hye..
nak masak ape harini? meh aku kasi idea nak masak ape petang nanti ok!. senang, pantas setengah jam setel!.
biasenye ayam masak kicap ni orang akan goreng dulu ayamnye. kali ni aku buat edisi upgrade tak payah sesusah nak goreng ayam nanti meletup kene muka dah cacat. pastu kene berjimat guna minyak masak. walaupun harga minyak dah turun. harga minyak masak tetap jugak segitu. so, lets tengok resepi ayam masak kicap tanpa goreng dahulu ayamnye. korang mesti teruja sebab aku pun teruja gila sebab senang nak pitam. hahahaha dahla senang, sedapnya dua kali ganda daripada yang digoreng tau. isinya lebih lembut dan juicy ewahh.
bahan untuk ayam setengah ekor ye.
3 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
lada kecil
cili kering
*semua bahan kat atas tu dikisar halus.
serai dititik
kicap manis
kicap masin
sedapnye tengok kaki ayam tu. fav sangat!
persoalannya.. macam nak buat sehingga jadi begini??. mari kita ke perenggan seterusnya
kekdah:-
tumis bahan kisar+campak serai tumis sampai kering dan garing
masukkan ayam - tutup kuali sampai air ayam tu keluar macam pelik ayat tu. maksudnya ayam ni akan keluarkan sejenis air bila ditumis. so, lets biarkan air yang keluar dari ayam tu kering.
bukak tudung kuali, cek ayam tu dah masak belum.
masukkan air tunggu sampai mendidih. yang ni optional kalau korang suka kering tak payah masuk air, terus letak kicap. aku suka berkuah so marilah letak air sampai banjir. tunggu didih.
mendidih sudah -masuk kicap-kicap.
siap!
mudah ke tidak??
selamat mencuba..... korang-wajeb-cube!
nak masak ape harini? meh aku kasi idea nak masak ape petang nanti ok!. senang, pantas setengah jam setel!.
biasenye ayam masak kicap ni orang akan goreng dulu ayamnye. kali ni aku buat edisi upgrade tak payah sesusah nak goreng ayam nanti meletup kene muka dah cacat. pastu kene berjimat guna minyak masak. walaupun harga minyak dah turun. harga minyak masak tetap jugak segitu. so, lets tengok resepi ayam masak kicap tanpa goreng dahulu ayamnye. korang mesti teruja sebab aku pun teruja gila sebab senang nak pitam. hahahaha dahla senang, sedapnya dua kali ganda daripada yang digoreng tau. isinya lebih lembut dan juicy ewahh.
bahan untuk ayam setengah ekor ye.
3 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
lada kecil
cili kering
*semua bahan kat atas tu dikisar halus.
serai dititik
kicap manis
kicap masin
sedapnye tengok kaki ayam tu. fav sangat!
persoalannya.. macam nak buat sehingga jadi begini??. mari kita ke perenggan seterusnya
kekdah:-
tumis bahan kisar+campak serai tumis sampai kering dan garing
masukkan ayam - tutup kuali sampai air ayam tu keluar macam pelik ayat tu. maksudnya ayam ni akan keluarkan sejenis air bila ditumis. so, lets biarkan air yang keluar dari ayam tu kering.
bukak tudung kuali, cek ayam tu dah masak belum.
masukkan air tunggu sampai mendidih. yang ni optional kalau korang suka kering tak payah masuk air, terus letak kicap. aku suka berkuah so marilah letak air sampai banjir. tunggu didih.
mendidih sudah -masuk kicap-kicap.
siap!
mudah ke tidak??
selamat mencuba..... korang-wajeb-cube!
No comments :
Post a Comment