Monday, November 4, 2013

DOA AKHIR TAHUN 1434H DAN DOA AWAL TAHUN 1435H

assalamualaikum..

alhamdulillah tahun 1434 Hijrah hampir melabuhkan tirai. segala suka dan duka sudah disimpan rapi dalam dairi tahun 1434 Hijrah. semoga tahun baru 1435 yang bakal muncul ini akan lebih di berkati Allah.

tahun ini, 30 Zulhijjah 1434 jatuh pada hari Isnin 04 November, 2013 dan 1 Muharram 1435 Hijrah jatuh pada hari Selasa 05 November, 2013.

jadi sama-samalah kita membaca doa akhir tahun 1434H sebanyak 3 kali selepas waktu asar hari ini 30 Zulhijjah/04 November iaitu sebelum masuk waktu magrib. semoga Allah mengampunkan dosa kita untuk setahun ini. dan mendapat perlindungan daripada Allah Ta'ala selain di lindungi Allah dari fitnah dan tipu daya syaitan.


Maksudnya:
Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.
Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.

selepas masuk waktu magrib (1 Muharram 1435H), bacalah pula doa awal tahun 1435H sebanyak 3 kali selepas solat rowatib ba'adiyyah insyallah Allah akan memerintakan 2 malaikat untuk melindungi kita dari tipu daya syaitan untuk setahun yang mendatang.


Maksudnya:
Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.
Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.


SELAMAT TAHUN BARUNo comments :