Tapi aku persetankan semua itu. Nak jugak try masak lain.
Untuk 5 ekor ketam
2 biji Bawang besar
3 ulas Bawang putih
Lada kecil kampung
Lada besar hijau
Halia
Serai
Ikan bilis
Air asam
Garam
Gula
Kunyit serbuk
3 biji telur ayam
Nisbahnye ko agak-agak je macam acah-acah terel :p. Aku tak
guna bahan yang takde kat dapo ko. Semua bahan kat atas tu mestila hado kann??
Ketam tu belah ah dua nampak banyak sikit ekekeke. Lepastu
lumur dengan kunyit serbuk cap adabi kalau boleh. Takut pakai cap lain nanti
kekok. bhahaha ok serius!. Perapkan kejap sementara sediakan bahan tumis.
Dalam blander –bawang besar, bawang kecil, lada, halia dan
ikan bilis. Rahsia sedapnye adalah ikan bilis. Take note tu. Hehee
Tumis dengan minyak. Titikkan serai dua batang. Agak dah
kering, naik bau, pecah minyak masuk air asam, optional asam keping ke extrak
asam jawa. Perasakan dengan garam sikit dan gula sikit. Semua sikit-sikit je.
Sebab ketam dah manis. Kalau boleh jangan hilangkan rasa hero die tu. Bahan
rahsia kedua, Pecahkan 3 bijik telur ayam. Agak dah setengah masak, masukkan
ketam yang dah diperap dengan kunyit serbuk tu. Gaul sebati. Tutup kuali dalam
3 minit cemtu. SIAP!!
Perghhh sedappp!
Selamat mencuba........
No comments :
Post a Comment