hai, hello...
akibat terajin kat dapur. maka terbuatlah shepherd pie pula. selepas edisi lengkong yang dibuat pada 11.30 malam hari sabtu lepas. ianya adalah lebih kurang cottage pie yang pernah aku buat dulu tu. cuma bezanya kali ini edisi pantas tak perlu bersusah payah benor. gituw. susah payah sikit je. nak senang kene susah dulu. ngerti? teheehee
ianya menjadi mudah dengan menggunakan prego je uolz. dalam sos prego tu pon dah siap sedia pelbagai rempah repek-repek italiano sangat. mehehe.
akibat terajin kat dapur. maka terbuatlah shepherd pie pula. selepas edisi lengkong yang dibuat pada 11.30 malam hari sabtu lepas. ianya adalah lebih kurang cottage pie yang pernah aku buat dulu tu. cuma bezanya kali ini edisi pantas tak perlu bersusah payah benor. gituw. susah payah sikit je. nak senang kene susah dulu. ngerti? teheehee
ianya menjadi mudah dengan menggunakan prego je uolz. dalam sos prego tu pon dah siap sedia pelbagai rempah repek-repek italiano sangat. mehehe.
memandangkan iolz suka gilSs! dengan prego classic so pakai je la tu. aku buat pizza pon toping die pakai prego je. heheheee ngelatt!
kentang tu cembiasa la kau lenyek lenyek sampai lumat. aku tak berapa suka lumat. sebab nak bila gigit tu tergigit kentang seketoi seketoi rase woww raw nya. eh?
campuran kentang tu, letak la susu segor dalam 3 sudu besar. tabur garam tabur lada putih. pergh menyegat lidah orang melayu ni nak pedas-pedas. rase diee lemak lemak berlemak tersentil di pinggang engkorang. :pp
dalam kuali, tumiskan dengan minyak sesudu, bawang holland, bawang putih cincang halus. naik bau, cempak ayam cincang ramlee. sampai kering, baru tuang sos prego. keringkan sos die. kalau boleh kite nak inti die tu lembab just nice jew. tak basah sangat tak kering sangat. ikut tekak korang la sebetulnya.
cara melapis:
1. based - ratakan dengan kentang.
2. tuang inti.
3. top - ratakan dengan kentang semula.
4. buatla corak suka suka dengan menggunakan gerfu.
kendian bakar dalam oven. dengan suhu 200 darjah celsius. selama 15-20 minit!
kalau korang suka cheese letak la atas masa bakar tu. wow mesti double sedap!. kenapa aku lupa nak letak ya?? buka icebox baru perasan ade cheese! kecewaaa. haha
lupa nak citer, loyang aku balut dengan aluminium foil dengan tujuan senang nak sental. kehkehkehh
nipis je iolz buat. korang boleh lihat di bahagian 'dari air tanganku' *kau perasan kau chef :p* untuk resepi yang lebih detail k!
baii
No comments :
Post a Comment