." sedih beno mase ni.

lepastu aku explain lagi pasal dagu. dagu aku memang original berlekuk a.k.a terbelah. aku pon tak minta jadi begini. aku siap suruh cikgu bandingkan dagu original berlekuk dengan yang di buat-buat. kalau dibuat-buat berlekuk ni, ade nampak garis hitam macam celak. sebab dorang pakai duit syiling panas pastu garis kat dagu dorang. tergamak kan.

fuhh lepas hukuman aku mase tu!


balik aku story mori la dengan makcik-makcik aku, atok, ibu abah semua la aku cerita pasal perkara ni. lepastu dorang pon sibuk la cari alternatif camno nak lebatkan bulu kening aku ni. nak bagi die tumbuh subur melebat. haha

maka, ini lah kekdah yang pernah aku gunakan. ape panjang sangat mukadimah aku kat atas tu!


1) MINYAK BUAH KERAS
- kekdah ni paling utama aku guna. sebab di katakan buah keras ni mampu melebatkan rambut. so, aku pon berani la cube kat kening. kening pon satu spesis rambut bukan?.

2) MINYAK LEMAK AYAM
- yang ni paling sedihlah. kau tergamak letak lemak ayam kat muka?. aku ikut je la kalau ini jalan yang mujarab. cara buat nya, letak lemak ayam kat atas periuk panas. nanti akan cair sehingga terhasil nye minyak. geli jangan cakap. atok aku siap buat stok banyak-banyak untuk cucu die ni. simpan dalam botol asam yang kecik tu. zaman dulu ade. zaman sekrang mcam tak nampak dah botol yang sebesar ibu jari tu.

3) LIDAH BUAYA
- kekdah ni jiran aku yang bagi. sebab die ade tanam pokok lidah buaya dan die pon suruh aku cuba letak lendiran lidah buaya ni kat kening aku. insyallah lebat katenye.

4) CELAK MEKKAH
- kekdah ni pulak aku paling suka la. sebab boleh kaler sendiri bentuk idaman kening yang cun-cun. haha drama sangat i olz.


antara ke empat-empat kekdah ni, aku tak pasti yang mana satu berkesan. kekdah pertama aku buat dulu lama la jugak tapi hasilnya idok la memuaskan hati iolz. kekdah kedua aku buat tak lame sangat kot, kira tak gigih la. sebab aku geli beno bau lemak ayam tu. aku rela main getah kat rumah jiran dari melayan kening aku. *budak-budak remaja yang takde cita-cita nak jadi retis masa ni!haha

lepastu aku guna kekdah lendiran lidah buaya. pon sama aku tak gigih sangat. sebab leceh. leceh nak motong leceh nak p amek kat rumah jiran. sebab nanti abang adam perli sampai tertusuk hati. innalillah abang adam dah meninggal. :'(.

kekdah celak ni paling lama la aku guna. guna pon time g skolah. sebab nak nampakkan bulu kening tu wujud. ala-ala priti zinta kau p skolah. kau hado??. mase ni timbul la angan-angan nak jadi retis. eh nak jadi model kate kau mase ni! ape la hiba sangat impian aku tuu!!

lepas tu aku dah takde guna apa-apa kekdah. kekdah moden ke kekdah tradisional ke aku malas dah nak amek port. kira biakan je la. nanti-nanti je pikio. lepastu selang beberapa minggu yang lepas. aku baru perasan yang bulu kening aku macam sedang membiak. hoiii bia betul. aku perasan mase aku sedang mentepek bedak kat muka dalam surau mase tu.

aku happy nak melompat terus gtau ibu. ibu siap tanye ape kau dah buat??. aku cakap la aku pakai lelemak ayam tahun 2002 tu. sebab kekdah tu paling aku geli wei. haha!

jadi aku rase kekdah aku yang bertahun yang lepas, baru jadi tahun ni. boleh gitu?



gambar ni memang paling abes aku zoom. sebab nak nampak kan bulu bulu baru tu muncul. wakaka aku happppppyyyy nak mampos mase niii!! mcam nak gtau satu donia pasal bulu kening ni! bialah takde shape bagai janji hakak hepi tau. kepoh kat group-group wassap mase ni. wakakakakaka


so, aku rasa salah satu tips aku tu berjaya. tak tahu yang mana satu. guna je la semua kekdah ye adik-adik.




haha.



17 comments :

Amylia Royal said...

Betul ke ni?

Amylia Royal said...

Betul ke ni?

Fatimah Bt Tony said...

Perkongsian yang sangat menarik admin. Saya juga ada share tip kurus dan tip kecantikan di blog saya. Jemputlah melawat: http://bit.ly/beautyfatimah

SYHARA WINK said...

so sekarang lebat byk mne srkg ni?? saya pun ada masalah bulu kening gak..huhu.

SYHARA WINK said...

pls zoom kening yg sekarng..blh tak?hehe

azi nur said...

amboi syhara nak zoom zoom kening kitew pulak ek. hehehe. actually bulu kening kite ni nampak la banyakk sikit dari dulu dulu sendu. berape helai jek. la ni ade la bentuk bebulu gitu. try la buat dengan gigih. hehee

Ahfaz Rodriguez said...

Ye ke?saya da try semua kaedah,tapi tak berhasil.tu yang sibuk nak beli minyak pelebat

noor diana ramlan said...

Ada ke minyak pelebat? Tlg BG nma produk yg awk gunakan?(minyak pelebat) Sbb sy pn sma jgak masalah di atas bulu kening x chantik serta x lebat.

noor diana ramlan said...

Ada ke minyak pelebat? Tlg BG nma produk yg awk gunakan?(minyak pelebat) Sbb sy pn sma jgak masalah di atas bulu kening x chantik serta x lebat.

Rafieramli Rafieramli said...

Zaman ckur kening dgn dagu terbelah tu mane ade wassup .. ko bior betul...

Rafieramli Rafieramli said...

Zaman ckur kening dgn dagu terbelah tu mane ade wassup .. ko bior betul...

Rafieramli Rafieramli said...

Zaman ckur kening dgn dagu terbelah tu mane ade wassup .. ko bior betul...

Rafieramli Rafieramli said...

Zaman ckur kening dgn dagu terbelah tu mane ade wassup .. ko bior betul...

Affiy Mae said...

Buah keras itu sejenis buah apa ya? Maaf ya saya kurang tahu

azi nur said...

buah keras ni bentuknya macam kacang walnut. lembut je isinya. kalau ikutkan nenek dulu masak ayam sambal ke kicap ke letak buah keras ni. sekarang takde yang ikut. cuba cari kat kedai.

Si baju kurung said...

Hepi saya baca..haha.tq share tips

Fitri96 said...

Says punye lebat je bulu kening.hahaha