E-MAIL

88azinur@gmail.com

Monday, May 30, 2011

♥ cantek! dan kretip! ♥


yang dulu aku pernah setory pasal tudung bawal boleh gunapakai jadik shawl kat sini..




my God statement berani mati!


kali ni aku nak habaq mai...care lagi cantek boleh kiter pelbagaikan dengan memakai tudung bawal sahaje..

ekceli care ni agak kuno...but  dont care la...aku rindu gaye macam ni..dulu time pergi kelas...memang gaye ni lerkk aku buat...tak caye tanye lecture cukai aku...haha



tuu dia...susun susun lipat lipat..lepastu pin..mudah kan..

nak tutorial ke??? 

macam biase....kau cari la kat Youtube...u know what, Youtube sigu yang hebat! yang baikk boleh diikut yang jahat coii buang tepi..





wahh ropol-ropol segale..kau nak pergi kerje ke kau nak melawo azi!...





dek kerane aku bosan tahap gaban melihat koleksi shawl aku yang dah kire kerap benar aku pakai...nak beli yang baru...tett lebih baik aku recyle aje bende-bende lame ni...jadi aku amekla langkah dangerous dengan memakai tudung bawal..haha dangeres lerk sangat pempuan!



jum cobe!! yeahh selamat berjaye.....


Sunday, May 29, 2011

♥ Memang PANJANG sey!! ♥

hye salam sunday...

ye ye ye aku tahu aku langsung tak BW beberape hari....adelah sebabnye kenape...ala ade yang kesah pulak kan kann..hehe


semenjak dua menjak aku LEBIH KIJAM ni....aku rasekan banyak perubahan...hormon-hormon Hang Jebat dah semakin sebati dalam darah....cehcehh kau hadoo..



hari ni aku jamin seratut peratut kejap lagi aku musti tumbang..kenape tumbang? bukan kene tebang derr...sebab aku sulah beberape hari dijangkiti demam salesman..eh cilap, demam seleseme...walaupun nadi-nadi Hang Jebat memang ade dalam tubuh ni, namun tak terkecuali untuk dijangkiti demam..ape kau merapu ni aziii...tak kuaaaseee jahh nak melayan!



okes...ape lagi nak habaq...Oh! ya..semalam my prenz E-Day...means Enganggement day...seperti yang aku war-warkan tentang kesibukan aku bulan 5-6  banyak semputan-semputan kawen my BFF, my BF, my B and my F...bertunang jugek tak terkecuali..



sejujur jujurnye, aku jameennn sekali lagi, profit&loss statement aku berakhir 30 Jun 2011 akan jadi Loss...yes negetib....kenape?



petame, mestila beli hadiah kan kan kan...pulak tu aku suke bagi hadiah barang elektrik...pinggan mangkuk cawan taperware bagi aku bende yang biase dan aku jameenn pengantin banyak dapat...so, aku bagi la mesin basuh, peti ais, air-cond, generator..hahaa tipu tipu..


kedua, dah jadik tabiaat aku kalau nak ke mejlis-mejlis mesti nak semua baru..means baju baruuu shawl baru..entah ape-ape punye perangai!!! aku ped-up la dengan kau azi..dahla cereweett nauzubillah..nak pergi jemputan jekkk kootttt kau nak oveerr kau ke yang naik pelamin...ya ya ya aku akui...

 
sekarang memang banyakkkkk bebeno orang kawen sane sini kan kan...sampai aku demam kawen..eh ekceli demam pelamin anganku musnah...nun di hadapan ghumah aku ni..halamakkk bising bebeno lerkk dengan karoke, speaker die memang cunnn la terleetak betul betul ngadap ghumah aku..hooiit nak pecah pankreas aku dokk...bukan sebijik...3 bijikk kau! nasib baik aku takde penyakit sawan babi, kalau tak memang aku bawak parang pergi serang...gituuu~


ni lagi satu...sore DJ die..makkkkkkk aiiiiii cik jahhhh menyakitkan hati kumpulan nasyid jahh jahh jahh sekalian...ade patut dok cerite penyakit kencing manis la potong kaki la disaat orang ramai menjamu seleroo...huii tak pergi kursus induksi ke DJ tu...cian orang pergi jemputan ni nak makan dengan rase sebal, hati bengkak!...baik baik nak ratah kambeng jadi terbantooot...hapeerr punya DJ...eeitt bagi sebijik kang...aku dah la tengah gangsterrr nih!


aku ni ushar dari jauhh aje la gamaknye...bukan tak dijemput..uii jemput..tapi aku aku akuuuu tadakkk baju baru...hahahaa gila...memang dijemput tapi oleh keraneee dulu jaman sekolah si pengantin pernah rampas boipen i muke ala-ala aeron ajis kau! haaa aku macam sakkkiiit je hati..walauupon muke ala-ala aeron ajis tu dah ponnnnnn kawennn..ciann pelamin anganku kerap musnahh sejak jaman sekolah upernye...oh tu cerite jaman sekolah ketiak basi...aku dah mahap kan dah dose-dose nyeer pade diriku...ketahuila kita ni hambaNYA yang kerdil...kita sendiri meminta ampun padaNYA...apalah salahnye kite memaafkan sesame kite...



walaupon aku dah reda hati dengan beliau..aku totap tidak mahu pergik..sebab aku kan demam, lepastu 'ceri berian'..mane tak semalam mase majlis E-day membe aku gunekan sehabis tenage untuk menguyahh...hahaaa giloss semalam aku makan dengann kejam eh makan dengannn tekun..setadi pon tak tekun macam tu...


nasik beriani die memang terbaikkkkkk dook!! nasik die aku kurang makan la, aku suke je makan ayam masak merahh perghhhhh...daging masak kormak perhhhhhhh mabeles! kalau boleh aku nak letak kat tepi bibir je ni...jilat sikit-sikit...hahaa.
haii menagis T__T kalau pojiah latip tengok aku makan...mane takk, sibuk nak ramping macam pojiah latip tapi apekan daye...kan pelamin anganku musnahh...apekahh


semenjak aku gangster ni la kan...asal ade yang nak main mate dengan aku je...aku bagi penumbuk...huahahahaahahaha giloo dah jadi tredmark aku sekarang...hebatt juge ye penangan pelamin angan ku musnah ni...kahkahkahkahh-ketawe jahatt!



walauponn aku memegang trofi gangstergurlz, ade jugek yang tanye semalam..''zi, macam mane kau pakai selendang..cantek la..'' lagii....walaupon aku makan tak hengat dunnia, ade jugekk yang tanye..''zi, camne kau boleh kuyus...jeles i...''


kahkahkahh ape mereka butas...mane pulak datang ye kuyus...kalauuu kuyus (kurus) pon sikit la..luak 1.1cm je kottt....bagi tak menghampekan mereka aku bagitahu la juge tips...tipsnye mudah je..sarung kalung bunge taik ayam, siap tagline..'pelamin anganku musnah' ha gituu~
lepastu ramai-ramai pakat nak rejam aku dengan slipor yang terpijak taik lembu...haha



sudah sudah!...entry aku kali ni 'Memang PANJANG sey!!' dah la bosaannn...merapu banyakk..pemalas...lagi tak mandi...lagi taik mate berselupat....sile la percaye...






 akhir kate...idup pink!

Wednesday, May 25, 2011

♥ kini! AKU LEBIH KIJAM! hahahaa ♥


semenjak dua menjak aku berstatus baru ni...aku sadari bahawe aku kan kan sangat garangg wook~....cepat melenting....cepat meradang...panas...hott hoottt..memang pantang kalau ade sape cari pasal dengan aku..cepat je aku bagi penerajang sopan...

see, begitu sekali sipat ku berubah...agak mendadak sehingga disadari oleh orang sekaliling...termasuk boss, jiran tetangge, teman diperantauan, rakan seperjuangan di scotland, rakan-rakan atlet dan ghamaiiii lagiiii!



macam biase, boss suke bergurau...






oleh kerane boss ni agak tutt, ade ke patut die kate pashima tu 'gebo'(selimut)?? whut the!! hangin aku derr!



lagi kes aku berani mati punye...2 3 orang brade duduk melepak kat kedai beger...dah aku ni pempuan lagi pulak pakai pink..mane tak mate brader tu silau, lalu di 'suit-suit' nye di tenung macam nak makan, siap gelak-gelak kan aku la ape laa la laa...so aku ape lagi...rimas la, aku singsing lengan siap bawak kawah nak pegi hayun kat brader tuh!



tah mane datang naluri hang Tuah, hang Jebat, Hang Kasturi dalam jiwe aku ni..sampai aku berani jeeee pergi perang duduk baris hadapan...hahahahaaa duduk je la.........


hebatt haku ye bile dalam keadaan berkabung camni.....dah tak kuase haku nak berlemah lembut la...nak bersopan santun..nak bergedik-gedik nak berhegeh-hegeh...silap haribulan kalau aku nampak lelaki aku terus tembak..wahh dasat! aku dah macam anti-lelaki! gituuuu~~~


oh ye..sekarang aku dah sombong tahap gaban...kau nak belanje aku pau daging tepi jalan tu pon aku tamoo..aku rela redah sendiri...que sera sera...macam tu~




aku tak heran jika suatu hari nanti ade yang panggil aku..''woi gangster...'' aku dah bersedia dah...hahaaa gangstergurlz yang suci...cet! poodah baru kene marah sikit dah banjir satu taman!



ape pon aku happy..sebab aku aku free..........................................tett dan tipu la kalau aku kate 100% happy...kalau aku happy 30% yang bakinye nye tu darab kan dengan 4.5 di kuasekan 3...jawapannye tu aku punye sedih...


suke duka mainan jiwa...kau suke, kau duka, kau tetap kene teruskan hidup...selamat tinggal kenangan, terime kasih perpisahan...





Tuesday, May 24, 2011

♥ walaupoon begitu, begini ceritenye.. ♥



 
bergambar la aku di pelamin pengantin...sedangkan PELAMIN ANGANKU MUSNAH...padan muke kau azi!

ok...semua nak pink...kalau bukan pink..maka pink merah jambu tak kan wujud...cube kalau biru.. blue biru erkk?? 

hijau..green hijau..alamaks..

pink merah jambu jugeks yang kau carik! ehem-ehemm









bergambarla aku bersame bunge plestik..tulun ingatkan aku, jambangan bungaku mahu bunge matehari..lalalala~


gitula...kalau dah gile pink...aku rela je pakai one set PINK abes...same dengan canopy ke same dengan pelamin ke walhal same dengan alas meja potong kek ke...aku ok jekk...kau hado?? hahaa








melangkah la aku dengan yakin..bahawa kebahagiaan tetap tercipta untuk ku...


boleh muntah kalau rase nak muntah...aku tetap pink...ape muntah kau kaler pink jugak?? no no..ia tidak merubah bau, rase DSB (Dan SeBagainye)


aku baru terperasan...tersentak ni..wahh sentak segala...slalu lalu lalu nye aku suke taruk pic separe bugel..eh separe badan kan kan kan...so ape la salahnye kali ni aku kasi tengok full set pink edisi khas gitu..rugi kau sape tak sempat tengok... ye ye ye aku tahu aku tak seramping era pajira, hana tajima so?? ade masalah?? haha...owh! ade yang benci....benci benci la..aku tetap sayangs...OMg ha...(versi shuib sepah)




Sunday, May 22, 2011

♥ dan JAWAPAN NYE adelahhhh.....*jengjengjeng ♥

sila rujuk entry SINI...untuk bace entry ni....sekian..


dah abes pikir ni korang???...hahaa....jawapan korang memang mantoppp geli pusat aku bace jawapan korang..hahaa kahkahkahkahkahhh *gelak setan durjana...


.....cube korang pikir care budak-budak...mesti jawapan korang tak same macam orang dewase pikir......


jawapan aku dulu...

1) obor-obor kene sumpah..
2) sarung tangan batmen..
3) colgate..
4) air lecak..
5) cawan dan piring...
6) donut..
7) tangan spongebob...

see, ni jawapan aku dulu b4 aku tahu jawapan sebenar..pikiran aku mungkin terlalu kearah budak-budak tu yang jadi meraban segala dengan kate lain..OVERR!...padahalllll jawapan sebenar idokk le kebudak-budakan....




jawapan sebonanye dari ARISAH FASIHA....



1) kerusi...
2) kapal terbang..
3) sampan...
4) awan..
5) cawan dan piring..
6) pinggan..
7) garpu..




ha tu die jawapan sebenar bagi gambar-gambar diatas....jangan tanye aku kenape kerusi..kenape sampan...aku memang takde jawapan untuk soklan tu....dah Risa kate kerusi, sampan, kapal terbang...


aku langsung tak boleh terime tang sampan tu.....hahahhaa gelak terkentut aku wei...

tang kerusi tu aku ok lagi la kot walaupun kerusi beribu kaki, mungkin die pernah tengok...heheeee aduyaii budak-budak..



malangnye takde sape jawab semua betul...makaaa dengan ini....selamatlaaa duit aku........hahahhahahaa


daarr~~

♥ aku pon ade lukisan yang cantekk la! ♥



pemilik : Arisah Fasiha
umur: 5 tahun
asal: JB
hobi: melukis, berangan


lukisan budak budak imaginasi mereka sangat tinggi kan...aku tanye ape semua gambar yang Risa lukis..die pon bagitahu satu satu...u know what aku tak tergamak nak ketawe...hahaaa sangat sangat sangat tak tercapai dek pikiran aku....nak nak yang number 3...kihkihkihhh...gelak guling2..



kalau kau bijak..meh teka lukisan ape dari nomber 1 sampai 7...

4,5,6,7 aku kompen kau boleh jawab..


meh teka yang number 1,2,3...


kau pon tak terpikir!hahaa


pening?? meh aku tunjuk yang berkaler...kot-kot boleh membantu..




ok dapat??....buntu?? tak membantu...hahaaa




sape jawab SEMUA betul aku belanje topup~


♥ ini kisah makanan dan kerbau ♥

hye...pagi...untuk kesekian kalinye aku update entry diwaktu pagi bersame bunge matehari segar mewangi.......



pagi-pagi perut sudah lapa...lapa mencucuk-cucuk..ade ke ayat tu...sampai menggangu konsentrasi aku nak tido..maklumla dalam situasi berkabung tajuk keciknye ''pelamin angan ku musnah'', macam-macam la perangai buruk kau keluar azi!..care nak repair azi ni senang aje kawan-kawan..panggil kerbau datang sondol, haha tett



celik mate lapa..celik mate lapa..lapa je time celik mencelik....



abes dah satu peti ais aku selongkar..wahh tak tahan gaye macam beso bebeno peti ais kau azi..



takde yang best pon dalam tuh...hanye bau bauan derian tah jaman bile punye...konon-konon nye aku bercite-cite beso nak buat bubur durian...konon je la...dapat juge aku realisasikan dalam mimpi..last-last terbuang sudah..



hoiii membazir..derian  sekilo RM7.00 kau tahu??ade yang mencecah ratusan ringgit..ececehh..



aku memang gile geleman dengan durian...even tak musim derian pon aku sibuk cari derian...ade yang tak suke makan derian..kenape kenape....sebab berbau kan kan..


halamak aii...bau derian tu la yang masyukk woooo....aku rela je tido sebelah derian atau dihempap derian...kau rela?? hahaa


ha becakap pasal derian ni...aku nak habaq mai, pokcik aku la, die ni suke sangatla makan lempuk derian..kau tau ke lempuk tu minatang ape?? kerbau??


lempuk bukan lah sekor minatang kerbau....ia sejenis makanan, just like ala-ala kaya or jem..


care makan die, sapu kan pade roti gardenia big bonanza...biskut lemak, biskut tiger, biskut hup seng pon sedap...ehh sapu kat apam balik pon sedap woo....jangan kasi kerbau makan, nanti kerbau panas, tak boleh menghasilkan susu yang banyak.......................................................ok, aku tipu...



kejap-kejap, kenape takde apam balik derian???


pau derian???





kalau la hadoo, memang aku la aku la yang borong abes....tak boleh blaaaa~~


banyak entry aku berkisar pasal makan makan makan makan....mase mude mudi ni la kau nak makan..nanti dah tua-tua tekak dah pesen lain...tuh macam my mumy, dah usia-usia gemilang ni..tekak nye tak selere nak makan-makan...ayik nasik berulam sayur bening...alahaii kesian mumy..


aku sukeeeeeje  mencobe sesuatu yang baru..means makanan yang aku tak pernah telan lagi..dan of kos ianya  HALAL..



okes...aku nak masakkkkkkkk lempengg cecah sambel tumis ikang bilis bilisan....woowwwww~ plus derian basi...tiade perkaitan kerbau...haha

Saturday, May 21, 2011

♥ selepas entry hari tu... ♥

hye..salam..


selepas entry hari tu.....


macam biase la aku akan hupdate entry malam...siang aku dipenuhi dengan jadual-jadual tidur...cuti-cuti ni ape lagi kau nak buat...tidurla...kalau keja dah sah-sah kau tak boleh tidur lepas subuh...astarfirullah hal azim...azi azi....anak dare pesen ape kau  ni azi..kau ingat rejki datang terus sumbat dalam lubang mulut kau ke azi...insaf~



pagi tidur dalam bilik...


tenghari tidur depan tv sambil tengok industan...fuyoo tidur sambil tgok industan~


petang tidur atas kosyen empuk...empuk la sangat...sakit badan aku...aku andaikan empuk je ...tak kan aku nak gtau kosyen ni dah layak lontar masuk dalam lori majlis-majlis bandaraye...

mood masih lagi berkabung...berkabung untuk tempoh yang lame aku kira....


sedihkan...


toksah sentap lelame la azi...nasik da jadik bubur.....so, padan muke kau le.....



kumbang bukan sekor....ye benar kumbang bukan sekor....tapi nak cari yang sekoor bukan main susah, ingat sambar pakai lidah je ke wei..ingat aku katak la....hihiii


see, aku dah boleh gelak sikit-sikit lepas nonton cerite chef wan..tingtangtingtang alexenderr...haa gitu...


okes...ape yang aku pelajari dari percintaan lampau..cewaahh geli pulak..ok..serius aku nak share...pengalaman lame memang tinggal kenangan la kan..tapi kite kene kutip pengalaman tu, kaji dan selidiki ape yang kurangnye pade diri kite ni..memang tak semua perangai kita boleh diterima...


cube...cube untuk memperbaiki lagi sipat-sipat mulia kau azi, untuk jadi lebih mulia..


kalau dulu kemain kau pelahap bedal apam balik sorang-sorang tak ngajak2 si die pon...cube next time, kau share cuap-cuap hidu-hidu kat lobang idung si die..ha tu la maksud aku...tak betul??ke pening??


aku sendiri lalok dan tak berape nak stabil......ok sekian...


azi...selamat maju jaye!! yeah!



ingat aku kesah la...orang nak cakap ape...


Wednesday, May 18, 2011

♥ Tak bisa bayangkan JADI DIRIKU... ♥

hye...malam....

mate aku bengkak...

mate aku berair...

mate aku rase sakit...

mate aku pilu....

kenape mate tak benti berair??



ini bungkusan kacang yang ke 12....


dan ini kotak tisu yang ke 18...


dan ini kali ke 21 aku ulang cerite yang same... 

pandangan aku kerap kabur..selang sesaat pasti menitik...


"tik tik tik...air mata ku...biar terjatuh..dalam hati.."-kotak: masih cinta


dah 2 hari aku duduk dalam gelap...dah 2 hari aku cube happy...dah 2 hari aku tak sikat rambut.. dah 2 hari aku cube paham kan sebaris ayat.....dah 2 hari juge aku macam sewel tapi masih dalam iman...aku masih ingat siapa TUHAN ku...mana KIBLAT ku..alhamdulillah...




aku masih aku yang dulu...lurus dan dungu...cume status nye sudah berubah...aku tak boleh lagi mcam ni...






mungkin aku akan ambil mase 3 4 5 tahoonn atau lebih untuk pulih...atau mungkin semint dua lagi aku ok...entah la..KITA HANYA MAMPU MERANCANG...ALLAH MAHA ADIL...SETIAP HAMBANYA SUDAH DITENTUKAN JALAN BAHAGIA MASING-MASING..


padan muke kau azi!




sempena meraikan hari ''azi kembali singlo'' aku nak berkabung...pakai putih...dari atas sampai bawah..tinggal mate..







Saturday, May 14, 2011

♥ Ape saje....CHILL sudah!! ♥

hye salam saturday...

tokseh mareh-mareh dengan blogspot..biasela kerja naik tarap...ingat FB je ke boleh naik tarap...huhu (bajet aku tak ngamuk la...)...ok pade yang tertanye-tanye mane la aku pergi...langsung tak hupdate blog kan kan...


sebena-benanye aku ke bandung, Bosnia..menjalankan misi ketenteraan hahaaa sengall~...tuh satu kontena aku bawak balik kain batik lepas untuk korang...pegi amek, yang kaler pink tu aku punye.....huhuuuuuuu


banyakk sangat aku nak story nii weii!...tapi tu la mase mencemburui...maklumla career women...wahh gitu..


eh korang aku dah jumpe pokcik apam balik tu..sangat-sangat terharu...T____T dah macam program jejak kasih i tell u!!...alhamdulillah Allah panjangkan umur pokcik tu....tapi sekarang secret resepi apam balik tu dah nurun ke anak nye...sedap tu memang sedap tapi tak sesedap air tangan pokcik tu..


aku tengah berkire-kire sameade mahu meneruskan tabiat makan apam balik tu atau tidok...boleh tak kirenye aku suruh pokcik tu buat khas punye untuk aku sorang...tapi tak kesian ke?? aku ke yang mengade-ngade...haha agakla~


hari tu aku makan satu pau danging betul-betul tepi jalan besar...tapi arah bertentangan dengan laluan aku...kire kalau aku nak jugak beli aku ke u-turn kan kan...tapi satu hari ni aku dah sasau giler aku benti je tengah jalan tuh then bagi la signal belah kanan...gile? aku pedulik ape..nak u-turn tu dah kire buang mase uke...aku sanggup je kene saman semate demi pau...pau die memang terbaikk weii, lembut dan inti diee memangggggggggggg meletopp!! makan panas-panas...tapi jangan makan sambil mandu, tak fokus nanti nak menikmati pau tersebut...



kire sekrang aku ade pebret baru la ni..PAU DAGING tepi jalan besoo...hahaaa mane ade kotor wei, dah tentu dalam pengukus...tapi kan biasenye yang sedap-sedap ni mesti yang tepi jalan..tepi sungai, tepi rumah kan kan???



tak caye? cobe kau minum air laicikang kat restoran..ade ke die punye rase seasli macam yang kat tepi jalan...ha ha ha....kesimpulanye, carila tepi jalan yang bersih sikit...



gerai tepi jalan ni pon ade peminat tersendiri...hari tu aku nampak era pajira makan roti canai tepi jalan tuuuu....hahaha tipu tipu..mampus aku kene banded! huhu



okes, nak bersiap pergi jemputan....tapi hadiah tak carik lagi!!! haha



last but not list..nak aku tepek pink gegurl yang over...totaly pink kau!...berpinar mate pejal! hahaaa

oh! my fesyen designer punye mesin mesin...huhuu

Sunday, May 8, 2011

♥ RIANG RIA RAYA... ♥

haloos...12 malam baru nak publish entry baru...hahaaa...

petame-tame sekali aku nak bagi ucapan....Selamat Pengantin Baru buat junior ku mase kat SMKLL...aku rase sedikit bersalah sebab tak  pegi mejlis kawen mu atas sebab yang tak dapat dielak kan...bukan jelez...haisshh mane ade aku jelez!..aku cume makan hati je ni, mane boleh junior lebih dari senior..hahaa


ape-ape pun semoga ikatan perkahwinan ini kekal hingga hujung nyawa~ dapat orang melaka kau...mak andam orang melaka..pelamin sponsor dari melaka..ayoo~ Melaka-JB...pakai TNT la kot berangkut...wahh aku dah macam mak goyah tukang kepoh..hahaa


keduanye, aku rase belum terlambat nak wish Happy Mothers Day buat ibu ibu yang sedang membance ni...buat mommy lavender...semoga menjadi ibu yang cemerlang gemilang terbilang dimate anak-anak...amin~



seperti yang aku war-warkan (eh! betul ke eja) semalam, aku nak sponsor sate kan kan kan..lepastu kasel beb! sebab kedai sate semua bukak malam...mane aku nak rembat sate pagi-pagi bute weii!...aku pon satu, budus yang amat...semangat aku pagi-pagi melilau cari sate...hahaaaaa kene gelak dek ceplos je la kau azi!!



nak beli malam nati..dah pulak, sape yang nak makan..mejlis suke rie kami tengahari uke...aku keciwa tapi still lagi tersenyumm happy sikitla sebab duit aku tak luak..maka aku boleh le masuk tabung kan kan...kan lebih baik menyimpan...eh cop aku ade beli something special tok ibu..mane boleh aku share kat korang..korang nebes la dulu....kihkihkihh






kesudahnye pagi tadi bfast mee hoon goreng...




kualiti gambar agak kurang memuaskan..dek melayan napsu yang tak saboo bena nak melantak...
aku sayang ibu...sebab ibu goreng mee hoon tadak togeh!! yii~ lepastu letak udang letak sutun..lepastu tadak sayur-sayuran hijau...memang aku dah bilang awal-awal tamoo sayur hijau, putih, kuning dan lain-lain...lepastu aku buh sos cili jalen...lepastu perah limau..lepastu aku melantak 2 pinggan...fuyoooo~mabeles beb! walau kau makan kat kedai mane sekali pon..pecayela air tangan ibu kau juge kau cari...hihiii



biasala tu..kalau ade gambar sebelum mesti ade gambar selepas..ye tak..licin!!





aku ngaku aku tak tulun pon mase ibu goreng mee hoon, kecuali kakak la..dah name pun kakak, so kena perangai macam kakak..aku ade kakak, kau ade..haaaaaa





jengjengjeng...aku bancuh kan air untuk ibu 3 in 1 punye...ringkas, cepat dan senang dan sedap dan aku pun happy..

satu untuk ibu..satu untuk aku...ibu punyer MILO..aku punyer KACIP PATIMAH...ok??






lagi lagi lagi.....kakak sempat buat kek pebret ibu tau tauuuuu



apam gula hangus...korang rase jadik ke kuih kakak aku buat ni...aku rase macam pelik??atau aku dengki?!! hahaa aku dengki...aku dengkiiiii..eleh stakat kuih ni...aku pernah buat kuih baulu pekak bantat tau!...kau tau ke rahsie bantat tu..tak tau kan.....haaha!






ape lagi ape lagi.....



puding segera..siap taruk buah longan..dah siap kene letak dalam peti ais dulu dalam 8 jam lepastu dah agak sejuk makan...memang seswaii bena makan di time panas...haha giler la 8 jam...aku berdusta!




dah tak tergamak aku nak huplod makanan lagi ni....aku tak sampai hati nak kasi korang tengok..ikut hati aku nak taruk pic ikan duyung masak kicap...nanti ade yang demam malam ngigau....pengsan!








aktibiti kami sekeluarga hari ni...duduk bersembang.....main dam haji..main chess...



aku bab chess ni..perhhh wakil beb..wakill kan adik aku je...aku bukan tak tau...aku cume tau ajar je..bab main ni, aku serah je kat adik..see, aku sifu yang bertimbang rase kan...



wlaupun aku bute chess...tapi bab main dam haji, congkak, teng teng, batu seremban, acah galah, beskal lembab, getah, kompang dan segale macam mainan tradisional ni aku memaangg briliant..master..amacam ade sape brannn....jom la fight beskal lembab...tengok sape jatuh tergolek dulu..hahaaaaaa




ucapan untuk IBU TERSINTA:

ekseli aku ni penyegan sikit nak romentek2 punye bahase...aku dah wish cium peluk dah tadi..nanges-nages kau dah macam ari raye cume takde ketupat rendang je..aku kan gembeng sikit...cakap pasal ibu...tak semena-mena aku sebak...mungkin aku yang selalu jenguk ibu..yela adik beradik dulu sume ade komitmen lain.. so, aku je la yang dekat...kalau bukan aku sape..sape..sape..haa jawab-jawab...sebab tu aku memilih bekerja di negeri sendiri...sebab ape tau..sebab '''i have my own reason..''' 



ape-ape ponn...aku SAYANG IBU SANGAT!...lebih banyak dari peyal..cume kadang-kadang tergedik sikit...




p/s:  panjang sangat aku melalut kot..banyak sebenanye aku nak story...tapi tula aku besok kene la bangun awai gerak dari kampung terus ke tempat kerjo...perghh tak sabo nak jumpe 'jem'...tak boleh blah..'touch n go' pon boleh jem ape cer beb! 

Saturday, May 7, 2011

♥ cube jaye: How stlye ur HIJAB ♥

ku ucapkan salam sejahtera....hari ni paaaaaaaaaaaaaaaaaaaanaaaaaaaaaaaaass sangat kan kat Johor la...arini aku balik kampung means umah mak bapakk..perjalanan memakan mase 1 jam kalau jem mau nye 38 jam..haha tipu tipu...aircond kerete aku dah buke full punye...tapi makk aii bahang panas tu boleh tembus masuk dalam krete yamaha hybrid aku ni....hahaaa ade ke ade ke...


esok hari ibu kan kan...that's y aku balik...nak sambut dengan ibu ku tersinta..muahhh. nak belanje sate..cukup la tu...nak belanje apam balik...OMayGoddd stop cerite pasal apam balik..aku sangat berkecil hati ni T___T...


aku dah sponsor sate 30 batang...pandai-pandaila kakak dan adiks adiks ku menambah menu hidangan...aku kompom sangat nak pakse bapakk beli lobster, ikan kerapu, ikan kekek ikan duyung kalau boleh satu laut tu aku nak suruh bapakk tangkap.....haha lepastu makan ramai-ramai...


nak melepak makan kat luar dah tentula immposible..my mum tak sukoo gamoknye makan kat luo. takde praibesi katenye nak cuap-cuap laki bini..adusss! aku menambah ok..


esyeli aku nak habaq mai...u know what, tudung bawal pun boleh buat shawl..eh cop!, aku tau dah lame uke..cume baru nak try test pakai pegi opis semalam...aku sukee la..aku dah khatam segale macam tutorial kat youtube...dan akhirnye...






uhh dah macam penantin...tu sulaman tepi tudung bawal letak atas pale...

lepastu belit tang tung tang tung kedebak kedebuk...


maka terhasila macam ni...






ha...gitu la gamoknye...



gambar sisi pulok...tak la serabai kan kan...kalau tau sorok bahagian yang serabai tu maka cun la ...nak aku buat care pakai ke??


ahh cari cirik kat youtube la...haha aku kan pemalas.......tau makan, tiduun, makan tidun..okk bobyee!!


Friday, May 6, 2011

♥ BARIS PERTAMA : Wanita Solehah Srikandi UMMAH ♥

jadilah wanita yang hadirnya didalam kaca..
sukar disentuh tapi bercahaya...
permatanya digilap dengan akhlak dan peribadi yang mulia...
moga hadirnya kaum hawa itu di hargai 
bukan untuk dijual beli..

"Wanita dimasyhurkan kerana tidak ditonjolkan. Ia tersembunyi biarpun hadirnya menggegarkan ”.


baris pertama kali ini berkongsi kisah WANITA SOLEHAH SRIKANDI UMMAH. *sign~ ^_^
untuk renungan bersama..semoga kita mendapat ikhtibar...amin~



 
"Dia adalah Hawa. Dia dicipta sebagai wanita. Pelengkap lelaki yang mempunyai keistimewaan yang tuntas dan termahal di dalam menjana peribadi unggul dan berprestij. Dia adalah aspirasi setiap generasi
Bertepatan dengan fitrahnya yang lembut, berhikmah, halus dan tersendiri, ia mempunyai sentuhan ajaib yang terlalu sukar untuk diganggu gugat.
Agung dan uniknya wanita kerana menjadi tapak semaian pertama benih-benih generasi yang bakal mewarnai dunia dengan agenda perjuangan. Peranannya di dalam memanusiakan manusia tidak pernah dinafikan oleh kebenaran sejarah.
Dilahirkan sebagai wanita, insan yang dianggap lemah ini tidak pernah teragak-agak untuk bergandingan dengan rijal sebagai serikandi yang mekar dan terus mewangi di taman dakwah dan jihad. 


Senyumnya adalah rahsia yang tersingkap...

tangisannya adalah rasa hati....

kemarahannya adalah pemberontakan kasih sayang...


Amat malang, kewujudan makhluk ciptaan Tuhan yang merupakan sebahagian daripada juzu’ alam ini disalahertikan oleh golongan jahiliah suatu ketika dahulu. Bagi mereka, wanita adalah lambang kehinaan, punca kepapaan, satu kaum yang tidak bernilai dan boleh ditanam hidup-hidup. Memanjangkan hayat wanita bermakna membenarkan kehinaan bertapak di dalam keluarga. Wanita adalah golongan terpinggir yang tidak pernah diiktiraf haknya di dalam meneruskan kehidupan mereka.


Kebencian mereka terhadap wanita didedahkan oleh Allah di dalam Al Quran ketika kalam kepastianNya dituturkan, yang bermaksud :

        “ Dan apabila seseorang dari mereka diberi khabar gembira dengan kelahiran anak perempuan, hitamlah ( merah padamlah ) mukanya dan dia sangat marah.Ia menyembunyikan dirinya dari orang ramai,disebabkan buruknya berita yang disampaikan kepadanya. Apakah dia akan memeliharanya dengan menanggung kehinaan ataukah akan menguburkannya ke dalam tanah (hidup-hidup)?. Ketahuilah, alangkah buruknya apa yang mereka tetapkan itu ”.

-An Nahl - ayat 58-59.



Kedatangan Islam meninggikan martabat wanita untuk bergerak seiring dengan kaum lelaki sebagai sayap kiri perjuangan.FirmanNya yang bermaksud :


  “Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, sebahagian mereka menjadi penolong bagi sebahagian yang lain. Mereka menyuruh yang ma’ruf, mencegah dari yang mungkar, mendirikan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah dan Rasulnya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah, sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana ”.

- At Taubah- ayat 71


Kelahiran Saidatina Khadijah, Aisyah, Fatimah, Asma’,Rabiah Al Adawiah dan serikandi-serikandi pejuang didikan madrasah Rasulullah menyerlahkan imej wanita sebagai ratu manusia dan ibu yang telah berjaya membentuk generasi rabbani

Rabiah Al Adawiah merupakan sumber inspirasi cinta yang sentiasa merindui Tuhannya. Dia tenggelam di dalam keasyikan cinta Al Haq yang sering melafazkan alunan resah pada setiap penjuru dosa.
       
“ Bagaimana aku tidak bersedih sedangkan aku tidak tahu samada Dia marah atau redha denganku ”.


        “ Alangkah buruknya hamba yang menyembah Allah S.W.T semata-mata mengharapkan syurgaNya dan takutkan api nerakaNya.Seandainya Allah tidak menjadikan syurga dan neraka, apakah kamu akan menyembahNya ? ”.

  • Itulah wanita-wanita yang sering menggegarkan dunia, menjadi idola setiap lelaki beriman.

Era pasca modenisme menyaksikan wanita-wanita yang seumpama itu kian lumpuh dan tandus. 

Wanita biasanya dikaitkan dengan kelemahan yang sering menuntut kebebasan. 



Wanita diekspliotasi oleh setiap golongan yang tidak memahami fungsi kewujudannya.

Wanita bukan lagi pakar yang mempunyai penawar ampuh yang dapat  merawat penyakit ummah yang semakin kronik dan bervariasi.

Kebanyakan mereka adalah wanita adunan barat yang sering mengaplikasikan imej Diana, Madonna, Elizabeth Taylor sebagai budaya. Mereka adalah puteri, ratu dan Cinderella abad ke 21 yang menjadi igauan dan impian wanita-wanita yang berpenyakit hati.

Pastinya setiap wanita muslimah merasa terpanggil untuk merubah situasi ini. 

Emosi dan psikologi muslimah akan tertampar pedih melihat kemelut yang tercetus di abad ini. 

  • Ke mana hilangnya Khadijah,Aisyah,Fatimah, Rabiah dan Isabella di dalam diri wanita hari ini ? 

  • Apakah kehilangan mereka merupakan penamat kepada perjuangan muslimah atau pencetus kelahiran baru yang lebih gemilang ? 

Biarlah ilmu dan kesedaran yang menentukan keinginan kita untuk bertindak.Cukuplah perkhabaran daripada Rasulullah yang mengatakan bahawa kebanyakan wanita adalah penghuni neraka sebagai peringatan yang membataskan segala pergerakan dan kata-kata

Marilah kita sama-sama mengutip sejarah keagungan wanita solehah terdahulu untuk kita warnakan kehidupan serikandi alaf baru. 

Kita adalah penerus kesinambungan semangat waja muslimah solehah yang bakal melahirkan seribu Asma’, Khadijah, Fatimah, Rabiah dan seumpamanya.
“ DUNIA ADALAH PERHIASAN. SEBAIK-BAIK PERHIASAN DUNIA IALAH WANITA YANG SOLEHAH”.


- riwayat Muslim -
credit :-
http://permai1.tripod.com//-banyak info menarik kat sini...sharing is caring rite..hiihii



Thursday, May 5, 2011

♥ apam balik...balik la...episod 2 ♥

hye salam malam jumaat..today i feel feel nak demam..boleh camtu..hehe

seperti yang aku janjikan aku akan hupdate status pokcik apam balik tu dari semasa ke semasa..
siap berepisod bagai...


arini aku mula menyiasat dengan jelas dimana pokcik tu berado...sejujur-jujurnya aku dah macam mak ilang anak..nenek ilang cucu..datuk ilang nenek..senang cakap aku dah macam badan pencegah rasuah.kejap terjah sane sini cari pokcik tu...tah mane pokcik ni niage..puas dah aku keliling paris...naik beskal ja..kau ada...haha

aku ade tanye sorang mudak ni...anak kepade boss tiri...eh macm ni..budak tu anak tiri boss...kaitannye dalam story ni..mudak ni kire selalu juge kene buli dengan aku pergi beli apam balik pokcik tu time aku malas nak kuar..




azi : bob, ko tak tau ke mane pokcik tu pergi?? -perg skema beno ayat


bob: zi, masuk ni dah seratus lapan belas juta kali kau tanye aku pasal pakcik tu...aku tak tau la..ko pergi la upah detective conan lepastu bla bla bla bla blaa pokemon, sizuka, maruko chan.....ko tanye aku lagi siap ea...


pulok...aku di mare...T___T memang sentap...ehh tak sentap sangat la...budak ni sekali aku smackdown kang baru tau ceh pegii dah..slalu kau je yang makan lebih..aku tak pelawe, muke kau dulu yang tersembul..eeit dushdush!..cehcehceh ade brann...cakap belakang boley la..


niat hati nak try cari depan kedai BOOK TOP tu..tapi tak kesampaian hajat..panas sangat la hari ni...


aku dengar cerite kedai cendol sebaris apam balik tu pon dah takde...kuang asam la pihak mejlis ni...kan ke satu hal aku nak cari pakcik tu...hahaha siutt jek..


aduss peningla kepale aku pikir apam balik dah bape dekad aku tak makan dah macam ape je aku ni..perangai tah haper-haper..loklak...merepek meraban siap buat entry khas pasal apam balik...huishh merepek la kau ni azi!!


ha ni satu lagi aku marah-marah sayang ni....



aku tau..makcik (jual kuih segale sarapan) sayang beno kat aku..tiap kali aku singgah dicubit-cubitnye pipi aku..geram katenye..ni aku geram jugak ni..kok iya sayang beno la kat aku, tergamak makcik letak togeh lebih banyak dari mee...camne den nak makan ni makcik..den kompiusla..nak asing satu satu alamat den mati kebulur la makcik...T__T berjurai-jurai air mate den ni mase nak asing togeh dengan mee satu satu dah jadi mee goreng berkuah...nak buang terase sayang..RM1.50 tu..jangan membazir...pelish la makcik...kurangkan togeh...takde langsung pon takpe..i hate togeh soo much..wah gituu~


Wednesday, May 4, 2011

♥ apam balik...balik la... ♥

hye kabare...wes mangan??

hari ni Rabu empat mei dua ribu sebelas..masuk hari ni dah dua hari aku tak makan apam balik pokcik depan BSN nun...sungguh! aku kangen deh...


dengan penuh semangat aku melangkah divider tinggi lalang...tiap satu aku langkah dah macam lari berpagar..hebat tu dah mestila...korang bayangkan aje betape ceksinye aku melompat sehingge menampakan betis berbulu anak keteq..hahhaaaaa tipu-tipu..


aku kaciwe...sebab pokcik tu tak niage arini..ekceli pokcik tu dah tak niage depan BSN lagi sebab dah beberape kali kene serbu dengan Majlis...T____T aku pusing satu paris cari pokcik tu...aku nak pokcikk tu aku nak pokcik tu aku nak pokcik tuuu!! huaa eh cop cop bukan aku nak pokcik tu..aku nak apam balik pokcik tu....apam balik!! apam balik!! sentap jiwe aku...nangis-nangis aku tepi jalan guling-guling hentak hentak kaki...huuuuu Y____Y pokcik di mane ekau meniage ha..


kawan-kawan kalau terjumpe pokcik tu sms aku ea..sms je jangan call...



aku bagi details sikit pasal pokcik tu..

  • pokcik tu suke beno pakai baju kaler hijoo-hijoo
  • ade janggut tak panjang sangat...tapi semua kaler silber-silber nak ke puteh..
  • pokcik tu suke sangat pakai slipoo jepun je...tapi aku dah cek kuku die bersih...
  • pokcik tu pakai songkok dah agak lusuh la..tapi terletak cantek je kat atas kepale..aku berhajat beso nak beli kan pokcik tu songkok baru..
  • pokcik tu naik motor tayar tiga...pokcik tu dah tak cukup gigi dah...tapi senyuman die manis...
  • pokcik tu pokcik tu..huaaa aku rindu la..aku rindu apam balik pokcik tu!! nak nanesss nak nanesss!! aku kempunan aku kempunan teloq tembakol..
esok aku nak siasat mane pokcik ni menghilang...aku nak lukis muke pokcik tu pon aku tak tau..aku tak pandai lukis...

esok aku hupdate status pokcik tu ea..aku promise ni...aku promise!


ngee~ aku aku aku aku nak apam balik...korang boleh paham tak!! aku aku nak apam balik pokcik tu!


apam balik pon kene gossip rujuk sini :



p/s:


alhamdulillah...lepas aku menang ''kontest kenangan zaman sekolah'' aku menang lagi ''kontest tabik same kamu'' pulak..aku suke..aku suke...walaupun sekadar naib juare aku aku tetap bangge..

memang dari sekolah dulu tempat aku mesti nombor dua..kenape ye??

mase pekse aku selalu dapat nombor 2
mase lumbe lari aku dapat nombor 22
mase aku lumbe beskal aku dapat nmbor 2
mase masuk petandingan masak aku dapat nombor 2
dalam pemly..aku anak nombor 2..
lagi besttt ni..tarikh lahir aku 22 Julai...ok what?? hahaaa



thanks mina...suke sangat 'karya' ku dihargai...aku tahu..aku memang layak menang..hahahhaa sile rejam aku pakai kasut!


Sunday, May 1, 2011

♥ Bile jarak memisahkan kiter! ♥

hye salam ebelibody....

bila jarak memisahkan kiter....

aku rindu mudak kecik nih!! Qisya Aqila...aku pernah story kat entry yang lepas...tah mane aku cari lupe tajuk ape aku bubuh...haha padan muke aku!


dengan ade nye teknologi alap baru ni..segalenye dihujung jari...kankan..



salah satu care...web cam! u olls mesti dah biasoo guna kan kan....aku nak kate biase tu tak la...tapi kalau peyjal ke luar negara..ade la juge guno...tapi paham beno la perangai si peyjal tu paling molek ayat di kasi kat aku kaw kaw punya..''mengada-ngada'' dengan bahase baku...cet! poodah!!



 
sibuk tanye Qisya...rinduu bangat!



ee geram tau.kan bagus tangan aku boleh tembus ke sane....hahaa



botol susu pinkk!! i likiooee tengok le sape beli...mestila bukan aku..haha



memang tak reti diam budak Qisya ni....geramnyee..adoii bile nak beranak sendiri ni...hhaha gile!


*apesal ekspresi muke yang same aku bagi..hukalohh baru prasonn!









abes dah....Qisya mengamuk...risau agaknye die...haha..takpe la ilang 30% rindu..hurmmmmmmm T___T










p/s: serabottnye mate...baru balik jemputan kawen tadi petang esok aku story..darr~