Tuesday, February 25, 2014

ANGKAT MESIN BASUH SAMPAI TINGKAT 2!

hai, hello...


ni nak cerita benda lawak antarabangsa. memula sekali nak gtau, sekarang budak rumah sewa aku dah jadi 5 orang. budak baru masuk isnin yang lalu. yang penting kami sekepala. sebelum ni, rumah sewa aku memang takde mesin basuh. ade orang kalau takde mesin basuh die tak boleh idop. tapi gua ilek je takde mesin basuh gua anta dobi takde dobi gua kepam dulu. haha. cop-cop aku paling malas tahap tenggiling laut pon, aku lipat baju kotor tu elok-elok simpan dalam beg terus bawak balik kampung. *tiap minggu balik kampung* sampai kampung campak dalam mesin basuh. 30 minit siap! kalau ade mesin sidai kain, akulah orang pertama beli!. aku cukup nyampah bab-bab membasuh ni. tidokkk rajen! kalau tak rajen sape pulak nak buat kan. jadi rajen atau tidak PERLU RAJEN. :p



melalut lalut!


yang sebenarnya, hosmet baru aku tu nak sedokahkan mesin basuh die letak kat rumah sewa kiteorang. jadi, die pon bawaklah mesin basuh dari kampung die iaitu di Pontian, Johor. aku ingat die sewa lori. ye la tak kan nak angkot naik kereta. beliau pon bawak kereta myvi.



sekali sampai, mak ai die letak mesin basuh dalam myvi!. muat ok.. sebab baringkan mesin basuh tu. eeee terkagum aku. aku tak terdaye nak buat cengitu. :p aku pon terbayang-bayang kalau naik lori setakat mesin basuh kecik ni buat malu orang kampong. haha. pembaziran duit minyak dan upah lori. eee x koser kan...



gambar kelabu la. malam-malam baru angkot mesin basuh ni naik atas rumah. dah la level 2. 6 bijik tangga kene daki tau! tu aku tak sempat kira anak-anak tangga. tah berape ratos ribu anak tangga aku kene daki *tipu!



aktiviti angkat mesin basuh ni kena buat waktu malam. malam pon idok la malam sangat. lepas magrib dalam jam 8. waktu-waktu macam ni, orang tak ramai sangat ulang-alik lalu lalang kat kawasan bawah rumah. kalau ade pun, bebudak kecik je la dok melilau-lilau tunggu turn nak mengaji *makcik level 1 ajar ngaji*. cun sangat nak ngankot time gini. haha. 



gambar kabur lagi. hehee. aku banyak juga membantu. membantu dari segi bergelak dan menangkap gambar. haha kejam punya kakak senior! kahkahkah



baru sampai level 1. kuss semangat benti ambil gambar dulu. :p hosmet aku semua kecik-kecik halus-halus je badan memasing. nak harapkan tenaga Badang aku ni jugak untuk angkat mesin basuh ni. hehehe *pasan



masa sibuk-sibuk mengangkat ni, ade jugak sorang brader ni tegor. "nak bawak naik atas ke nak bawak turun?". hokaloh. kalau nak bawak turun, aku lempor je kat tingkap tak payah guna tenaga Badang aku ni. hahahahaa *ayat belagak dalam hati. :p tegor je pon. ingat nak tolong. cis! tak berdaya saing betui. 




mengah jugak menganggat mesin basuh ni. bukan beso mane pon, kecik jeee...tapi beratyeeee.... 

berjaya juga sampai atas!.



fuhh~~~



1 comment :

Ows Asia said...

mesin basuh tu yg brape kg ye?