Sunday, June 28, 2020

Resepi : Begedil Johor ❤

Hye!!

Rasa sekejapnye lahai cuti dua hari. Tetibe esok dah naik kerja. Tapi bila cuti panjang rindu pulak nak pergi kerja.  😁

Lame aku tak share resepi masak masak ni kan.  Kalau orang nak tengok lagi banyak resepi yang aku share boleh tengok side bar aku bahagian "dari air tanganku" ceewahh😝


Basically resepi begedil aku ni simple giler.  Pejam mata jee haha. Tapi gambar takda step by step tau!

1. Kentang 5 biji potong kecik2 lepastu goreng.
2. Ayam goreng bahagian isi di goreng
3. Bawang goreng
4. Daun sup
5. Telur

2,3,4 tu optional kalau taknak letak pun takpe.

Lepas kau dah sesiap goreng kentang tu,  kau tumbuk pakai batu lesung sampai hancur.  Tumbukkan juga isi ayam yang dah goreng tu.. Texture tu ikut korangla nak lumat ke nak separuh lumat ke.

Satukan kentang dan isi ayam yang dah lumat tu dalam mangkuk. Letak garam,  bawang goreng,  daun sup or daun bawang.

Kepal2 kan jadi bentuk bulan camni..


Lepas tu  dalam mangkuk lain kau kocak telur sebiji. Celupkan dalam telur lepastu guring sampai jadi brown! !


SIAP! 



No comments :