Hai lama tak share resipi.
Dari minggu lepas aku teringin nak makan salmon. Semalam baru
masak. Kemain kat office pikir nak masak ape ye salmon memula nak goreng je.
lepastu tekak terasa nak makan kari. So lets masak kari.
Sampai rumah menu bertukar sudah. Masak je la asam rebus. Google
kat internet mintak resepi. Ade ke patut keluar salmon asam pedas. Hekeleh betul.
So lets la try buat resepi sendiri. Ekekeke
Sebenarnye resepi sape tah. Aku selalu jugak masak tapi
pakai ikan siakap or ikan tenggiri. Kira ni first time jugak aku buat salmon
masak asam. Wow sangat ni. tak sangka pandai dan berani mencuba aku ni hahaha. Kalau
tak sedap macam rugi pulak sebab salmon ken mahal. Ase tak patut pulak tetibe
tak menjadi. bisik kat hati takpe kalau taksedap paksa telan!
Membebel je sampai makan 3 perenggan. Ok jom tengok
bahan-bahan yang tersangat mudah. Jangan risau resepi aku takde yang
menggunakan bahan pepelik. Tengok membebel lagi.
Bahan-bahan untuk sekeping salmon :-
1 biji bawang besar. optional bawang Holland
1 biji bawang putih
1 inci halia
1/2 inci kunyit *kalau tak suka takpayah letak. aku suka sebab nak kuah kaler kuning kekekeke
4 batang lada merah besar
2 batang cili padi pedas
Asam keeping/asam gelugur/asam adabi
Semua bahan diatas hendaklah di potong halus-halus.
Tumis semua bahan yang siap di potong tu. Lada je masuk
last.
Tumis sampai garing dan berbau sangat harum.
Masukkan air asam ikut suka
nak masam parat mana ah.
Tunggu mendidih baru masuk lelada.
Sudukan garam
secukup rasa.
Tunggu didih.
Dengan lafaz bismillah masukkan ikan salmon yang
dah siap dicuci. tutup kuali.
Tunggu sampai ikan masak. Ikan salmon ni masak tak la lama
sangat. Dalam 15 minit dah oke la tu.
Tadaaa… sedappp nyumss! Licin ni aku makan sorang. :p
Korang kene try sebab sedap. Lepastu lain dari yang lain
rasa masam manis lemak semua hado.
3 comments :
Sedep sgt kah selmon ni...ok la..mcm nk try..nmpk x skodeng blok ko..kurang keje..kah!..ok bai
Woww beliau sudah ade belogg kahh
Woww beliau sudah ade belogg kahh
Post a Comment