Friday, October 18, 2013

TETAPLAH SUKA APAM BALIK YANG DULU DULU DULU TUU....

hellllloss senyum-senyum semua..
ade mase sikit ni nak edit entry baru before publish. ehehe...






malam tadi aku termimpikan Hanis Zalika ok. tapi aku sedih dalam mimpi tu aku langsung tak boleh nak ambil gambar dengan die. sebab tah kenapa tetibe je camera jadi blank. padahal si Hanis tu dok rapat-rapat dengan haku. dah la malam sebelomnya aku mimpi berpimpin tangan dengan Jang Geun Suk. kami berlari-lari di Melaka Central sebab nak beli tiket balik Kluang. wakakaka ape la point sebenar mimpi aku ni weih!!


BTW, hari ni terdetik nak story balik pasal my pebret food. tetap menjadi pebret sampai tua. terdetik nak story lepas puan ezzy kite tu cakap pasal apam balik. terharu kite sebab beliau hingat. :). lame sangat tak stori pasal apam balik ni. khonon-khonon dah dewasa la sangat sampai tak perlu nak stori bende yang di anggap nonsen ni. kekkehkeh..kalau jumpe puan ezzy ni opkos kite banje apam balik. janji ni janji.. :)


Apam balik akan terus menjadi pilihan utama. aku memang pantang la kalau nampak orang jual apam balik kat depan bank ke, depan kedai, sebelah kedai goreng pisang ke. memang gatal je tangan ni nak p beli. sanggup tunggu beratur berderet-deret. kalau kene dengan tekak ok la. kalau tak kene dengan tekak alahai membazir sangat kat situ!.


beberapa tahun lepas, aku memang biasa dengan sorang pakcik yang jual apam balik ni. oleh sebab beliau dah uzur, anak die pulak macam nak tak nak berniaga. aku rasa merajuk lama la jugak dengan apam balik. sebab tak jumpe apam balik yang sejibik macam pakcik tu buat. tak same macam kat pasar, tak same macam kat depan bank tu. hati memberontak mase tu nak belaja buat apam balik!. kahkahkah ayat derama.


rajuk aku terubat bila aku terperasan ade sorang pakcik ni jual apam balik yang unik dekat Perling, JB. bukan jenis yang kering dan bukan jenis yang basah tu. die macam mix. tak keras dan tak lembut. macam mana nak explain pon aku tak tahu.


aku pandang lame-lame gambar ni sebaldi dah air liur aku. hahaaa


apam balik pakcik ni tersangatlah sedap sehingga sanggup aku pergi perling semata-mata nak apam balik pakcik ni. dasar pompuan ni!


kat kampung aku ade jugak pakcik jual apam balik, dulu aku suka sedap gila kot. tapi la ni macam da kureng la. kejap rasa pahit kejap rasa tawar. sadis aku. apam balik pakcik ni dah di makan dek usia barangkali. ngeh!


lepastu, aku ade jumpa satu lagi tempat jual apam balik yang ohsem!. kalau orang Batu Pahat opkos la tahu tempat ni. sebab aku pon biase beno lalu tempat ni. orang panggil APAM BALIK KUBUR. sebab orang ni meniaga betul-betul depan kubur kat Peserai, BP




apam balik kubur ni memang special!. sebab die creamyyyy yummehhhh!!. sumpah sedap gila. macam makan burger cheese leleh tu. tapi ni edisi apam balik. idok la letak cheese, aku pon tak tahu ape yang membuatkan apam balik tu jadi leleh. hoii meleleh leleh air liur aku ni!. inti die sarat dengan jagung, kacang, mentega. memang tak lokek la senang cakap. kalau kau pergi kat sini, panjang gila orang beratur. sanggup tunggu dengan bahang panas. ngadap kubur lagi pulak. ekehkeh.


sekarang ni, kalau di perhatikan kat pasar la terutama sekali. banyak sangat apam balik yang rare. hehe. apam balik kepala, apam balik kacang merah etc. hoi! tak boleh terima aku. haha. tak teringin pon nak cuba menu-menu baru tu. aku suke yang classic. i memang old taste u olz. mihmihmihhh


tapi walau hebat mana pon apam balik mereka-mereka ni. aku tetap rindu dengan apam balik pakcik yang dulu-dulu tu. sebab pakcik tu baik, iklas. lagi pulak kalau aku datang kedai pakcik tu, aku suke buat die pening. hehe. aku suke buat sendiri aku punya apam balik. letak kacang banyak-banyak plus jagung banyak-banyak. aku tak setuju tau jagung tu letak sikit kat bahagian tengah. ape lah salahnye letak kat sekeliling apam balik. baru la makan tu berasa. heheee mandaii je kau azi!


tetibe teringat kisah lame, dulu ex-bf aku panggil apam balik ni pancake! apesal kau bando sangat ha!!


hahaa.


2 comments :

Puan Ezy said...

kehkeh.. banje apam balik plng spesel ok! tetibe kite pon rase nk mkn apam balik walaupon kite ni xsuke sgt ngn apam balik..
tp dtg la apam balik inti nyor ke, inti peanut butter ke, yg lejen ttp sodap! heheee

Aeny Minniey said...

wow nampak sedap ni, haih kena pergi cuba jugak xD haha terliur tgk gambar2 apam tu .___.