Monday, June 3, 2013

RESTORAN SAYAM STULANG LAUT, JB

hye...well...hello..


hari ni nak share pengalaman makan kat Restoran Sayam, Stulang Laut...huhu...siap hupdate kat pesbuk ko...


dikatekan kakak yang nk bawak kami adik beradik plus ibu abah pergi makan kat stulang tu...bawak dan belanje..mehhe...so, lepas asar kami pon gerak dari Layang-Layang ke JB dalam kurang 1 jam dan sampai...terus masuk higway then exit pandan...terusss jeee nampak signbord The Zon ikut je...kemudian nampak laut-laut tu dah betul la tu..seberang laut tu dah Singapore..so, dekat rase sebelah muke je...haha tipu..

kedai makan kat stulang ni memang banyak..depan dan belakang ade kedai makan..katenye Restoren Sayam yang popular..kawan kakak yang cadangkan tempat tu....tu yang kami cuba...
sebelum ni aku pernah makan yang belah belakang, rasa makanan die pon boleh tahan...aku rase semua sedap-sedap kot..hehe

gambar semua aku memang x snap pakai henpon sebab batery betol-betol zero..sempat hupdate kat FB check-point dengan harapan satu malaysia tahu aku kat sini..haha *muntah T___T so aku rembat kat google je la semua gambar ni..hehe



ketam dan udang menari-nari gitu..hehe..kami cop tempat kat dalam bawah bumbung..sebab mase on the way sampai sini, hujan kooott..lebatt kauu tahu!

sampai terus bukak menu...i tell u order makan macam bawak jin kelaparan..wakaka..tapi memang semua kelaparan..sebab kami semua tak lunch..masing-masing kosongkan perut sebab ade orang nak belanjeee kann...haha

antara menu yang kami order :

1. ikan siakap stim limau - sangat puas hati
2. ikan siakap pedas - adik kate sedap...melocot
3. kupang pedas - sodapp nyum--nyumm---kuah die ade telor dan sedapp gile ok..ratah je pon.
4. tomyam campur -adik tak makan sup daging
5. sup daging - sebab kakak dengan abah tak makan tomyam..
6. sotong goreng tepung - adik gile sotong 
7. sekor ketam masak peda - gilo sedap weihh
8. sekor ketam masak black paper - kureng...tapi dorang kate sedap
9. sayur kailan ikan masin 
10. nasi goreng biasa - permintaan abah...abah sorang...aku ngecek sikit..mehehe
11. nasi putih untuk kami-kami selain abah..
12. air masing-masing punye selera...

Total : RM 213.50

mesti heran kan..apesal banyak nohhhh order...sebab kami sefamily xde selera yang same..ade je yang lain..
kalau ikut kan boleh je order ikan siakap stim limau sekor..tapi abah, kakak, ibu tak suke..aku, adik pulak tak suke ikan siakap goreng lepastu curah sos pedas..tak selera mak nak..hehe. lepastu order ketam pon masak lain-lain..hehe..sup dengan tomyam pon ade yang suka ade yang tak suke..ke sudah semua order..kehkehkehhhh

makan dengan lahap..sambil mata pandang kiri kanan..ramai kot orang singapore makan kat sini..sampai kerang pon habes..kesian abah kempunan..wakaka...


aku suggestkan korang cuba..

ikan siakap stim limau


google

ketam masak pedas

google



menu ni aku paling sukaaaa....ikan siakap rasa fresh sangat..lepastu stim..rasa fresh die tak hilang kau, macam makan hidup-hidup..haha

ketam die pulak memang terbaik..selain fressh, kuahnya yang pekat dimasak dengan telor mungkin..sebab rasa telor dan berlemak sikit..sedap sangat-sangat

plus, kupang pedas pon sedap, lebih kurang masak macam ketam...kuah yang pekat dan bertelor...nyumm...

"tempat makan sangat selesa, kipas bumbung yang nyaman..kalau nak makan kat luar pon ade meja disediakan..kerusi dan meja yang bersih dan selesa...tempat basuh tangan yang cantik dan bersih...pelayan yang sabar dalam melayan kerenah kami...kejap nak buat 2 set, kejap nak 1 set...wakaka...last-last buat 1 set je..sebab 1 set je pon dah penuh 2 meja..mehehe.."

kami sekeluarga sangat puas hati!!

lepas makan dah masuk magrib..surau pulak dekat je depan restoran..surau kat flet sri stulang je tu...senang kan..tempat solat pon ade dan selesa lagi..bilik air pon bersih..sangat selesa...

kalau korang nak tahu, area The Zon tu memang selalu sesak....kereta berlumba-lumba masuk situ..

bila malam, view kat tepi laut tu sangat lah cantik...selain nampak lampu-lampu seberang sana (Singapore) ade jugak yang sempat bukak khemah ala-ala picnic ko...haha


 google


google


lepastu cepat-cepat balik rumah sebab nak tengok bola...yeahhh JDT ke Final!!! 


ok, tu je nak share hope membantu~ 





1 comment :

missh chiorika said...

terliur sat tengokk ikan siakap tuu -__-'