Wednesday, September 17, 2014

PJJ/PLK LIFE : AC220 – BACHELOR OF ACCOUNTANCY (HONS)

eh! haii.... 


Seperti tajuk di atas, itula nama pengijazahan yang bakal aku gengam tak lame lagi. 3-4 tahun dari sekarang weee! Tak sabar sebenarnya nak mulakan kehidupan kelas, kuiz, assigment, bz bz bz dengan buku. Kuat ke nak hadap semua ni? Macam-macam rasa yang ade sekarang ni. Before start class aku cerita sikit la pasal course aku ni.


Aku memang berhajat nak cont dengan accounting. Before ni pon aku ade Dip. Akauntansi. So mudahlah kan kerja kat situ. Terpikir jugak nak tukar bidang ke bidang marketing, projek, bisness semua tu. Sebab sekarang pun aku kerja dalam bidang tu.Tapi aku rasa macam tak sejiwa la dengan aku.


Bagi pelajar lepasan politeknik, anda sebenarnya beruntung ya, sebab anda akan mendapat pengecualian kredit banyak subjek.  Macam aku dapat pengecualian 6 subjek. Banyak kan? Berbanggalah warga politeknik. Terutama sekali politeknik merlimau melaka! kerana subjek kita diiktiraf katenye means setara dengan uitm jadi ko tak payahlah nak ulang belajar bende sama. Nak-nak undang-undang komersan tu. Mak fedup nyahh benda-bende law ni, mak pon idop tak berpegang pada law. kahkahkah


Kat sini aku kasi terang sikit. Untuk rujukan adik-adik yang dari politeknik nak buat PJJ ke ape ke. Mesti korang bingung macam aku kan memula dulu. Jenuh google search takde yang memuaskan hati. Jadi aku up entry ni bagi melancarkan enjin pencarian korang. Bijak kan aku. Cehcehceh 

Sejarah belajar undang-undang komersan memang mencabar. Sape budak DAT politeknik merlimau melaka tahun 2007 memahami situasi subjek undang-undang ni. Penuh dramatik. Hehe tu pasal aku dapat C sekaligus mempengaruhi HPNM aku T__T. Nasib baik lulus. Kalau tak lulus aku boleh bawak diri jauh dari situ. Sungguh penuh dengan emosi dan drama. Amboi jauh trobek!, lagi satu subjek perakaunan kos tu. sungguh dramatik jugak.


Yang best bila dapat pengecualian kredit ni, tempoh pengajian kita boleh jadi pendek. Dari 4 tahun boleh jadi 3 – 3 ½ tahun je. Untung tak untung? Kalau lagi hebat, satu sem tu ambil la banyak subjek kalau larat asalkan tak lebih dari 18 jam kredit. Yang penting jadual waktu tak bertembung. Maklomla masuk kelas 2 hari je sabtu dan ahad. Satu hari boleh jadi 2 – 3 subjek je. Tu pon dari 830 pagi hingga 0615 petang. Fokus amat di perlukan ya masa ni.


Ramai yang tertanya-tanya cemana nak match kan jadual kelas? Cemana nak itu nak ini. Same la cam aku memula dulu. Cemana nak masuk kelas ek? Kene cari sendiri ke kene buat sendiri ke jadual?. Kemain lagi ayat ramai tertanya tanya. Dah tentu aku je yang tertanya tanya. Idup aku ni semua tertanya-tanya. 


Berbalik kepada persoalan tadi, Jawapannya setiap fakulti dah sediakan pelan pengajian kat seminar schedule (http://www.ined.uitm.edu.my/) Korang tinggal donlot dan match kan dengan subjek yang korang nak ambil tu. Kalau ngam baru daftar subjek. Reti? Macam fakulti perakaunan, coordinator dah bagi cadangan subjek-subjek tertentu. Contohnya, macam aku sem 1 kene ambil 5 subjek dalam pelan pengajian tu. Tapi aku dah drop 3 subjek. So kene ganti 3 subjek dari sem 3 4 5 dan seterusnya. Tengok kat jadual tu ada subjek apa yang di tawarkan untuk semester 1 ni. Ha gitu. Hope paham la ye. Die kan otometik paham. Macam aku memula tak paham otak suku :p. Kat poli dulu takde kekdah daftar sirik ni. Ko hadap je ape yang diberi. :p dan aku banyak merujuk pada Nab adik aku tu, nak-nak masa nak daftar course. Haha. Kesian Nab stress ngajo aku ni. Maklomla zaman aku dulu takde kekdah ni. Takde rasenye. Ke ade tapi aku tak tahu? Zaman sekarang ni semua nak main internet-internet ‘Do It Yourself’ kate beliau!


Kekdah belajar secara jarak jauh atau luar kampus ni memang ade best ade tak best. Aku yakin banyak best dari  tak best. Hehee.. bezanya kau tak boleh la nak borak dengan lect face to face. Satu semesta Cuma 7 kali je jumpa lecture. Tu pon kejap-kejap la. Satu subjek 2 jam. Mase tu la kita nak kena bagi seluruh perhatian. Semua dalam alam maya. Yang di panggil i-class. Kat situ pon kita boleh borak dengan lect (i-discussion), quiz, assignment, assessment semua dalam tu. semua di hujung jari katenye. Cuma, memang rasa tak puas la kalau tak tengok muka lect tu kan. Memula memang pelik kot. aku kan spesen kalau belajo kene tengok muka cekgu. Sampai aku belajo bawak kereta dulu pon aku kejap kejap noleh sebelah tengok muka cekgu, elak terbabas je. Tah kenapa perangai aku cemtu.


Aku sebenarnya kan kan tak sabar nak belaja semula! Semangat! Dah godeh-godeh buku-buku kakak aku. Kakak aku dulu pon degree akaun. Nampak tak penjimatan dan kesenangan aku? Hahaha. Segala kesulitan rujuk kakak aku. Tapi aku tak tahu la modul pembelajaran uitm sama tak dengan uia. Mohon sama ya!. Haritu aku siap print out soalan paper financial and reporting 1(FAR)  dec 2013 punya. Nak try buat. andddd.......



Jelas otak aku masih berkarat. T__T



Sekian untuk update pjj kali ini. Wehuu~


8 comments :

Fasihah Jasni said...

Boleh sy tau mcm mna awk blh mohon oc dgn mudah ni ?
Sy dr dip poli. Skrg degree di uitm. Kos pngurusan hotel. Sy xtau mcm mna awk blh dpt pc dgn mudah. Sbb sy dan kwn2 lain yg dr poli berusaha bermatian nk dptkan pc bg subjek yg kami dh ambk msa kt poli dlu.. Msa part 1 ada lbh kurang 3 subjek yg spatutnya kami dpt pc, tp mreka ckp kami xlayak mohon pc... Termasuklah pc untuk LI kami xlayak mohon. Then ble msuk part 2, tbe2 kami dpt tahu ada 2 subjek kami boleh mohon pc (sepatutnya 4 subjek). Then kami mohon, dan lulus.. Di pertengahan part 2 kmi dpt berita yg kami layak mohon pc untuk LI. Tp msa tu kmi dh xblh mhon sbb pernhonan dah tutup. Then skrg part 3, kami cuba mohon balik Pc untuk LI, tapi ada pula khabar angin yang mengatakan PC LI dh xboleh dibuat untuk pljr poli... Sedih yang amat... Setiap sem kami terpaksa bergelut dgn masalah yg sama.. Iaitu Pengecualian Credit.. Sedih...

azi nur said...

dear fasihah jasni,

saya bagi huraian mana yang saya tahu dan paham pasal pc ni ea.

memang sy tak nafikan ada kalangan kawan-kawan saya masa abes dip tahun 2009 cont degree secara full time ada masalah dengan pc. dorang cakap dip poli susah lepas pc la bla bla bla.. satu, dorang tak dapat pc pasal jam kredit kita rendah. dua, sebab subjek kita tak setara dengan uitm. meaning, kalau awak dah ambil subjek asas akaun masa dip kat poli. then, awak nak buat pc masa degree untuk subjek yang sama, tapi tak layak. sebab apa? mungkin subjek/silibus/sukatan atau mata kredit/jam kredit atau em bahasa pasarnya 'subjek tu tak sah' tak boleh di terima pakai di uitm atau u lain. maka masa degree kita kene ambil lagi.
permohonan pc ni, Lembaga Akademik Fakulti akan semak dulu trakskrip dan silibus kita masa dip. kalau tak setara maka tak xdapat la.

macam saya memang dapat banyak pc. tp perasan tak tax 1 dan 2 masa dip kat poli cuma lepas satu je tax 1 kat uitm. maknanya tax 1 sy tak payah ambil, tax 2 saya kene ambil balik. sebenarnya ada lagi subjek yang saya rasa layak untuk dapat pc. contohnya sbjek keusahawanan. saya dapat A (nilai mata : 4.00) tapi saya tak dapat pc. kene ambil lagi sem 1 ni. tu maknanya subjek usahawan tu tak setara dengan uitm. mungkin ade bab/silibus yang poli takde ke gitu la. sama juga dengan LI. mostly kawan-kawan saya yang fulltime memang akan LI balik semula. dont know why..thanks God part time xde LI :))

pada pandangan saya. awak kene duduk berbincang dengan coordinator course awak bagi mengelakkan awak pening kepala setiap sem untuk mohon pc.

tanya coordinator, apa kelayakan yang sebenar untuk pc ni, kalau tak layak jelaskan kenapa. why why why...adakah sebab silibus? gred? jam kredit? semua tu mempengaruhi pc.. ha gitu. hehee.

bab yang kejap kata dapat kejap kata tak dapat pc tu awak kene jumpe terus coordinator tanya sesungguhnya dapat ke idok..jangan main main ea..hehee jadi student memang meletihkan naknak uitm shah alam. berkilo kilo kilo meter turun naik bukit..haha. tapi percayalah keletihan itu akan berbayar bila kita dah kerja senang. semuanya berbayar.
percayalah..cewahh..

semoga membantu.

Fasihah Jasni said...

Betul.. Sy stuju..mmg alasan yg diberi ialah silibus or jam kredit tak sama.. Tapi apa yg meneyedihkan bila silibus sama (buku rujukan or text book yg uitm guna sebijik dgn yg poli guna) dan jam kredit sama (kdang2 siap jam kredit poli lebih lg dr uitm).. Tp still dorg kate x boleh nk bt pc. Tipu lah klau sy rsa xsedih pasal ni... Then pasal LI.. Jam kredit poli 10.0, dibandingkan dgn uitm 6.0.. Then.. Kami2 betul2 nak alasan yg kukuh knpa kami xleh pc.. Tp alasan yg diberi hanyalah... 'Awak bukan dri diploma uitm'
Kami btol2 xde tmpt nak mngadu.. Coordinator fakulti???? Kami pernah jmpa, pernah tanya dia... Tp jwpn yg diberi sgt mudah, senang, dan mengecewakan...

Rsa mcm sy tetibe meluah perasaan kat awak plak. Hehehehe
Sorry....

Btw, thanks ye.. And gudluck in ur future... :)

Moxi Moximoxi said...

Nak apply untuk pjj macam mana ek sis? Tq

azi nur said...

Boleh pergi di online.uitm.edu.my/ined/

yaa..this is nad :)) said...

Salam azi..camna ye nak menghubungi azi ? Saya degree in acc uitm.boleh bertukar jwpn

puterishamiera said...

Assalammualaikum. Kak azi boleh x nk minta email ? Sy nk smbg buat pjj dlm degree in acc bln march thn dpn. Jd nk tny soalan sedikit.

azi nur said...

puteri here my emel.. 88azinur@gmail.com